Omenirea se confruntă cu probleme tot mai mari cauzate de schimbările climatice și se caută modalități pentru a trece spre energie verde. Cea mai mare comoară a omenirii, hidrogenul verde, se află îngropat în deșertul Sahara, dar oamenii de știință nu au găsit o modalitate pentru a extrage această resursă fără a afecta țările din Africa Sahariană. De asemenea, o mare problemă este transportul hidrogenului verde din Africa până în Europa, informează EcoPortal.net.
Deși este ascunsă de ochii oamenilor, specialiștii și antreprenorii știu deja despre existența sa, însă modul de obținere a hidrogenului verde este dincolo de cunoștințele lor actuale. În plus, este practic imposibil să se ajungă la această comoară fără a provoca daune majore țărilor din Africa Sahariană.
Este foarte greu de transportat
Deși planurile inițiale au primit o mulțime de critici, unele companii se gândesc deja la o nouă „revoluție energetică și industrială” condusă de hidrogenul verde din Africa. Acestea se confruntă însă cu o problemă uriașă: cum să transporte hidrogenul din Africa către Europa.
Potrivit specialistilor, hidrogenul are o densitate energetică volumetrică scăzută în comparație cu gazele naturale. Pentru a fi transportat, gazul trebuie să fie foarte presurizat, lichefiat sau transformat în amoniac. În prezent, cantități mici de hidrogen verde sunt transportate după ce au fost comprimate și puse în camioane, dar dacă ne gândim la o distribuție pe scară largă, procesul nu ar fi rentabil.
O altă problemă care împiedică extragerea acestui combustibil este impactul cauzat comunităților din apropierea punctelor de extracție. Între daunele aduse mediului și comunitățile apropiate de punctele de extracție, specialiștii se tem de o nouă eră „neo-colonială”. O situație similară a fost relatată de autoritățile americane după o descoperire care a implicat unul dintre cele mai cunoscute puncte turistice ale țării.
Hidrogenul verde ar fi soluția viitorului
Hidrogenul verde este un gaz regenerabil produs prin electroliza din apă, cu ajutorul energiei eoliene, hidroelectrice și solare. Asemănător gazului natural, hidrogenul verde poate fi folosit pentru a încălzi locuințe, pentru a alimenta vehicule și a produce energie electrică. Cea mai importantă caracteristică a lui este că, folosit în procese de producție, emană numai vapori de apă și energie sub formă de căldură, fără a emite CO2.
Hidrogenul verde se poate adăuga într-o rețea de gaze naturale și astfel putem reduce emisiile de dioxid de carbon, devenind mai prietenoși cu mediul înconjurător.