Rezistenţa la antibiotice, reapariţia unor virusuri precum Dengue şi Lassa, dar şi noi tehnologii în vaccinologie vor fi unele dintre principalele teme abordate la Congresul European de Boli Infecţioase Pediatrice, care se va desfăşura la Palatul Parlamentului în perioada 26 - 30 mai, potrivit agerpres.
"Suntem onoraţi să aducem ESPID 2025 la Bucureşti, într-un moment în care sănătatea copiilor din întreaga lume se confruntă cu provocări majore. Această întâlnire istorică reflectă nu doar angajamentul comunităţii ştiinţifice de a răspunde celor mai presante probleme în bolile infecţioase pediatrice, ci şi încrederea pe care ESPID o are în medicina românească. România devine astfel un punct de referinţă pe harta globală a cercetării şi inovaţiei medicale în bolile infecţioase pediatrice", a declarat secretarul ESPID Oana Falup-Pecurariu, medic primar pediatru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov.
Cu un număr record de 2.800 de participanţi - 2.400 prezenţi fizic şi 400 online, ESPID 2025 reuneşte elitele mondiale în domeniu, la eveniment fiind confirmaţi 84 de speakeri internaţionali de prestigiu.
Vor mai fi abordate teme precum recrudescenţa unor boli uitate precum tusea convulsivă (pertussis), managementul antibioticelor în practica ambulatorie, diferenţe globale în tratamentul infecţiilor pediatrice, infecţiile fungice, infecţiile neo şi perinatale, infecţiile cu citomegalovirus, provocările tratamentului copilului imunocompromis.
Evenimentul include 14 sesiuni matinale "Meet the Expert", dezbateri în cadrul Young ESPID şi sesiunea Walter Marget ("by invitation only") unde 60 de tineri cercetători discută teme de actualitate alături de experţi consacraţi.
Vor avea loc 12 sesiuni de prezentări orale şi 12 sesiuni de postere, alături de şase sesiuni plenare şi opt simpozioane paralele.
Potrivit organizatorilor, este pentru prima dată în ultimii 24 de ani când Europa de Est găzduieşte un astfel de congres, ajuns la a 43-a ediţie, continuând tradiţia ESPID de a reuni generaţii de cercetători şi clinicieni cu scopul dezvoltării actului medical la cele mai înalte standarde.