Peste 2 milioane de euro investiți în refuncționalizarea Laturii de Est a Cetății Alba Carolina: Zonă de promenadă, loc de joacă și mese de ping-pong, parc pentru câini
Peste 2 milioane de euro vor fi investiți în refuncționalizarea și redarea către comunitate a Laturii de Est a Cetății Bastionare Alba Carolina.
Monument istoric de importanță națională, Cetatea Bastionară Alba Carolina din Alba Iulia este nu doar inima geografică a municipiului, ci reprezintă și sufletul comunității, spațiul în care locuitorii și turiștii se întâlnesc, socializează, își petrec timpul liber.
Cu o suprafață de peste 110 hectare, cetatea este a treia fortificație construită de-a lungul timpului la Alba Iulia, suprapusă peste castrul Legiunii a XIII-a „Gemina” și peste fortificația medievală de secol XVI. Cea mai reprezentativă dintre cele trei fortificații, cea de tip Vauban, a fost construită cu rol de „places d’armes” (depozitul logistic), făcând parte din șirul fortificațiilor de tip Vauban construite de Imperiul Habsburgic pe linia Mureșului, după scoaterea Transilvaniei de sub dominația otomană, la începutul secolului XVIII.
Pentru a completa suita de lucrări de reabilitare începute în perioada 2007 – 2013, Primăria municipiului Alba Iulia a semnat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru un contract de finanțare prin care se vor revitaliza și reconverti funcțional 20.000 de mp aferenți Laturii de Est a Cetății. Valoarea totală a contractului este de 11.859.034,06 lei, iar valoarea finanțării nerambursabile este de 9.306.152,27 lei.
Proiectul „Reconversia și refuncționalizarea zonei de șanț exterior – Cetatea Alba Carolina din Municipiul Alba Iulia” propus de edilii municipiului, este inclus în rândul celor care răspund atât unor necesități de protejare a mediului cât și comandamentelor de creștere a atractivității unui spațiu public, de aceea finanțarea a fost obținută în cadrul Priorității 3: „O regiune cu comunități prietenoase cu mediul”, Acțiunea 3.3 „Investiții în infrastructură verde și albastră în mediul urban regional – municipii”, din cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021 – 2027.
„Pentru conservarea, restaurarea și promovarea Cetății Alba Iulia s-au derulat prin ADR Centru mai multe proiecte cu finanțare europeană, autoritățile locale sesizând încă din prima perioadă de finanțare europeană, 2007 – 2013, oportunitatea pe care acestea o ofereau pentru investițiile în conservarea restaurarea și promovarea unui monument istoric atât de important din punct de vedere istoric și de vast, ca întindere.
Dacă punem la socoteală și contractul prin care s-a finanțat restaurarea celui mai vechi corp de clădire al Palatului Principilor Transilvaniei, atunci contractul nou semnat este al optulea prin care se investesc fonduri europene în patrimoniul istoric din Alba Iulia. Suma la care ajungem astfel este și ea importantă, aproape 55 milioane de euro. Lucrările efectuate pe aceste contracte sunt și ele foarte diverse, de la reabilitarea tramei stradale, la restaurări ale zidurilor și a unor spații interioare, iluminat public, spații verzi, cercetare istorică și nu în ultimul rând, pentru promovare turistică.
Proiectul pe care-l finanțăm acum are în vedere «închiderea» inelului șanțurilor Cetății, exteriorul laturii de Est fiind singura zonă care rămăsese neamenajată. Închiderea inelului șanțurilor Cetății nu închide însă și nevoia de finanțare pentru acest foarte important monument istoric, drag comunității locale și atractiv pentru turiști”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.
Proiectul de față constă în accesibilizarea și amenajarea peisageră a spațiului verde studiat din zona șanțului exterior de pe latura estică a Cetății, cu plantații variate, perene sau sezoniere, mobilier urban, alei, zone de odihnă, sport și socializare pentru toate vârstele, astfel încât șanțul de est al cetății se devină un nucleu în rețeaua de spații verzi ale orașului. Mai mult, necesitatea investiției este dată de situația actuală a spațiului istoric aferent șanțului exterior estic al cetății Alba Carolina, care este neutilizat și insalubru.
„Astăzi marcăm cu bucurie începutul unei noi etape importante în istoria Cetății Alba Carolina. Prin finanțarea obținută prin Programul Regiunea Centru 2021 – 2027, în cadrul proiectului «Reconversia și refuncționalizarea zonei șanţului exterior de pe latura de Est a Cetății Alba Carolina», demarăm lucrările de amenajare a ultimei părți neamenajate a cetății. Mă refer la zonele de spații exterioare publice pentru că avem încă mult de lucru la clădiri, spații interioare din componența fortificației. Noi am depus la ADR Centru încă o cerere de finanțare, pentru continuarea lucrărilor la Palatul Principilor Transilvaniei și sper ca în curând să primim și să vă dăm încă o veste bună. Proiectele acestea sunt nu doar o investiție în patrimoniul istoric și cultural al orașului, ci și un pas înainte în consolidarea municipiului Alba Iulia ca destinație turistică de referință în România și în Europa. Continuăm astfel angajamentul nostru de a valorifica în mod responsabil trecutul, în beneficiul prezentului și al generațiilor viitoare. Mulțumim tuturor celor care susțin acest demers și ne însoțesc în misiunea de a reda cetății strălucirea pe care o merită,” a precizat domnul Gabriel Pleșa, Primarul municipiului Alba Iulia.
Suprafața totală de teren este de 84.430 mp, din care suprafața zonei de implementare a proiectului este de 19.559,82 mp (1.933,35 mp suprafață minerală și 17.626,47 mp suprafață verde). Proiectul „Reconversia și refuncționalizarea zonei de șanț exterior – Cetatea Alba Carolina din Municipiul Alba Iulia” prevede transformarea spațiului istoric într-un nucleu verde, relaționat cu spațiile verzi amenajate anterior pe latura de nord a cetății. Prin investiția de față se va realiza sistematizarea terenului, igienizarea zonei și curățarea terenului de vegetația crescută spontan, amenajarea zonei ca parc urban pentru promenadă, odihnă și sport, cu dotări: mobilier urban, grupuri sanitare, amenajări peisagistice, parc pentru animale, iluminat public și sistem de supraveghere video, consolidarea taluzurilor zidului istoric prăbușit, printr-o soluție reversibilă, neinvazivă.
Pentru protejarea și punerea în valoare a monumentului istoric sunt prevăzute următoarele lucrări și dotări: reabilitări zidărie, amenajare alei, creare locuri de odihnă din pavaj piatră naturală andezit, construire alee lemn, amenajare oglindă de apă și teren de volei, amplasare mobilier urban pe suprafața verde, module grup sanitar, amenajare spațiu verde cu vegetație joasă, medie și înaltă un amfiteatru înierbat care cuprinde gradene de pământ amenajate în formă organică și dotate cu locuri de ședere și plantații, o zonă dotată cu mese de ping-pong. Vor mai fi create două parcuri urbane pentru câini, locuri de odihnă amenajate cu bănci, cișmele, coșuri de gunoi, un parc de joacă pentru copii, o rampă de acces accesibilă persoanelor cu dizabilități, se vor amplasa, două panouri interactive de comunicare prin semne și alfabet Braille, precum și patru panouri de informare în alfabet Braille.
Prin proiect se va derula o importantă campanie de informare și conștientizare a populației privind protejarea naturii și conservarea biodiversității în zonele urbane, în decurs de 24 de luni, cu participarea a minimum 200 de persoane, prin organizarea de evenimente educaționale, campanii de sensibilizare și distribuirea de materiale informative.
Beneficiarii investiției sunt cei peste 65.000 de locuitori ai municipiului Alba Iulia, turiștii și operatorii economici din municipiul Alba Iulia.