O echipă de cercetători a identificat o galaxie spirală uriașă, denumită J0107a, formată într-o epocă extrem de timpurie a Universului – când acesta avea doar 2,6 miliarde de ani, adică aproximativ o cincime din vârsta lui actuală. Anunțul, publicat pe 21 mai în prestigioasa revistă Nature, pune sub semnul întrebării teoriile existente despre momentul în care au apărut primele structuri galactice complexe. Descoperirea sugerează faptul că galaxiile de mari dimensiuni cu structură bine definită s-au format mult mai devreme decât se credea până acum.
Galaxia J0107a impresionează prin dimensiuni: are o masă de zece ori mai mare decât Calea Lactee și prezintă o structură bine definită de galaxie spirală barată – o formă care, potrivit teoriilor actuale, nu ar fi trebuit să existe atât de devreme în istoria cosmică, potrivit Agerpres.
Astfel de galaxii au nevoie de timp pentru a se organiza. „Faptul că vedem o bară centrală atât de devreme este uimitor”, a declarat astronomul Shuo Huang, autorul principal al studiului.
În centrul galaxiei, bara conține 50% gaz, comparativ cu 10% pentru galaxiile barate mai moderne. Numai în această regiune, J0107a generează echivalentul a 500 de stele ca Soarele pe an, de trei ori mai mult decât Calea Lactee în total.
O nouă perspectivă asupra Universului timpuriu
Descoperirea a fost posibilă datorită telescopului spațial James Webb și radiotelescopului ALMA din Chile. Aceste instrumente au detectat un nor gigantic de gaz, de 120.000 de ani-lumină în diametru, care înconjoară și alimentează galaxia.
Cercetătorii cred că acest gaz provine din rețeaua cosmică – o structură de materie care leagă galaxiile și le hrănește în fazele timpurii.
Deși rezultatele sugerează că galaxiile complexe s-au format mai devreme decât se credea, oamenii de știință avertizează că studiul se bazează pe o singură galaxie. „Este imposibil să tragem concluzii generale fără mai multe observații similare”, spune Deanne Fisher, profesoară de astronomie din Australia.