Directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea, reprezentanta Asociaţiei Editorilor din România (AER), a anunţat miercuri că ediţia a XVIII-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie în Pavilionul B2 de la Romexpo, reuneşte 155 de expozanţi, care vor propune aproximativ 450 de evenimente.
"Bookfest 2025 înseamnă 155 de expozanţi, 5.300 metri pătraţi din cei 15.000 pe care îi are pavilionul dedicat Salonului Internaţional al Cărţii, amenajaţi cu spaţii pentru lansări, cu scene deschise dezbaterilor. Una peste alta, ne apropiem în acest an de 450 de evenimente, ceea ce pentru cele cinci zile ale Salonului de Carte înseamnă foarte mult", a declarat Bodea la conferinţa de presă dedicată evenimentului, desfăşurată la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.
Ea a salutat participarea Portugaliei ca ţară invitată de onoare la această ediţie a Bookfest, o ocazie specială pentru cititorii români de a redescoperi literatura portugheză şi de a explora diversitatea culturală lusitană, prin intermediul cărţilor, autorilor, traducătorilor şi editorilor care vor lua parte la eveniment."E o bucurie că sărbătorim împreună majoratul Salonului Bookfest şi dacă doriţi să vă sărbătorim în avans, pentru că 10 iunie, deci nu foarte departe de Bookfest-ul nostru, e ziua Portugaliei, o zi nu întâmplător aleasă, ca trimiţând la cultura multiseculară a Portugaliei, o zi legată de Camoes, nu întâmplător. (...) Din câte ştiu, vor fi şi filme portugheze, deci, din când în când, publicul va putea lua pauză de la răsfoit, citit sau ascultat lansări, prezentări de carte, pentru a se întâlni cu cinematografia din Portugalia", a mai spus reprezentanta AER.
Cuvinte de salut au transmis ambasadorul Portugaliei la Bucureşti, Paulo Cunha Alves, şi directorul Institutului Camoes, Ana Rita Sousa.Zilele de 28 şi 29 vor fi dedicate breslei profesioniştilor, care vor participa la o serie de dialoguri între invitaţii portughezi şi profesionişti români vizând teme precum jurnalismul şi antreprenoriatul cultural, lectura ca unealtă de dialog şi democraţie, consolidarea diversităţii culturale etc, a precizat Simina Popa.
A doua jumătate a târgului - din 30 mai până pe 1 iunie - va fi dedicată evenimentelor pur literare, urmând ca scriitorii portughezi să dialogheze cu cei români, la stand fiind expusă o gamă foarte largă de genuri şi perioade istorice, de la poezie portugheză de secol XII până la cele mai noi romane publicate în Portugalia şi trecând prin teatru, cărţi pentru copii. Doi dintre laureaţii prestigiosului Premiu Jose Saramago se vor întâlni cu cititorii români la Bookfest. Este vorba despre Jose Luis Peixoto, cel care a câştigat premiul în anul 2001, şi de Goncalo M. Tavares, laureatul din 2005, ambii traduşi cu succes în limba română.
În cadrul conferinţei, Oana Boca Stănescu, coordonatoarea campaniei de comunicare, moderatorul evenimentului, a anunţat că, la standul Portugaliei, cititorii vor putea completa un "paşaport", urmând ca, prin tragere la sorţi, un singur cititor să beneficieze de o călătorie în Portugalia.
Programul de vizitare al Salonului Bookfest va fi următorul: miercuri, 28 mai: 10:00 - 20:00; joi, 29 mai: 10:00 - 20:00; vineri, 30 mai şi sâmbătă 31 mai: 10:00 - 21:00; duminică, 1 iunie: 10;00 - 20:00.
Un proiect co-finanţat de Ministerul Culturii, Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
La ediţiile internaţionale anterioare, ţările invitate de onoare au fost: Spania, Ungaria, Franţa, ţările de limbă germană (Germania, Austria, Elveţia), Polonia, Cehia, Israel, Suedia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Japonia, Italia şi Republica Moldova.
Salonul de Carte Bookfest are ediţii locale în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov şi o altă ediţie internaţională la Chişinău.