Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.
„În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. Acest act normativ vine în susținerea parcursului Parteneriatului special dintre cele două țări, fundamentat pe valori comune, respect și profunde legături interumane. Totodată, cei 77 de ani de relații diplomatice neîntrerupte demonstrează soliditatea prieteniei româno-israeliene și deschid noi perspective pentru a dezvolta o cooperare cât mai strânsă în viitor” se arată în memorandumul aprobat la 12 mai de Birourile permanente reunite ale celor două Camere.
Potrivit programului propus prin memorandum, ședința solemnă va începe prin intonarea imnurilor naționale ale Statului Israel și României și vor susține alocuțiuni președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, premierul interimar Cătălin Predoiu și președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler.
De asemenea, în limita a 5 minute, fiecare grup parlamentar (PSD, AUR, PNL, USR, S.O.S România, POT, UDMR, minoritățile naționale din Camera Deputaților) vor avea intervenții în cadrul ședinței comune. Reprezentanților deputaților neafiliați și senatorilor neafiliați li se vor acorda câte două minute.
La ședința solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel vor fi invitați reprezentanți ai Guvernului României și șefii misiunilor diplomatice acreditați la București (statele UE, NATO, Israel, Ucraina și Republica Moldova).
În adresa transmisă Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, deputatul Silviu Vexler evidențiază că, „deși s-a aflat aproape continuu într-un mediu ostil, Statul Israel a rămas un simbol al democrației, un model pentru o societate tolerantă, dar și un reper global pentru cercetare și inovare“.
„Unul dintre partenerii esențiali ai României atât în Orientul Mijlociu, cât și la nivel mondial, Statul Israel a sprijinit în permanență țara noastră și poporul român, aducând contribuții majore care s-au concretizat în numeroase domenii de interes național. Între România și Statul Israel există relații privilegiate, care au caracter strategic, constituite pe legături fundamentale de ordin istoric politic cultural și moral”, a transmis Silviu Vexler.
Potrivit lui Silviu Vexler, „ședința solemnă comună va fi o oportunitate excelentă pentru a reitera și dezvolta relația puternică de prietenie dintre cele două țări, va reafirma caracterul special și dinamic al Parteneriatului dintre România și Israel și, în același timp, va pune în evidență contribuția esențială a Parlamentului României la consolidarea acestor relații esențiale pentru țara noastră”.
Recent, la 7 mai, președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o la Palatul Cotroceni pe Doron Steinbrecher , eliberată după 471 zile de suferință indescriptibilă ca ostatic al organizației teroriste și criminale Hamas, după atacul sângeros de la 7 octombrie când au fost măcelăriți în case, la 6 dimineața, peste o mie de evrei, mulți bătrâni și copii.
„La câteva zile după atacul organizației teroriste Hamas, pășeam în casa din care Doron Steinbrecher a fost răpită. Astăzi pot spune : Mulțumesc, Doron!
Zâmbetul și curajul doamnei Steinbrecher sunt o lecție pentru întreaga umanitate, iar cuvintele ei un avertisment despre ce se întâmplă atunci când societatea alege să ignore răul.
Sunt impresionat de bunătatea, demnitatea și puterea doamnei Doron Steinbrecher, dar mai ales de faptul că a ales să lupte în fiecare clipă pentru eliberarea celorlalți ostatici și să privească cu speranță viitorul.
Fiecare moment în care ostatici se află în mâinile celor care au ucis nediscriminatoriu oameni nevinovați este o clipă care ne sfâșie sufletul, o durere pe care o simțim permanent. Fiecare ostatic este parte din familia și din sufletul nostru.
Bucuria va fi completă atunci când toți ostaticii se vor întoarce acasă. Atunci când toți vinovații vor plăti!”, spunea cu acest prilej Silviu Vexler.