Parlamentul European a adoptat marți, cu 63 de voturi pentru, 12 împotrivă și 6 abțineri, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență – instrumentul prin care este finanțat și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României.
Documentul propune o prelungire cu 18 luni a termenului de implementare pentru proiectele mature, în toate statele membre, inclusiv România.
Raportul a fost coordonat de eurodeputații Siegfried Mureșan (PNL) și Victor Negrescu (PSD), care au anunțat rezultatul votului prin mesaje publicate pe rețelele de socializare.
„Este o veste foarte bună pentru România: această măsură oferă șansa finalizării investițiilor importante și atragerii fondurilor disponibile prin PNRR”, a transmis Siegfried Mureșan, co-raportor al documentului din partea Comisiei pentru Afaceri Economice.
Potrivit acestuia, raportul solicită Comisiei Europene să permită continuarea proiectelor deja începute – cele considerate mature – și care au un impact direct asupra nivelului de trai și modernizării infrastructurii din țările membre. De asemenea, raportul cere guvernelor naționale să acorde prioritate acestor investiții în procesul de implementare, pentru a evita pierderea fondurilor europene.
Victor Negrescu a descris adoptarea raportului drept „un succes major” și a precizat că acesta deschide și posibilitatea ca proiectele neterminate să fie continuate cu alte surse de finanțare europeană. „Urmează votul final în plenul Parlamentului European de la Strasbourg”, a subliniat el.
Vă reamintim, la începutul acestei luni, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, atrăgea atenția că România se află într-o cursă contra-cronometru pentru a evita pierderea a aproape 14 miliarde de euro din PNRR, în lipsa unei renegocieri cu Comisia Europeană.