Parlamentul European a aprobat prelungirea PNRR: România primește 18 luni în plus de sprijin și șansa finalizării investițiilor importante
O veste bună pentru România! Parlamentul European a aprobat prelungirea cu 18 luni a programului PNRR pentru țara noastră.
„Succes major: apelul nostru pentru prelungirea cu 18 luni a PNRR-urilor a fost aprobat în Comisia pentru Bugete și Comisia pentru Afaceri Economice. Totodată, am obținut posibilitatea ca proiectele să continue cu alte finanțări europene”, a transmis europarlamentarul Victor Negrescu, raportor în acest caz.
„Raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, pe care l-am coordonat în numele Comisiei pentru Bugete, a fost adoptat (63 de voturi pentru, 12 voturi împotrivă și 6 abțineri).
Urmează votul final în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Mulțumesc tuturor colegilor și co-raportorului meu din partea Comisiei pentru Afaceri Economice, Siegfried Muresan, pentru contribuția adusă în atingerea acestui rezultat! Luptăm pentru soluții reale și eficiente pentru România și întreaga Europă.”, a mai explicat Negrescu.
Siegfried Mureșan, europarlamentar și raportor, a explicat:
„Tocmai am votat, în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, din care este finanțat și PNRR-ul României.
Rezultatul votului: 63 voturi pentru, 12 împotrivă, 6 abțineri. Raportul, pe care l-am coordonat în calitate de co-raportor alături de europarlamentarul Victor Negrescu, cere Comisiei Europene prelungirea planului cu 18 luni și prioritizarea proiectelor mature din toate PNRR-urile naționale, inclusiv din cel al României.
Este o veste foarte bună pentru România: această măsură oferă șansa finalizării investițiilor importante și atragerii fondurilor disponibile prin PNRR”, a spus Mureșan.
Propunerile transmise de România
- Prelungirea cu 18 luni pentru proiectele mature din PNRR
- Transferul proiectelor nefinalizate către alte surse de finanțare
- Acces simplificat la fonduri pentru IMM-uri, societatea civilă și partenerii sociali
- Mai multă flexibilitate pentru revizuirea planurilor în contextul geopolitic actual
- Prioritate pentru investiții în educație și cultură
- Implicarea autorităților locale, regionale și a Parlamentului European
- Aplicarea normelor financiare clare pentru o implementare eficientă
- Protejarea banilor europeni prin combaterea fraudei și corupției