Organizația Salvați Copiii România dotează Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare cu aparatură medicală de ultimă generație, în valoare totală de 80.000 de euro, vitală pentru intervenția medicală și salvarea nou-născuților care necesită terapie intensivă. Numai în 2024, rata nașterilor din mame minore a depășit aici 10 procente – 236 din 2.208 nașteri, una dintre cauzele prematurității. Cu toate că România înregistrează un număr mare de mame minore, jumătate dintre gravidele minore din mediile defavorizate din România nu au fost în timpul sarcinii la niciun control ginecologic și nu au făcut ecografiile recomandate, arată datele Salvați Copiii România.
Dotarea face parte din programul complex al Salvați Copiii România de reducere a mortalității infantile din România, capitol care ne menține pe podiumul UE. În ultimii 15 ani, Salvați Copiii România a dus o muncă de pionierat și a dotat 135 de unități medicale, secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, pediatrie și obstetrică-ginecologie, din toate județele țării, investindu-se peste 17 milioane de euro. Peste 2.000 de echipamente au susținut și facilitat tratamentul a peste 300.000 de copii.
Aparatura medicală donată Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” va oferi un sprijin considerabil medicilor care salvează viețile copiilor născuți cu diverse patologii medicale și cu un grad sever de prematuritate: hotă cu flux laminar, 4 bilirubinometre, 2 audiometre, 4 cărucioare pentru tratament, 3 pulsoximetre, 6 stetoscoape și 5 pătuțuri pentru nou-născuți. Dotarea fost posibilă cu sprijinul Hidroelectrica.
Dintre cei 2.208 copii care au venit pe lume la maternitatea spitalului în 2024, 143 au avut nevoie de Terapie Intensivă, iar 181 s-au născut prematur. 75 de nou-născuți au prezentat malformații congenitale. În anul 2025 s-au înregistrat 662 de nașteri și 75 de nou-născuți au avut nevoie de îngrijiri medicale complexe, în terapie intensivă. În primele luni ale anului, aici au născut 40 de mame minore.
Conform datelor disponibile, în județul Maramureș, inclusiv municipiul Baia Mare, s-a înregistrat o creștere a nașterilor premature, de la 601 în 2022 la 758 în anul 2023.
În județul Maramureș, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare dispune de un compartiment de Terapie Intensivă Neonatală cu o capacitate de 10 paturi, dotat cu echipamente moderne necesare îngrijirii prematurilor cu vârste gestaționale mici și a nou-născuților care necesită susținerea funcțiilor vitale. De asemenea, spitalul are un compartiment dedicat prematurilor, cu o capacitate de 10 paturi, destinat nou-născuților cu vârsta gestațională sub 37 de săptămâni și greutate mai mică de 2.500 g, care nu necesită reanimare sau susținerea funcțiilor vitale.
CONTEXT: România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, cu o rată de 5,6 la mie (în anul 2023), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani. În mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,6 față de 4,6 la mia de copii născuți vii (INS 2023) – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.
· Datele statistice sunt alarmante: în perioada 2019-2023, s-au înregistrat 38.865 de nașteri în rândul mamelor minore, dintre care 3.614 au fost la fete cu vârsta sub 15 ani. Aceste cifre plasează România într-o poziție critică la nivel european în ceea ce privește incidența sarcinilor premature, apropiind țara noastră, din punct de vedere statistic, de alte continente (Africa ori Asia). Cercetările recente efectuate de Salvați Copiii România, în aprilie 2024, au arătat că o treime dintre fetele care au devenit însărcinate înainte de majorat provin din familii unde mama a trecut prin aceeași experiență, iar o cincime dintre ele sunt la rândul lor născute din mame adolescente. Această situație este strâns legată de sărăcia extremă. Peste 70% dintre fetele însărcinate minore și 52% dintre mamele minore nu au niciun venit personal lunar, doar 39% dintre fetele însărcinate și 24% dintre mamele minore continuându-și educația.
„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Am făcut muncă de pionierat în domeniu și, după 15 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunitățile vulnerabile, cât și în ceea ce privește întărirea capacității spitalelor în salvarea și îngrijirea nou-născuților. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente și care să corecteze disparitățile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.
„Suntem onorați să ne alăturăm organizației Salvați Copiii în această inițiativă esențială, care aduce speranță și sprijin real comunităților vulnerabile. Contribuim cu responsabilitate și solidaritate la îmbunătățirea accesului la servicii medicale și la dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie cu aparatură vitală, pentru ca fiecare copil să aibă un început de viață mai sigur și mai sănătos” a declarat Kàroly Borbèly, CEO Hidroelectrica. Redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, vitală pentru maternități și secțiile de pediatrie
Peste 35 de unități medicale cer sprijinul Salvați Copiii, pentru a fi dotate cu aparatură medicală
Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copilului, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităților (secții de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie. Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită – 26 mai 2025.