Economia Republicii Moldova va crește cu 0,9% în 2025, și nu cu 3,8%, cum se estima anterior. După cum relatează INFOTAG, acest lucru se menționează în studiul „Prognoza economică de primăvară 2025: Creștere moderată pe fondul incertitudinii economice globale”, - publicat pe site-ul Comisiei Europene.
Autorii acestuia au remarcat că „redresarea economică, care a început în țară în 2023, s-a oprit în a doua jumătate a anului 2024, în principal din cauza unei scăderi puternice a producției agricole după seceta din vară”. În același timp, ei se așteaptă ca creșterea să se redreseze treptat și să poată ajunge la 2,8% în 2026 (prognoza anterioară era de 4,2%). Potrivit experților, acest lucru va fi facilitat de investițiile publice cu sprijin financiar din partea UE din noul Fond pentru reformă și creștere.
În ceea ce privește inflația, Comisia Europeană se așteaptă ca aceasta să se mențină la 7,3% în acest an, ceea ce depășește intervalul țintă al Băncii Naționale de 5%±1,5%. Cu toate acestea, ea ar putea scădea la 4,7% în 2026. În ciuda acestui fapt, „riscurile asociate cu efectele asupra prețurilor ale importurilor de energie și cu volatilitatea prețurilor alimentelor rămân ridicate”.
Deficitul de cont curent va rămâne mare, iar deficitul bugetar se va mări. Deficitul comercial va rămâne negativ din cauza bazei slabe de export a țării, a dependenței sale de importurile de energie și a unei creșteri puternice a importurilor de energie electrică ca urmare a încetării furnizării de energie electrică din regiunea transnistreană.
Se preconizează că datoria publică va crește la 39,8% din PIB în 2025 și la 40,9% din PIB în 2026, în principal „din cauza unui deficit bugetar mai mare asociat cu finanțarea suplimentară în cadrul Programului de reformă și creștere”.
Anterior, FMI și-a redus previziunile de creștere a PIB-ului în 2025 pentru Moldova de la 3,7% la 0,6%, Banca Mondială de la 3,9% la 0,9%, iar BERD de la 2% la 1,8%.
Sursa: infotag.md preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA