Pe lângă temperaturile în creștere și numărul tot mai mare de valuri de căldură, vinul european a suferit până acum cele mai grave efecte ale încălzirii globale, potrivit unui nou studiu internațional.
Prin corelarea datelor climatice și a reacțiilor în funcție de stadiile de creștere aplicate la peste 500 de soiuri de struguri, autorii studiului au putut compara efectele încălzirii globale asupra recoltelor de la o regiune a lumii la alta.
Rezultatul arată că Europa a suferit cele mai mari perturbări, cu o „creștere semnificativă” a zilelor cu temperaturi peste 35°C în perioada coacerii, potrivit studiului publicat în revista americană PLOS Climate, citat de AFP.
În comparație, America de Nord a înregistrat creșteri mai moderate ale temperaturilor medii și extreme. America de Sud a prezentat rezultate similare cu situația europeană în ceea ce privește temperaturile medii, dar mai puține cazuri de căldură extremă, mai arată studiul, care a reunit climatologi, agronomi, ecologiști și experți în genetica viței de vie din Franța, Spania, Statele Unite și Canada.
Vița de vie este foarte sensibilă la încălzire, iar impactul schimbărilor climatice se manifestă deja prin recolte mai timpurii, niveluri mai ridicate de zahăr și apariția de noi zone de cultură.