Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a anunțat marți, 20 mai, că va contesta la Curtea Constituțională alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte. De asemenea, Simion a cerut audiarea creatorului Telegram, Pavel Durov, înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide. Șeful Telegram a venit cu un răspuns, pe X.
„Sunt gata să vin și să depun mărturie dacă asta ajută democrația românească",a spus Durov.
Ce a declarat Simion
„Observatorii internaționali au văzut îngerințele nu doar din partea Republicii Moldova, ci și din partea statului francez. Rețelele de socializare au fost manipulate și algoritmii au fost folosiți în direcția influențării cetățenilor români. Mărturia creatorului Telegram în care spune că guvernul francez a intervenit pentru cenzurarea vocilor noastre în această perioadă este greitoare și cer audierea creatorului Telegram înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide. Motivul pentru care eu, având în vedere cifrele din secțiile de vot, l-am felicitat pe Nicușor Dan a fost faptul că iubesc România, iubesc poporul român și nu îmi doresc vreodată să văd vărsare de sânge în țara noastră care să justifice haosul și preluarea puterii de către unii”, a spus Simion.
Simion a făcut un apel la susținătorii săi să folosească aplicația Telegram. „El (n.r.: Durov) a știut să rămână drept și să nu cedeze la presiunile statului francez, să conlucrăm cu organizațiile de apărare a drepturilor omului, cu instituțiile internaționale care rămân fidele principiilor democrației și libertăților fundamentale, așa că noi toți, această mișcare, trebuie să conlucrăm unii cu alții, și cu nimeni dintre cei care au participat la lovitura de stat sau s-au dovedit a fi trădători”.
Context
Pavel Durov, fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, a declarat inițial duminică că a respins o solicitare venită din partea unui guvern occidental, pe care nu l-a numit, ”de a reduce la tăcere” vocile conservatoare din România, în contextul turului doi al alegerilor prezidenţiale.
Ulterior Durov a arătat cu degetul spre șeful serviciilor secrete din Franța, pe care îl acuză că i-a cerut să cenzureze conturi de Telegram din România.
„În primăvara aceasta, la Salon des Batailles de la Hôtel de Crillon, Nicolas Lerner, șeful serviciilor secrete franceze, mi-a cerut să interzic vocile conservatoare din România înainte de alegeri. Am refuzat. Nu am blocat protestatarii în Rusia, Belarus sau Iran. Nu vom începe să facem asta în Europa”, a declarat Pavel Durov.
Pavel Durov, de origine rusă, se află în prezent sub control judiciar în Franţa, având ca reşedinţă declarată luxosul hotel Crillon din Paris, după ce a fost plasat sub anchetă oficială pentru presupuse activităţi de crimă organizată pe Telegram.
În 2024, Pavel Durov a fost reţinut şi apoi inculpat în Franţa pentru o serie de infracţiuni legate de crima organizată, instanţa acuzându-l că nu a luat măsuri împotriva distribuirii de conţinut infracţional pe serviciul de mesagerie pe care l-a fondat. Eliberat în baza unui ordin de supraveghere judiciară strict care îi interzicea să părăsească teritoriul francez, el a anunţat în martie că s-a „întors în Dubai”.
Duminică, el a spus că la hotelul Crillon a fost abordat de Lerner, care conduce agenţia de spionaj extern a Franţei, DGSE.
DGSE din Franţa a declarat într-un comunicat că oficialii săi s-au întâlnit de mai multe ori de-a lungul anilor cu Durov „pentru a-i reaminti ferm responsabilităţile companiei sale şi ale sale personale în prevenirea ameninţărilor teroriste şi a pornografiei infantile”. Cu toate acestea, DGSE „respinge cu fermitate acuzaţiile că, cu aceste ocazii, s-ar fi solicitat interzicerea conturilor legate de orice proces electoral”, a afirmat agenţia.
Ministerul francez de Externe a negat orice astfel de interferenţă şi a făcut apel la toţi actorii să „îşi exercite responsabilitatea şi respectul faţă de democraţia română”.