RIVUS Cluj-Napoca, proiect mixed-use de reconversie urbană dezvoltat de companiile IULIUS și Atterbury Europe, primește un credit este de aproximativ 400 de milioane de euro, printr-o finanțare sindicalizată acordată de patru instituții creditoare: Erste Bank, BCR, BERD și BRD. Este cel mai mare împrumut acordat unei noi dezvoltări real-estate din România.
RIVUS redă orașului 14 hectare de fostă platformă industrială ca proiect multifuncțional – retail, office, cultură, entertainment, parc. Valoarea investiției în proiect este estimată la peste jumătate de miliard de euro, demersul fiind în prezent în etapa obținerii autorizației de construire.
Creditul obținut este o finanțare sindicalizată verde, asigurată prin atingerea și respectarea standardelor de sustenabilitate LEED Platinum și EDGE Advanced, care acoperă întregul ciclu de dezvoltare – operare – refinanțare. Sindicatul de bănci care asigură finanțarea este format din Erste Bank (Lead Arranger), Banca Comercială Română (BCR), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și BRD Groupe Société Générale. Finanțarea vizează în principal componenta de retail a proiectului, inclusiv zonele culturale și spațiile verzi, reprezentând o suprafață totală închiriabilă de 132.500 mp.
„Erste Bank și BCR se concentrează, în special, pe proiecte sustenabile și responsabile din punct de vedere social, așa cum este și proiectului RIVUS, care se preconizează a fi cel mai mare ansamblu verde de revitalizare urbană a unei zone industriale dezafectate din Cluj-Napoca și care este planificat să atingă cele mai înalte criterii de sustenabilitate. Suntem deosebit de încântați că IULIUS, partenerul nostru de lungă durată, care s-a dovedit a fi lider în dezvoltarea de proiecte de regenerare urbană din România, a ales Erste Bank pentru coordonarea acestei finanțări.”
Marko Brekič, Senior Client Executive la Erste Group Bank AG, VienaRIVUS Cluj-Napoca este un demers de reconversie urbană a unui areal de tip brownfield de peste 14 hectare într-o atracție regională, fiind personalizat pe așteptările și nevoile comunității și ale orașului.
Conceptul este realizat de biroul internațional de arhitectură UNStudio, pe o direcție care pune în valoare râul Someș, făcându-l accesibil pentru public, și care integrează întreaga zonă fost industrială cu orașul, ca pol de dezvoltare urbană.
„Pentru IULIUS, acest credit reprezintă o continuare a premierelor în materie de finanțări: de la primul credit verde acordat unei companii românești, în 2021, la cel mai mare credit de refinanțare în real estate în România, în 2022, și, acum, cel mai mare credit de dezvoltare din industrie. Toate aceste borne sunt pentru noi atestări ale atractivității și calității proiectelor IULIUS. Suntem entuziasmați că, de fiecare dată, reușim să atragem parteneri noi în procesul de finanțare, de această dată alăturându-se BERD grupului de bănci cu care colaborăm. Mixul de bănci locale/regionale/globale ne asigură stabilitatea financiară de care avem nevoie pentru a ne concentra pe ce știm să facem cel mai bine: proiecte verzi, mixed-use de anvergură, cu valori investiționale semnificative (de obicei peste jumătate de miliard de euro), în locații centrale, care contribuie la dezvoltarea economică în comunitățile locale și regionale. Încrederea care ne este acordată de clienți, chiriași, bănci ne motivează să venim pe piață cu proiecte tot mai îndrăznețe, mai complexe, cu impact pozitiv și mai mare asupra comunităților care beneficiază de ele.”
Marius Perșenea, Chief Operating Officer IULIUSDezvoltarea propune o grădină urbană amplă, de peste 52.000 mp, amenajată cu peste 700 de arbori maturi, inclusiv copaci care au fost recuperați de pe fosta platformă industrială, dar și peste 100.000 de plante decorative de diferite dimensiuni. Clădirea principală de retail va avea fațade înierbate și acoperiș verde, care va integra inclusiv o grădină japoneză. Unicitatea RIVUS este dată și de conservarea și reintegrarea a două clădiri industriale, cu valoare ambientală, ca parte din noul proiect, cu funcțiuni culturale, office și servicii.
Sustenabilitatea proiectului va fi implementată prin dezvoltarea de clădiri nZEB, designul care pune în valoare și asigură o conexiune cu râul Someș, folosirea unor materiale naturale, gradul cât mai mare de lumină naturală în interior, dar și eficiență energetică, infrastructură care favorizează transportul prietenos cu mediul, alei care permit circularea apei, amenajări cu scopul de a susține biodiversitatea zonei, producția de energie din surse regenerabile etc.
Pentru acest proiect au fost asumate, prin contract cu Municipalitatea, investiții consistente în infrastructură. Acestea vor include realizarea unui nou pod rutier peste Someș, două poduri pietonale, soluții de sistematizare a traficului, modernizarea unor străzi din proximitate, precum și amenajarea de infrastructură velo, aliniată la strategia autorităților de mobilitate. Proiectul va fi deservit de aproximativ 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane, dintre care 900 vor avea conexiuni pentru încărcarea mașinilor electrice, precum și de 2.500 de spații pentru parcarea bicicletelor.
RIVUS Cluj-Napoca se dezvoltă pe cele 14 hectare ale fostei platforme industriale Carbochim, ce erau utilizate în procent de doar 30%. Activitatea de producție a fost păstrată, fabrica fiind relocată și modernizată, în urma unei investiții de peste 7 milioane de euro a companiei IULIUS.