Arena Multifuncțională Dinamo, stadionul la care visează fanii „câinilor” de generații, urmează să fie ridicat până în 2028.
La jumătatea lunii Aprilie, Guvernul României, în prezența fostului prim-ministru Marcel Ciolacu și a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminsitrației, Cseke Attila, a parafat actele pentru contractul de investiții în vederea construirii „Arenei Multifuncționale Dinamo București”. Stadionul urmează să aibă o capacitate de 25.000 de locuri.
Suporterii au răsuflat ușurați după ce contestația formulată de MIS Grup împotriva contractului de atribuire a lucrărilor de demolare și construire de către Compania Națională de Investiții consorțiului de firme format din Bog’art (lider), Dico și Țigănaș, ACI Cluj, UTI Construction and Facility Management a fost respinsă de Consiliul Național de Soluționarea Contestațiilor.
Firma din Bistrița a ales să nu continue litigiul în instanță, astfel că dinamoviștii au câștigat timp important, luni bune pentru începerea lucrărilor de demolare și construcție la noul stadion din centrul Capitalei.
În acest sens, câștigătorul Bog’art – Dico și Țigănaș, ACI Cluj, UTI Construction a început deja treaba și a avut deja mai multe ședințe pentru a stabili detaliile pentru demararea proiectului, în care au fost discutate strategiile pentru lucrările pentru consolidarea structurii de rezistență a Spitalului de Urgență Floreasca și devierea rețelei de termoficare care traversează stadionul Dinamo și trebuie deviată conform studiului de fezabilitate.
În același timp, Clubul Sportiv Dinamo, care este beneficiarul Arenei Multifuncționale, despre care puteți citi toate detaliile în articolul publicat de ProSport, a obținut un act foarte important pentru ca, în curând, utilajele să poată intra în „Groapă”.
Este vorba de Certificatul de Urbanism. Mai precis prelungirea Certificatului de Urbanism care expiră în luna Mai a acestui an.
Ce este Certificatul de Urbanism? Actul fără de care nu se pot efectua lucrările!
Un document cu titlu informativ, solicitat de către o persoană fizică sau juridică, care se eliberează de către Primărie sau Consiliul Județean. Acest document este necesar, care, alături de autorizația de construcție, permite demararea proiectelor care au legătură directă sau adiacentă cu construcțiile”.
Astfel, Certificatul de Urbanism este esențial pentru eliberarea Autorizației de Demolare, care va fi obținuta în săptămânile următoare, după finalizarea și depunerea de către constructor a Documentației Tehnice pentru Autorizarea Demolării (DTAD) la care s-a lucrat în paralel de la momentul primirii „Ordinului de începere lucrări” de la CNI (la începutul lunii mai). Sunt condiții esențiale pentru ca pașii birocratici, uneori aberanți în instituțiile din țara noastră, să fie străbătuți pentru începerea efectivă a lucrărilor.
Foto: Facebook Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, 31 martie 2025Pentru a explica mai bine luăm exemplul stadioanelor ce urmează să fie ridicate la Constanța și Pitești (foto jos) și la care, după ce au fost demolate vechile arene, este așteptată demararea lucrărilor de construcție. Printre cauzele amânării se află și expirarea Certificatului de Urbanism, astfel că, o perioadă bună, constructorii desemnați câștigători de CNI au așteptat să se elibereze acest act indispensabil pentru a începe treaba și celelalte documente esențiale de la autoritățile locale.
Captură DIGI SPORTIonuț Lupescu, președintele de onoare al Clubului Sportiv Dinamo, a vorbit, de curând, în tonuri de optimism, despre startul lucrărilor pentru demolarea și construcția noului stadion din Ștefan cel Mare:
S-au terminat toate actele. Cei care au câștigat licitația mai au nevoie de câteva aprobări și suntem gata să îi ajutăm. În toamnă cred că va începe demolarea”, a spus șeful CS Dinamo pentri DigiSport.