Etapa 9 din play-off Superliga a adus, coroborată cu ultima rundă din play-out, câteva confirmări în plus. Astfel, Universitatea Cluj va merge sigur în Conference League, fără să mai fie nevoie de un baraj cu Farul Constanța, iar Universitatea Craiova i se alătură pentru că Rapidul a ieșit matematic din lupta pentru cupele europene.
A fost o rundă în care FCSB a sărbătorit sclipitor titlul de campioană, al doilea consecutiv, dar și-a făcut treaba și pe teren, învingând cu 1-0 pe Universitatea Craiova într-un regal pentru suporterii roș-albaștri pe Arena Națională. Dinamo a condus pe U Cluj dar a căzut uluitor pe final, pierzând 1-3 la capătul unei partide cu sentimente amestecate și senzații din toate categoriile. În vreme ce giuleștenii au construit meciul de retragere al lui Cristi Săpunaru uitând parcă tocmai fotbalul și au fost învinși umilitor, 1-4, de CFR Cluj pe teren propriu.
Cei trei jucători care au primit nominalizarea „Omul Meciului” în această etapă de play-off Superliga sunt, fiecare, trecuți de 36 de ani! E vorba de Dan Nistor (U Cluj) – 37 de ani, Vali Crețu (FCSB) – 36 de ani și Ciprian Deac (CFR Cluj) – 39 de ani.
Într-o veritabilă cruciadă a veteranilor pe final de sezon, e momentul ca tu să votezi cine a fost Jucătorul Etapei dintre aceștia, în sondajul de la finalul acestui material, acolo unde poți descoperi și cum arată clasamentul la zi al Stelelor Superligii, ierarhia celor mai buni fotbaliști din campionat!
În inferioritate numerică și condusă cu 1-0 de Dinamo, U Cluj renăscut pentru că Dan Nistor a apăsat prin magia execuției lui butonul de încredere și curaj, pe fondul unei dubioase stări dinamoviste. Golul excepțional înscris, apoi lansarea pentru Macalou spre un 3-1 incredibil ca răsturnare de tabelă ar putea fi singure argumente pentru nominalizarea noastră.
Într-un meci cu desfășurare ciudată, energia și calitatea individuală a lui Dan Nistor au luminat pe-acolo pe unde negura și nervii păreau să acopere. Infatigabil, la 37 de ani, mijlocașul lui Sabău revine cu stil în rolul de lider eficient, după o perioadă mai slabă, pe fondul revenirii după probleme medicale, și duce U Cluj spre Conference League!
O repriză a fost suficientă pentru ca fundașul dreapta al campionilor să primească acest titlu meritat în partida-sărbătoare de pe Arena Națională. De ce? O pasă luminoasă care l-a servit ideal pe Bîrligea pentru golul victoriei, plus un randament remarcabil în angrenaj: 22 de pase corecte din 22 încercate, procentaj 100%!
Mai mult decât atât, Vali Crețu a câștigat cu Craiova majoritatea duelurilor directe în care a fost implicat, iar cu el pe teren Universitatea aproape că n-a mișcat în ofensivă primele 45 de minute, cu toate că Mitriță i-a fost adversar direct buzoianului în destul de multe faze.
La 39 de ani, Ciprian Deac a reușit contra Rapidului un gol de excepție, cu o interpretare de clasă a unei pase ingenioase marca Mario Camora, apoi a executat impecabil cornerul din care Bolgado a marcat cu capul. Încă o dată, valoarea și experiența lui Ciprian s-au legat fericit, de data asta pentru un meci de colecție în Giulești.
În 77 de minute pe teren, Deac a demonstrat că poate fi încă un fotbalist exponențial în anumite contexte, având capacitatea de a mobiliza coechipierii și de a dezechilibra defensivele adverse atât prin gesturi tehnice rafinate, cât și prin stăpânirea eficientă a fazelor fixe, din postura de servant.
Așadar, e momentul să decizi cine merită titlul de cel mai bun om al rundei cu numărul 7 din play-off-ul captivant al Superligii 2024/2025 și, automat, o stea în plus în clasamentul evoluțiilor din tot campionatul, Stelele Superligii.
Iată ierarhia generală a celor mai buni fotbaliști din Superliga la acest moment, cu mențiunea că o parte din jucători au intrat în cursa pentru Stelele Superligii cu o zestre de 5 sau 3 stele, pe baza evoluțiilor lor din Sezonul Regular (toate detaliile sunt disponibile aici).
37⭐ – Mitriță (Univ. Craiova)
33⭐ – Radunovic, Cisotti (FCSB)
28⭐ – Târnovanu (FCSB)
27⭐ – Korenica (CFR Cluj), Ciobotariu (Rapid), Mekvabishvili (Univ. Craiova)
26⭐ – Chiricheș (FCSB), Christensen (Rapid)
25⭐ – Baiaram (Univ. Craiova)
24⭐ – Crețu, Bîrligea (FCSB), Petrila (Rapid), Mora (Univ. Craiova)
23⭐ – Fică (CFR Cluj), Ngezana, M. Popescu (FCSB), Screciu (Univ. Craiova)
22⭐ – S. Rocha, Bolgado (CFR Cluj), Cîrjan, Olsen (Dinamo), Fl. Tănase, Șut (FCSB), Codrea (U Cluj)
21⭐ – L. Munteanu (CFR Cluj), Dobre (Rapid), Nistor, Chipciu, Blănuță (U Cluj), Bancu (Univ. Craiova)
20⭐ – M. Kamara (CFR Cluj), Masoero (U Cluj)
19⭐ – Camora (CFR Cluj), Artean, Thiam (U Cluj)
18⭐ – M. Ilie (CFR Cluj), Perica, Milanov (Dinamo), Miculescu (FCSB), Pașcanu (Rapid), Gertmonas (U Cluj)
17⭐ – Emerllahu (CFR Cluj), Gnahore, Mărginean, Sivis (Dinamo), Fabry, Macalou (U Cluj), L. Popescu (Univ. Craiova)
16⭐ – Alhassan (FCSB), Borza (Rapid)
15⭐ – Djokovic (CFR Cluj), Homawoo, Selmani, Opruț (Dinamo), O. Popescu (FCSB), I. Cristea (U Cluj), Houri, Maldonado (Univ. Craiova)
13⭐ – Hindrich, Păun (CFR Cluj), Boateng (Dinamo), Onea (Rapid)
12⭐ – Oancea (U Cluj), Mogoș (Univ. Craiova)
11⭐ – Abeid (CFR Cluj), Al. Pop (Dinamo), Badelj, Zajkov (Univ. Craiova)
10⭐ – Nkololo (CFR Cluj), M. Toma (FCSB), K. Keita, Aioani (Rapid), Bic, G. Simion (U Cluj), Oshima (Univ. Craiova)
9⭐ – Politic (Dinamo), Braun (Rapid)
8⭐ – Luna, Roșca (Dinamo), Stolz, Ignat, Burmaz (Rapid)
7⭐ – Graovac, Deac (CFR Cluj), Golubovic (Dinamo), Lixandru (FCSB), Kait, Ademo (Rapid), Boboc (U Cluj), Safira (Univ. Craiova)
6⭐ – Postolachi (CFR Cluj), Abdallah (Dinamo), Dawa (FCSB), Gojkovic (Rapid)
5⭐ – Sinyan, M. Popa (CFR Cluj), Costin (Dinamo), Ștefănescu, Cercel (FCSB), Koljic, Vulturar (Rapid), Mitrea, Silaghi (U Cluj), Ndong, Lukic (Univ. Craiova)
4⭐ – Șfaiț (CFR Cluj), Coșa (U Cluj)
3⭐ – Juric (CFR Cluj), Patriche (Dinamo), Olaru, Edjouma, Gheorghiță, Gele (FCSB), Lung, D. Barbu (Univ. Craiova)
2⭐ – Musi (FCSB), Lefter, Miranyan, Bettaieb (U Cluj)
⭐ – Tachtsidis (CFR Cluj), Micovschi, Hromada, R. Pop, Manea, Săpunaru, Ankeye (Rapid)
▢ – Al. Băluță (FCSB), N’Jie (Rapid)