Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat astăzi împreună cu directorul general al SC APA SERV SA, Marius Ciprian Gurban, și cu președintele ADI Teleormanul, Augustin Ioan, contractul de finanțare pentru implementarea primei etape a proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Teleorman.
„Am semnat astăzi un contract de finanțare de peste 150 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă în județul Teleorman. Această primă etapă de finanțare reprezintă o operațiune de importanță strategică, datorită căreia peste 81.000 de oameni vor avea apă potabilă de calitate, iar gospodăriile în care locuiesc peste 23.000 de persoane sunt conectate la infrastructura de canalizare. Prin proiecte precum acesta ne asigurăm că banii europeni schimbă vieți și asigură recuperarea decalajelor de dezvoltare în zonele mai puțin dezvoltate”, a explicat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Investițiile din această primă etapă vor fi realizate din municipiile Alexandria, Turnu Măgurele și Roșiorii de Vede, orașele Videle și Zimnicea şi comunele Lița, Segarcea Vale și Năsturelu.
Cele mai importante investiții asigurate în prima etapă de implementare a proiectului, finanțat din cadrul Programului dezvoltare Durabilă, vor fi: 120 km conducte de alimentare cu apă, 168 km conducte de colectare a apelor uzate și 7 stații de tratare apă. Astfel, va fi asigurată continuarea intervențiilor anterioare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Teleorman, prin creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane și prin extinderea rețelelor de alimentare cu apă potabilă a populației. Aceasta constituie o primă etapă a proiectului care se va încheia în 2027.
În momentul în care prima etapă a proiectului va înregistra progres financiar de minim 80% va putea fi finanțată și a doua etapă a acestuia. În această etapă ulterioară, investițiile în rețelele de apă/canal vor viza 13 administrativ-teritoriale: în municipiile Alexandria, Turnu Măgurele și Roșiorii de Vede, orașele Videle și Zimnicea şi comunele Orbeasca, Lița, Ciuperceni, Traian, Seaca, Segarcea Vale, Năsturelu și Islaz.
Astfel, la finalul celei de a doua etape de implementare a proiectului, aproximativ 95.000 de locuitori vor avea acces la apă potabilă de calitate și locuințele a aproape 36.000 de persoane vor beneficia de servicii de colectare și epurare a apelor uzate.