Ziua Sfinților Constantin și Elena (21 mai) reprezintă o sărbătoare specială în calendarul ortodox. Această zi este dedicată comemorării celor doi sfinți care au avut un rol crucial în istoria creștinismului și în consolidarea credinței în România și în lume. Există însă și o serie de tradiții și superstiții care sunt respectate de români.
În multe zone rurale din România, în ziua de 21 mai o tradiție importantă este aprinderea lumânărilor, dar și împărțirea colacilor ori a altor alimente pentru pomenirea morților.
De asemenea, gospodăriile sunt stropite cu apă sfințită. Există încă în unele zone obiceiul de a face "masa Sfântului Constantin". Este momentul în care se adună toată familia. Este foarte impotant ca masa să fie împodobită cu flori de primăvară, simbol al renașterii.
În alte regiuni animalele sunt protejate de duhurile rele. Astfel, în această zi nu se lucrează cu animalele, iar femeile nu lucrează în grădină. Apa din fântâni sau râuri are puteri tămăduitoare în această zi și este folosită pentru a unge copiii.
Ce nu ai voie să faci de Sfinții Constantin și Elena
În această zi nu se coase, nu se spală rufe și nu se face curățenie generală. Altfel spiritele care protejează familia se pot supăra. În unele zone se ține post și se consumă doar mâncare de legume, ouă sau pește
Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica
În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc miercuri onomastica, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, dintre care aproape 1,1 milioane de femei şi aproximativ 675.000 de bărbaţi.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, cel mai întâlnit nume masculin este Constantin - 422.622, urmat de Cosmin - 116.727, Costel - 74.184, Costică - 23.698, Costin - 22.235 şi Costinel - 10.513.
Totodată, 830.439 de femei poartă numele de Elena; Ileana - 94.115; Lenuţa - 60.048; Constanţa - 39.350; Ilinca - 29.328; Constantina - 19.238.
Alte nume care se sărbătoresc pe 21 mai sunt:
* Constandina, Costica, Costina, Costinela, Ela, Eli, Ilenuş, Ilenuţa, Ilina, Leana, Leanca, Lena, Leni, Nuţa, Nuţi, Nuţica, Tanţa, Tanţi, Tănţica;
* Constandin, Constanţiu, Costache, Costea, Costeluş, Costi.
Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena
Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, născut în 272/274 și decedat în mai 337, care mai este cunoscut sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost împărat roman între 306 și 337, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxentius și a lui Licinius. Legenda spune că în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentius, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscripția: “in hoc signo vinces” – “prin acest semn vei birui”; iar pe timpul nopții i s-a arătat în vis însuși Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, urmând să îi fie protector în focurile bătăliei. Constantin a procedat întocmai după aceste semne și a câștigat bătălia.
Flavia Iulia Helena (c.248 - 329) a fost căsătorită cu generalul roman Constantius Chlorus, fiind mama Împăratului Sfântului Constantin cel Mare. A fost o femeie deosebit de credincioasă și cunoscută pentru pioșenia ei. A înfăptuit pelerinajul din Palestina și din provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășitelor celor trei magi. Se spune că, în timp ce era în pelerinaj, a văzut oameni care duceau un mort pe o colină unde erau 3 cruci. Aceștia îl apropiau de fiecare dintre ele. Ajungând la ultima, când mortul a atins crucea, a înviat. Așa a fost descoperită crucea pe care a fost răstignit Hristos.