Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a subliniat în cadrul unei conferințe de presă că reforma fiscală este un angajament asumat de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, dar măsurile concrete urmează să fie stabilite de viitorul guvern.
Într-o conferință de presă susținută după o ședință de guvern, Marcel Boloș a reiterat angajamentul României față de reforma fiscală, prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care presupune un impact bugetar de 1,7% din PIB, respectiv aproximativ 23 de miliarde de lei. Totuși, ministrul a precizat că măsurile concrete ce vor compune reforma vor fi decise de viitorul executiv, având în vedere termenele scurte și complexitatea procesului.
„Nu știu să vă dau un răspuns care vor fi acele măsuri fiscale, pentru că este vorba de o decizie a coaliției de guvernare, o decizie probabil a viitorului guvern”, a afirmat Boloș, subliniind importanța formării cât mai rapide a unui guvern pentru a asigura o perspectivă clară asupra reformei.
Avertismentul lansat
Pe de altă parte, ministrul a atras atenția asupra riscului de blocaj în implementarea proiectelor de investiții finanțate din fonduri europene, în special prin PNRR, dacă negocierile cu Comisia Europeană privind lista finală a proiectelor nu se încheie în timp util. România are la dispoziție 28,1 miliarde euro din PNRR și alte 44 de miliarde euro din politica de coeziune pentru perioada 2021-2027, fonduri ce trebuie absorbite înainte de septembrie 2026.
În privința proiectelor care ar putea fi scoase din PNRR, Marcel Boloș a explicat că decizia va ține cont de criteriul esențial al finalizării investițiilor până la termenul limită, iar înlocuirea unor proiecte cu altele va fi făcută pentru a nu pierde fondurile europene.
În ceea ce privește gradul actual de absorbție a fondurilor europene, ministrul a menționat un procent de aproximativ 9,4%.
Marcel Boloș: Odată cu instalarea noului guvern, reforma fiscală va fi dusă la bun sfârșit
Întrebat dacă împărtășește opinia lui Nicușor Dan, care a declarat că România se află în recesiune, Boloș a declarat: „Văd situația pe care o avem în ceea ce privește situația fiscal-bugetară a României, ceea ce cifrele o reflectă ca fiind o problemă pe care o avem din perspectiva deficitului bugetar. Dar, sigur, trebuie să ne aducem aminte că această problemă a deficitului bugetar a fost ridicată de către Comisia Europeană de-a lungul discuțiilor pe care le-am avut și punctul de start în problematica aceasta complexă, serioasă și sensibilă a fost, prin adoptarea legii pensiilor, o reformă pe care România a angajat-o prin PNRR”.
„Știți bine că atunci a fost un moment extrem de dificil pentru ceea ce înseamnă aprobarea legii, dar fiind un angajament asumat, a fost urmat și de un impact bugetar consistent că este o responsabilitate serioasă a guvernului pentru ca problema deficitului bugetar să fie rezolvată. Eu cred în continuare că odată cu instalarea noului guvern tot ceea ce ține de componenta de reformă fiscală și de consolidare fiscal-bugetară va fi dus la bun sfârșit de către Guvernul României și mai cred că investițiile pe care le avem de implementat pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea țării noastre sunt șansa noastră ca să ne menținem într-un ritm de creștere economică care să ne permită să evităm situațiile acestea dificile”, a spus ministrul.
El a adăugat „numai când pronunț cuvântul junk sau când discutăm de retrogradarea ratingului României îți dă fiori în spate” și „de aceea nu cred că trebuie să ajungem în astfel de situații dacă măsurile la care ne-am angajat” vor fi implementate.