Obezitatea, o boală cronică tot mai răspândită. Medicii din Timișoara trag un semnal de alarmă - Tion

Obezitatea, o boală cronică tot mai răspândită. Medicii din Timișoara trag un semnal de alarmă - Tion
📅 2025-05-20
foto: Pexels
România ocupă primul loc în Europa la capitolul obezitate, cu aproape 30% din populație afectată și alte 20% clasificată ca supraponderală, atrag atenția medicii din Timișoara. Aceștia subliniază că obezitatea nu este doar o chestiune estetică, ci o boală cronică, cu implicații grave asupra sănătății fizice și psihice.

Potrivit medicilor de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, obezitatea este caracterizată prin creșterea masei corporale pe seama țesutului adipos, cu un indice de masă corporală (IMC) de peste 30. Stilul de viață sedentar, alimentația dezechilibrată și consumul excesiv de produse procesate sunt factori determinanți, alături de predispozițiile genetice.

„Obezitatea este principala cauză a deceselor și îmbolnăvirilor ce pot fi prevenite”, avertizează dr. Irina Goga, medic primar în diabet, nutriție și boli metabolice.

Boala este asociată cu 80% dintre cazurile de diabet de tip 2, 35% dintre afecțiunile cardiovasculare și 55% dintre cazurile de hipertensiune arterială în rândul adulților din Uniunea Europeană.

Pe lângă aceste riscuri, medicii atrag atenția că pe termen lung, obezitatea poate favoriza apariția unor forme de cancer, boli articulare, tulburări endocrine, depresie și chiar izolare socială.

Tratamentul presupune o abordare complexă, adaptată fiecărui pacient: schimbarea stilului de viață, dietoterapie, exerciții fizice, tratamente medicamentoase și, în unele cazuri, chirurgie bariatrică.

La Spitalul CFR Timișoara, dr. Cristina Ilie, medic primar în diabet, nutriție și boli metabolice, explică faptul că:

„Vorbim despre un tratament personalizat, realizat de o echipă multidisciplinară, care poate duce la scăderea în greutate și, implicit, la îmbunătățirea calității vieții pacientului”.

Obezitatea este clasificată în trei grade, în funcție de valoarea IMC, iar valorile între 25 și 29,9 definesc deja supraponderalitatea. La nivel mondial, una din opt persoane suferă de obezitate, iar în România sunt afectate aproape 4 milioane de persoane.

Pentru evaluare și sprijin, în ambulatoriile ambelor spitale funcționează cabinete specializate în diabet, nutriție și boli metabolice. Consultațiile sunt gratuite, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Pacienții beneficiază atât de investigații medicale, cât și de consiliere nutrițională și planuri de tratament personalizate.

În plus, la Spitalul Județean din Timișoara s-a înființat, în această primăvară, primul Centru Integrat de Management al Obezității din sistemul public de sănătate din România. Acest centru oferă pacienților o abordare complexă, multidisciplinară, în care sunt implicați specialiști din mai multe domenii medicale, iar consultațiile sunt gratuite, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri tion

Ce facem astăzi, 21 mai 2025, în Timișoara?

Miercuri, 21 mai, tinerii pot participa la activități organizate cu ocazia Zilelor Studenților, în Complexul Studențesc. Se mai poate merge la film, la un recital, la o lansare de carte sau la o seară de poezie.

Între splendoare și decădere. Retrospectivă dedicată filmelor italianului Luchino Visconti la Timișoara

O serie de proiecții dedicate regizorului italian Luchino Visconti va avea loc la Timișoara, în cadrul „Ceau, Cineclub!”, programul de retrospective lunare propus de „Ceau, Cinema!” în afara ediției de festival.

George Simion: „Vom contesta la CCR alegerea lui Nicușor Dan"

George Simion, liderul AUR, a declarat marți că va sesiza Curtea Constituțională pentru a contesta rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai, potrivit Agerpres.

„Aventurile lui Plüm Plüm”, un musical cu păpuși pentru micii visători, în premieră la Teatrul Maghiar din Timișoara

Luna mai se încheie în pași de dans, hohote de râs și culoare, odată cu „Aventurile lui Plüm Plüm”, ultima premieră dedicată copiilor în această stagiune de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. Regizat de Varga Ibolya, acest musical cu păpuși e gândit special pentru copii, da...

Parlamentul European cere prelungirea implementării PNRR

Parlamentul European face un pas important pentru salvarea fondurilor europene, votând prelungirea cu 18 luni a termenului de implementare a proiectelor prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, creat pentru a face față efectelor pandemiei de Covid-19. România ar putea beneficia astfel de mai m...

Sorin Grindeanu, noul președinte interimar al PSD: „Majoritatea colegilor vor să fim în opoziție"

Marcel Ciolacu și-a anunțat marți demisia din funcția de președinte al Partidului Social Democrat, în cadrul unei ședințe a Consiliului Politic Național. Conducerea interimară a partidului va fi preluată de Sorin Grindeanu.

CCR discută miercuri o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României urmează să discute, miercuri, o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidențiale, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai Curții Constituționale a României (CCR).

Ambasada SUA transmite primul mesaj către președintele ales al României, Nicușor Dan

La o zi și un pic după anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor prezidențiale din România, Ambasada Statelor Unite la București a transmis un mesaj oficial de felicitare pentru președintele ales, Nicușor Dan.

Timișul, prezent la IMEX Frankfurt, cel mai important târg de turism de afaceri din lume

Până în 23 mai, timp de patru zile, orașul german Frankfurt este centrul global al turismului de afaceri și evenimente, odată cu deschiderea oficială a IMEX Frankfurt. Este vorba despre cel mai prestigios târg internațional dedicat industriei MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) ...

Muzică împotriva drogurilor. Timișoara deschide turneul „Ecouri Sonore, Aripi Libere”

Un concert de muzică clasică poate fi mai mult decât o experiență artistică, poate deveni un spațiu de reflecție, empatie și dialog. Asta își propune „Ecouri Sonore, Aripi Libere”, un proiect național care aduce împreună muzicieni, tineri, specialiști în sănătate mintală și povești reale de viață...

Good News

Only good and positive news.