Trei milioane de oameni mor anual la nivel mondial din cauza consumului nociv de alcool, iar România se numără printre țările europene cu cel mai ridicat consum de alcool pe cap de locuitor, avertizează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), într-un comunicat transmis marți.
Potrivit specialiștilor, alcoolul este responsabil pentru 17% din cazurile de cancer din cele șapte tipuri asociate consumului de alcool și contribuie semnificativ la bolile aparatului cardiovascular și digestiv.
Pentru a combate această problemă, INSP anunță desfășurarea, în perioada mai – iunie 2025, a Campaniei Naționale de Prevenție a Consumului de Alcool, sub sloganul „Fii tu însuți! Nu ai nevoie de alcool!”. Scopul campaniei este de a crește nivelul de conștientizare în rândul adolescenților, părinților și populației generale privind riscurile asociate consumului de alcool.
„Alcoolul este o substanță adictivă, iar tinerii sunt cei mai vulnerabili. Cei care încep să consume alcool devreme au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenți la vârsta adultă”, avertizează INSP.
România: consum peste media europeană și exces frecvent
În România, consumul mediu anual de alcool a fost de 10,3 litri de alcool pur pe cap de locuitor în 2023, peste media europeană. În plus, 35% dintre adulți au declarat că au consumat alcool în exces cel puțin o dată pe lună în 2019, a doua cea mai mare rată din UE.
Diferențele de gen sunt semnificative: peste 53% dintre bărbați au raportat consum excesiv, comparativ cu doar 18% dintre femei.
În rândul adolescenților, 17% au declarat că au fost în stare de ebrietate de mai multe ori, un procent apropiat de media UE.
INSP subliniază că nu există un nivel sigur de consum de alcool pentru sănătate. Chiar și consumul ușor până la moderat este asociat cu riscuri crescute de cancer, în special la nivelul ficatului, sânului, esofagului, cavității bucale și colonului.
Consumul de alcool este și principalul factor de risc pentru moarte prematură și dizabilitate în rândul persoanelor cu vârsta între 15 și 49 de ani, fiind responsabil pentru 10% din totalul deceselor din această grupă de vârstă.
La nivel european, alcoolul cauzează aproape 1 milion de decese anual, fiind responsabil pentru 1 din 4 decese în rândul tinerilor între 20 și 24 de ani.
În plus, expunerea prenatală la alcool poate provoca tulburări din spectrul sindromului alcoolic fetal (FASD), o serie de dizabilități fizice și mentale 100% prevenibile.