Ambasada Statelor Unite ale Americii în România a transmis, prin intermediul Facebook, că așteaptă „cu interes” să colaboreze cu noul președinte al României.
UPDATE La câteva ore, Nicușor Dan a răspuns mesajului transmis de Ambasada SUA.
„Apreciez mesajul trimis de @AmbasadaSUA.
Vreau să îi asigur pe toți americanii de angajamentul ferm al României față de relația cu Statele Unite, în fiecare aspect al parteneriatului nostru strategic. Sunt încrezător că România se va bucura de o relație remarcabilă cu administrația Trump și că SUA vor continua să fie un garant al securității și dezvoltării pentru țara noastră.
Toată lumea înțelege cât de importantă este relația noastră cu Statele Unite pentru noi, românii, și cât de mult prețuim cooperarea pe teme precum bazele militare americane din România, parteneriatele energetice și dezvoltarea relațiilor comerciale dintre cele două țări.
Dumnezeu să binecuvânteze prietenia durabilă dintre America și România.”
Știrea inițială „Așteptăm cu interes să colaborăm cu Nicușor Dan, în calitate de președinte al României, și cu noul Guvern, pentru a promova prioritățile noastre comune, precum apărarea, energia și parteneriatele comerciale”, se arată într-un mesaj al misiunii diplomatice postat pe Facebook.
Istoricul Cosmin Popa a analizat postarea ambasadei SUA și a ajuns la concluzia că, de fapt, mesajul nu transmite nimic din partea lui Donald Trump.
„Să fiu iertat, dar entuziasmul legat de mesajul Ambasadei SUA mi se pare precum zvonurile despre moartea lui Mark Twain, exagerat.
E un mesaj venit după anunțul retragerii doamnei Kathleen Kavalec.
Din partea Ambasadei, adică de la un nivel politic modest, de la o ambasadă fără ambasador
Pe cale de consecință, nu transmite nimic din partea lui Trump. Doar că administrația a luat act.
Nerecunoașterea alegerilor, cum sperau hoardele de tăietori de buletine, ar fi pus SUA într-o situație destul de penibilă, dată fiind reacția statelor europene și a UE.
În fine, nu are felicitări și nici sintagma parteneriat strategic.”, a scris Cosmin Popa pe Facebook.
Înainte cu câteva ore de a fi transmis mesajul ambasadei SUA, istoricul afirma că relațiile cu America lui Trump vor deveni din ce în ce mai reci, din păcate. De asemenea, el lansează ipoteza că se dorește ca democrațiile din Polonia și România să fie destabilizate astfel încât Putin să nu se simtă amenințat de Occident.
„Să nu mai căutăm felicitările regimului Trump pentru noul președinte al României. Nu vor veni prea curând. Trump și Putin sunt angajați deplin în această farsă tragică pe care ei o numesc pacea din Ucraina, iar din acest pachet face parte și destabilizarea democrațiilor din Polonia și România, astfel încât Putin să nu se simtă amenințat cumva de Occident. Dacă este o țară cu adevărat vândută, asta este Ucraina, pe care Trump o împinge cu toată forța în brațele rușilor. România s-a plasat implicit în tabăra europeană prin aceste alegeri, iar relațiile cu America lui Trump vor deveni din ce în ce mai reci, din păcate. Relațiile cu americanii, însă, trebuie să devină din ce în ce mai calde, inclusiv cele cu politicienii din opoziția de acolo.”, a mai scris Popa.
În 2014, când Klaus Iohannis a câștigat bătălia pentru Cotroceni, guvernul SUA a transmis următorul mesaj:
„Guvernul SUA îl felicită pe președintele ales Klaus Iohannis pentru alegerea sa în funcția de președinte, precum și pe români, care au mers la vot în număr mare, atât în țară, cât și în străinătate, într-o demonstrație exemplară de participare civică. România este un partener strategic important al Statelor Unite și ne bucurăm să continuăm cooperarea strânsă cu România și noul său președinte. Relațiile dintre țările noastre vor rămâne puternice, întemeiate fiind pe valorile și obiectivele noastre comune”.
Ambasada SUA a transmis mesajul către președintele ales la două zile după aflarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.