Organizatorii Romanian Creative Week promit că la Romanian Fashion Week va fi cel mai mare catwalk internaţional găzduit de România, cu scene extinse în locaţii-emblematice din Iaşi, la eveniment urmând să participe peste 100 de designeri şi 150 de modele.
Cea de-a doua săptămână a Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, este marcată de Romanian Fashion Week (RFW) şi de New Media District. Cu o tradiţie de un sfert de veac, cel mai important eveniment internaţional de modă găzduit de România se va desfăşura în perioada 23-25 mai, în Grădinile Palas.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative şi organizator al RCW, Irina Schrotter, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în zilele următoare Iaşul devine capitala modei, găzduind RFW, care îşi propune să continue şi să dezvolte o platformă de lansare şi susţinere a noilor generaţii de designeri români.Conform acesteia, peste 100 de designeri îşi vor prezenta colecţiile cu ajutorul a peste 150 de modele, pe cel mai mare catwalk din ţară, din Grădinile Palas.
"Podiumul are aproximativ 60 de metri lungime şi este proiectat pe ecrane LED cu o suprafaţă totală de 100 metri pătraţi. Pe lângă scena principală dedicată modei, Romanian Fashion Week s-a extins şi în alte locaţii importante din oraş, prezentarea colecţiilor urmând să aibă loc şi în Sala Paşilor Pierduţi, din cadrul Universităţii 'Al. I. Cuza', precum şi în Atrimiul Palatului Culturii. Programul integral al Romanian Fashion Week, precum şi locaţiile evenimentelor pot fi consultate pe aplicaţia RCW", a explicat Irina Schrotter."Suntem extrem de mândri că am reuşit să transformăm Iaşul într-un reper internaţional pentru moda şi creativitatea autentică românească. Este esenţial să continuăm să investim în noile generaţii de designeri, oferindu-le oportunităţi şi vizibilitate la nivel global. În acest an, am extins experienţa fashion şi în spaţiile emblematice ale oraşului, iar impactul global se resimte prin interesul crescut al specialiştilor din industria modei internaţionale. Cred că fiecare vizitator şi participant al evenimentului va simţi energia vibrantă şi pasiunea care caracterizează Romanian Fashion Week şi care contribuie semnificativ la dezvoltarea industriilor creative româneşti", a mai spus organizatorul RCW.
Pe podiumul RFW vor urca zeci de designeri consacraţi, care îşi vor prezenta cele mai recente colecţii. Printre aceştia se numără Axente, Bol Fashion Of Nature by Oana Lupaş, Ioana Ciolacu, Tudor Halaţiu, Cristina Lazăr, Lenca, Lunar Laboratories, Raluc, Scapadona, Irina Schrotter şi Andrea Tincu. Machiajul este realizat de echipa Lancome, coordonată de Alexandru Abagiu (NMA), iar hairstylingul este asigurat de echipa Philips, coordonată de ambasadorul Sorin Stratulat.
"Sărbătorim 25 de ani de când am pornit Romanian Fashion Week şi, odată cu acest moment, am simţit nevoia unei transformări. Am reinventat nu doar formatul prezentărilor de modă, ci am extins evenimentul în oraş, valorificând spaţiile şi energia acestui loc minunat. Podiumul s-a transformat complet, iar dincolo de acest nou concept vizual, cea mai importantă veste este că o parte dintre designerii români prezenţi la RFW au participat la Tokyo, la cel mai exclusivist târg de modă din lume. Reacţia publicului de acolo a fost atât de puternică, încât există un interes real ca reprezentanţi din Tokyo să vină la Iaşi, să vadă live ce se întâmplă aici şi să descopere şi alţi creatori", a transmis Ovidiu Buta, curatorul secţiunii Romanian Designers.
Potrivit acestuia, noua structură a evenimentului include două direcţii importante pentru formarea tinerilor: RFW New Wave, dedicat designerilor emergenţi, şi RFW Academia, concepută pentru studenţii, masteranzii şi doctoranzii invitaţi de la şase instituţii de învăţământ superior. Curatorii celui mai longeviv festival de modă sunt Ovidiu Buta, care coordonează secţiunea Romanian Designers, şi Ioana Ciolacu alături de Lucian Broscăţean, care coordonează RFW New Wave şi RFW Academia.
"Avem alături universităţi importante din România şi Republica Moldova, implicate în zona de design vestimentar. Două instituţii din Iaşi participă în cadrul RFW Academia, iar la Academia Competition avem şapte finalişti care vor fi jurizaţi vineri. Câştigătorul va primi un premiu de 1.500 de euro. Sâmbătă urmează categoria New Wave, dedicată tinerilor designeri- fie studenţi, fie absolvenţi care şi-au lansat deja propriul brand. Şi aici va exista o jurizare în backstage, iar premiul oferit este de 3.000 de euro, plus şansa de a-şi prezenta colecţia anul viitor, în cadrul RCW", a declarat Ioana Ciolacu.