Campanie pentru formarea continuă a cadrelor didactice susținută de Asociația Școala Încrederii | Revista Biz - Prima revista de business din România

Campanie pentru formarea continuă a cadrelor didactice susținută de Asociația Școala Încrederii | Revista Biz - Prima re
📅 2025-05-20

Asociația Școala Încrederii lansează campania media a proiectului „Școala Tinerilor Profesori de Încredere”, prin care creează context de conștientizare asupra importanței formării inițiale din sistemul de educație, dar și continue, a tinerilor profesori. Campania surprinde declarații despre educația de acum și din trecut, colectate de la elevi și cadre didactice, care vin ca un input generațional din culisele vieții de profesor din sistemul de educație românesc de stat.

Campania de conștientizare dezvăluie în ce mod formarea inițială și continuă a cadrelor didactice poate influența parcursul profesorilor și respectiv, al elevilor. Aceasta surprinde perspectivele celor două tabere, din diferite cicluri de învățământ, printr-o serie de declarații autentice, valabile, ancorate în sistemul de învățământ de stat.

Profesor, meseria fără de care celelalte meserii nu ar exista

În campania de conștientizare, profesorii au avut ocazia să își amintească faptul că „pe vremea lor” educația era adesea mai strictă, centrată exclusiv pe transmiterea informațiilor și dobândirea cunoștințelor teoretice, pe deprinderea competențelor hard-skills. În prezent, școala ia în calcul și soft-skills, precum comunicarea, abilitățile interpersonale, leadership-ul, spiritul de echipă, flexibilitatea, adaptarea, gestionarea conflictelor, managementul timpului sau etica și privesc copilul în contextul social mai larg. Însă, dacă aceste competențe trebuie gestionate de către profesor, iar profesorul nu le deține, ce e de făcut? Cum le poate aduce în sala de clasă sau dezvolta la elevi?

,,Campania media vine ca un sneak peek al mediului școlar, în care profesorii și elevii sunt autentici și unde putem vedea munca din spate a celor două tabere în a acomoda nevoile, formările, timpul, emoția, provocările. Dincolo de orice aspect al sistemului de educație, e nevoie să ne uităm la cum și la de ce optează tinerii pentru o carieră în învățământ. Răspunsul e posibil să ne contrazică anumite paradigme despre «tinerii din ziua de azi». Campania media a proiectului Școala Tinerilor Profesori de Încredere demontează mitul conform căruia tinerii nu participă la economia țării lor ori că aleg numai arii precum IT. Tinerii vor să lase lumea mai bună decât au găsit-o și aleg să se dedice formării generațiilor de acum și viitoare, aleg să ofere ceva mai mult educației și copiilor din școli. Și fac asta prin formare continuă, prin a profesa în rol de cadru didactic, prin a nu renunța la curiozitate și nevoia de dezvoltare și perfecționare. Renunță, în schimb, să mai audă «pe vremea mea», «bătaia e ruptă din Rai» ori «sistemul e de vină» și aleg să acționeze și să formeze sistemul care face, care e benefic copilului. Fiindcă fiecare elev, din fiecare școală, contează. La fel și fiecare profesor, din fiecare școală, contează. Să facem să fie remarcabili!” -Alexandra Rucsăndescu, specialist comunicare Școala Tinerilor Profesori de Încredere

Cum este educația acum și cum era atunci?

Coziana Zaharia este profesor în învățământul primar și de 28 ani este cadru didactic. Provine dintr-o familie cu cinci cadre didactice: bunic, mamă, tată, mătușă și unchi.

„Educația pe care eu am primit-o când eram elevă diferă mai ales pe zona de emoție și relaționare. În postura de copil, acestea nu erau deloc prezente. Ce-mi aduc aminte e că atunci educația era axată pe performanță, să fii bun, școala scotea în evidență doar copiii performanți și nu oferea nicio șansă copiilor care nu aveau potențialul primilor. Aceștia erau neînsemnați, nevăzuți și neapreciați. Educația de acum, cea pe care eu o livrez către elevii mei, e educația care am adoptat-o prin formarea mea continuă pe partea personală, pentru că am știut că am avut multe necunoscute, pe care nu au știut ai mei să le adreseze. Nu e vinovat nimeni, pentru că acesta era tipul de educație care se transmitea din generație în generație. Pentru că am simțit nevoia de armonie pe parcursul carierei și vieții mele, am investit în ceea ce înseamnă echilibrul meu. Eu țin foarte mult ca elevii să simtă că sunt într-o relație de siguranță cu mine, să știe că am brațele deschise și când greșesc, când au o problemă pe care nu au destăinuit-o nimănui și să le mângâi rănile atunci când le au, dar și să-i felicit, să-i apreciez și să-i iubesc. Educația zilelor noastre trebuie să plece de la relație. Nu mai este o educație în care să privim dincolo de structura și povestea copilului, e o educație prin care noi, profesorii, să pătrundem în interiorul minții și sufletului copilului, iar el să simtă că suntem acolo, că-i vrem binele, pentru că numai astfel poate să înflorească. Astfel, dăm valoare fiecărui copil, chiar și celui care în vremurile noastre era așezat în ultima bancă. Prin poziția lui, practic, tu creai o inechitate la școală. Nu există copil care să nu aibă potențial.” – Coziana Zaharia, profesor învățământ primar

România, pe ultimul loc la învățarea continuă în UE

Cifrele învățării continue (Lifelong Learning) arată că România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la participarea adulților în programe de acest fel (Eurostat, 2023). Cauzele pentru care profesorii renunță la mentorat sau la formare profesională continuă sunt lipsa timpului, epuizare fizică și mentală, supraîncărcarea cu sarcini birocratice ori insecuritate privind dezvoltarea personală într-un mediu care, uneori, poate fi resimțit solitar. Într-un astfel de context, tinerii, care își doresc o carieră în educație, se simt fie nepregătiți, fie au nevoie de programe de formare care să le ofere mai multe resurse aplicabile în sala de clasă ori de sprijin sau de un tutor care să îi ghideze.

Învățarea nu are vacanță, nici pentru elevi, nici pentru profesori

Într-o societate în care informația se schimbă și circulă atât de rapid, iar social media a redus atenția la câteva secunde, profesorii fac eforturi să țină pasul cu metodele de predare actualizate și să folosească instrumentele educaționale potrivite, care să-i țină pe elevi captivați în sarcini. Astfel, educatorii, învățătorii și profesorii trebuie să găsească echilibrul dintre metodele tradiționale și tehnologiile emergente, între joc și joacă, menținând esența interacțiunii umane și dezvoltând abilități care sunt ancorate în actualitate.

„De cealaltă parte a catedrei sunt emoții la fel de mari precum cele din bănci. Îmi amintesc primul «Buunăăă ziiiuuuaaa», prima ședință cu părinții, prima provocare de la clasă, prima dată când m-am simțit neînțeles de către colegi, prima reacție a elevului care a luat nota 10, prima îmbrățișare de grup, prima serbare, primul «Mulțumesc că m-ați învățat» sau ultima serbare. Însă, pentru un profesor debutant, primele luni la catedră sunt decisive. Planificarea lecțiilor, gestionarea interacțiunii cu elevii, colaborarea cu părinții și integrarea în colectivul didactic pot fi provocări copleșitoare.” – profesor învățământ primar


„Școala Tinerilor Profesori de Încredere” a pornit de la nevoia de susținere a educației și formării în educație, alături de instituțiile universitare, a studenților care parcurg modulul psihopedagogic în cadrul universităților din România.

Proiectul, derulat pe o perioadă de doi ani, se adresează studenților la licență și masterat din universitățile românești (care urmează un program de nivel ISCED 6-8), cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani, cu domiciliul în regiuni mai puțin dezvoltate. Astfel, urmărim îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, inclusiv prin validarea învățării non-formale și informale, pentru a sprijini dobândirea de competențe-cheie, inclusiv de competențe de antreprenoriat și digitale, precum și prin promovarea introducerii sistemelor de formare duală și a sistemelor de ucenicie.

Obiectivul general al proiectului este creșterea relevanței formării profesionale pentru 280 studenți, prin organizarea a 280 stagii de practică la angajator. Perioada de derulare este 1 noiembrie 2024 – 31 octombrie 2026. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European + prin Programul Educație și Ocupare, cu buget alocat de 4.701.518,60 lei, având cod de identificare proiect 311739.

,,Școala Tinerilor Profesori de Încredere vine în sprijinul studenților și masteranzilor, dar și în întâmpinarea profesorilor universitari, fiindcă numai împreună și completând ceea ce se învață în universități putem crea o comunitate mai mare și mai puternică, care ulterior, poate oferi cea mai bună experiență ca pedagog. Suntem încrezători în acest proiect pentru că reprezintă contextul pedagogic, construit din mai multe direcții, pentru 280 de profesori ce vor deține resursele necesare și adaptate pentru copiii din învățământul preuniversitar.” – Letiția Suciu, Director Executiv, Asociația Școala Încrederii

Școala Încrederii este o organizație neguvernamentală care din 2020 se dedică educației și formării comunității școlare, având în centrul programului – elevul – cu nevoile și dorințele individuale, pentru ca fiecare copil să se simtă văzut, auzit și ascultat. Programul Școala Încrederii este oferit gratuit către școlile de stat și reprezintă primul proces care transformă experiențele de învățare ale copiilor prin îmbunătățirea relației dintre elevi – profesori – părinți, având la bază progres academic și stare de bine. În ultimii 4 ani, Școala Încrederii a ajuns la 284 de unități de învățământ, 144.413 de elevi, 10.992 de cadre didactice și 3.812 personal didactic auxiliar și nedidactic.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri revista biz

Conferința Națională a Industriei Ospitalității va fi sub tema „HORECA Forward: Strategii pentru o industrie de 10% din PIB”

Reading Time: < 1 minutHORA – Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România anunță, pe 27 mai, cea de-a 8-a ediție a celui mai important forum de dialog dedicat domeniului HoReCa: Conferința Națională a Industriei Ospitalității. Organizată anual, conferința reunește antr...

BNR a majorat la 4,6% prognoza privind rata inflației la finalul anului

Reading Time: 2 minuteBanca Națională a României (BNR) și-a revizuit prognoza privind rata inflației la finalul anului 2025 de la 3,8% șa 4,6%, ca urmare a presiunilor inflaționiste recente mai ample și mai persistente decât se anticipa anterior. Un alt factor important care a influențat revizu...

Notino aduce în România două noi branduri premium de skincare: OLEHENRIKSEN și SKKN by Kim

Reading Time: 2 minuteNotino anunță lansarea în România a două branduri internaționale de top în industria de skincare și beauty: OLEHENRIKSEN, brandul cunoscut pentru efectul său de strălucire a pielii („Ole Glow”), și SKKN by Kim, linia de îngrijire și machiaj de lux semnată de Kim Kardashian...

Salt Bank: Când cea mai premiată bancă nu e doar o bancă

Reading Time: 3 minuteSalt Bank, primul neobank 100% românesc, la fel de flexibil ca un fintech, dar sigur ca o bancă tradițională, a cucerit 8 premii, inclusiv Grand Prix, în această primăvară, la COMMA – Communication Awards. Când comunicarea devine tot mai integrată, creativă și orientată sp...

Bloom Clinique: Liderii viitorului în sănătate și longevitate

Reading Time: 5 minuteRegenerarea viitorului începe acum. Ramona Dimache, fondatoare & manager general al Bloom Clinique, și Roy Gruzman, partener strategic, ne spun cum Bloom Clinique își asumă rolul de pionier în medicina regenerativă. Ce v-a determinat să lansați o clinică specializată î...

AGON by AOC, desemnat brandul de monitoare de gaming nr. 1 din lume pentru al șaselea an consecutiv

Reading Time: < 1 minutAOC, lider global în tehnologia display-urilor, încheie un 2024 solid, menținându-și poziția de top pe piața monitoarelor de gaming. Potrivit IDC Worldwide Quarterly Gaming Tracker, bazat pe datele de livrări din raportul pentru trimestrul 4 din 2024, AOC/AGON by AOC ...

Lansările MSI de la Computex: PC-uri cu AI, noi laptopuri, ecrane QD- OLED, SSD-uri enterprise și periferice inteligente

Reading Time: 6 minuteMSI, lider global în gaming și AI computing, prezintă o gamă completă de produse de ultimă generație la COMPUTEX 2025 – inclusiv laptopuri, desktop-uri, handheld-uri, soluții de stocare și periferice wireless alimentate cu AI. Pe măsură ce adoptarea AI continuă să cr...

Ministerul Energiei caută locuri unde să pună eoliene offshore în Marea Neagră

Reading Time: 2 minuteMinisterul Energiei a lansat un apel public de interes pentru a identifica și delimita perimetrele din Marea Neagră care ar putea fi concesionate pentru dezvoltarea de parcuri eoliene offshore. Obiectivul principal al acestui demers este atingerea unei capacități instalate...

Infrastructura de apă din Teleorman primește o investiție de 150 mil. euro

Reading Time: 2 minuteMinistrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat astăzi împreună cu directorul general al SC APA SERV SA, Marius Ciprian Gurban, și cu președintele ADI Teleormanul, Augustin Ioan, contractul de finanțare pentru implementarea primei etape a proiectulu...

Schneider Electric furnizează soluții de smart metering, mentenanță și cloud hosting pentru CTP în România

Reading Time: 3 minuteSchneider Electric furnizează în România soluții de smart metering și servicii de mentenanță pentru compania CTP, cel mai mare dezvoltator, proprietar și administrator de spații industriale și logistice listat din Europa, după suprafața brută închiriabilă (GLA). Cele două ...

Good News

Only good and positive news.