Durerile de burtă pot apărea din diferite cauze și pot varia în intensitate. Însă atunci când aceasta apare brusc, este persistentă și nu cedează cu nimic și este însoțită de alte manifestări clinice, cum ar fi greață, vărsături sau febră, durerea abdominală poate fi simptomul unei afecțiuni severe, chiar a unei urgențe digestivă. În astfel de situații, este esențial ca pacientul să se prezinte în cel mai scurt timp posibil la un compartiment de primiri urgențe, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător, astfel încât viața să nu îi fie pusă în pericol.
Printre cele mai frecvente urgențe digestive se regăsește și o hemoragie digestivă, care implică pierderea de sânge din tractul gastrointestinal. Semnele și simptomele unei hemoragii digestive sunt influențate de localizarea sângerării și a cantității de sânge pierdut. Astfel, pacientul se poate confrunta cu scaun de culoare neagră, vărsături de culoare roșu aprins sau care seamănă cu zațul de cafea, senzație de slăbiciune, crampe și dureri abdominale.
Semnele de hemoragie digestivă acută pot evolua până la șoc, manifestat prin puls rapid, tensiune arterială scăzută, volum de urină foarte mic sau chiar absent și pierderea conștienței, situație când se impune asistență medicală de urgență imediată.
O altă urgență digestivă frecventă este apendicita. Afecțiunea constă în inflamația apendicelui, care este un mic organ în formă de săculeț, localizat la nivelul intestinului gros, în zona abdominală dreaptă. În lipsa tratamentului chirurgical efectuat la timp, apendicele inflamat se poate rupe, iar ulterior infecția să se extindă în cavitatea abdominală sau în sânge, provocând complicații care să pună viața în pericol. Printre semnele și simptomele apendicitei pot fi durerea abdominală resimțită în special în partea dreaptă, durere la urinare, greață și vărsături sau febră ușor crescută.
Durerea abdominală severă, însoțită de greață, vărsături și disfuncție la nivelul mai multor organe, poate indica și o pancreatită acută, pentru care este nevoie de îngrijiri de urgență.
Indiferent de natura urgenței digestive, este foarte important de știut că Spitalul Clinic SANADOR dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe, singurul din sistemul medical privat din București, care asigură pacienților, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, acces la asistență medicală de urgență, și care funcționează nonstop cu 26 de linii de gardă, inclusiv de gastroenterologie.
Pentru un diagnostic rapid și corect, pacienții beneficiază la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR de analize prin protocolul point-of-care, adică direct la patul bolnavului, dar și la alte investigații avansate, efectuate cu echipamente performante, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice. Atunci când este necesar, pacienții sunt internați pe secția de specialitate, pentru monitorizare sau investigații amănunțite, în funcție de caz.
Dacă există indicație pentru tratament chirurgical, intervențiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de maximă siguranță, într-un bloc operator foarte bine dotat, de chirurgi cu vastă experiență. Succesul terapeutic este susținut de specialiștii din Secția de Anestezie și terapie Intensivă de categoria I.