Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

30 iunie 2025

CULTURA: Antonov An-225 Mriya: povestea celui mai mare avion din lume, distrus în război

Antonov An-225 Mriya: povestea celui mai mare avion din lume, distrus în război

Antonov An-225 Mriya: povestea celui mai mare avion din lume, distrus în război

Cel mai mare avion din lume a fost, până în anul 2022, Antonov An-225 Mriya, când a fost distrus în timpul invaziei rusești asupra Ucrainei. Acest gigant al norilor, construit în Uniunea Sovietică, a rămas în istorie nu doar datorită dimensiunilor sale uimitoare, ci și datorită rolului unic pe care l-a avut în transportul de marfă super-masivă.

Antonov An-225 Mriya (în ucraineană „Vis”) a fost proiectat și construit în anii 1980 pentru a servi programului spațial sovietic. Scopul principal al acestui avion monstru era să transporte naveta spațială Buran și racheta Energia, componente cheie ale ambițiosului .

Constructor a fost Oficiul de Proiectare Antonov (Ucraina, atunci parte a URSS), iar primul zbor a avut loc la 21 decembrie 1988, decolând de pe Aerodromul Gostomel (cunoscut și ca Aeroportul Antonov), situat lângă Kiev, Ucraina (care, la acea vreme, făcea parte din Uniunea Sovietică). Acest aerodrom a servit drept bază principală pentru testele și operațiunile avionului pe tot parcursul existenței sale. Tragic, tot acolo, la Hostomel, Mriya a fost distrus în 2022, în timpul bătăliei pentru controlul aeroportului în invazia rusă.

O creație sovietică: de ce a fost construit An-225?

Gostomel era baza de operațiuni a Antonov, unde se aflau hangarele și infrastructura necesară pentru avioane gigantice. Avea o pistă suficient de lungă (3.500 m) pentru a permite decolarea și aterizarea în condiții de sarcină maxima, iar proximitatea față de fabrica Antonov din Kiev facilita logistica și mentenanța.

Costurile de construcție ale Antonov au fost estimate între 200-300 milioane de dolari (în valoarea epocii – și aproximativ 700 milioane USD astăzi), bani proveniți din bugetul de stat al URSS, alocat programului spațial și industriei aeronautice militare. URSS investea masiv în proiecte de prestigiu pentru a demonstra superioritatea tehnologică față de SUA în timpul Războiului Rece.

Mriya a fost construit pentru a transporta naveta spațială Buran și racheta Energia – proiecte considerate strategice, necesitând tehnologii inedite, inclusiv sistemul de 32 de roți pentru a distribui greutatea uriașă. Doar 6 motoare D-18T (fiecare costând milioane de dolari) erau suficiente pentru a-l face să zboare.

Cine a aprobat cheltuiala? Decizia a fost luată la cel mai înalt nivel de Politburo-ul Partidului Comunist, cu sprijinul personal al lui Mihail Gorbaciov. OKB Antonov (biroul de proiectare) a primit fonduri direct de la Kremlin. Finanțarea a fost garantată din bugetul de stat, fără discuții publice – tipic pentru dictatura comunistă.

(Politburo-ul – abreviere de la Politiceskoe Buro, în rusă Политическое Бюро – a fost organul suprem de decizie politică în Uniunea Sovietică și în alte state comuniste. Acesta era format din cei mai influenți lideri ai Partidului Comunist și deținea puterea reală în țară, chiar și peste guvern. Lua majoritatea deciziilor privind economia, armata, politica externă și proiectele de prestigiu – inclusiv An-225 Mriya. Controla KGB-ul, Armata Roșie și industria. Orice proiect costisitor, cum ar fi programul spațial sau avioane gigantice, trebuia aprobat de Politburo. Din structura ierarhică făceau parte Secretarul General – de ex: Gorbaciov, Brejnev, și membrii permanenți, în jur de 10-15 persoane, miniștri, șefi de servicii secrete, ideologi.

Mriya a fost un proiect de prestigiu în competiția cu SUA, iar decizia a fost luată la sfârșitul anilor ’70, când URSS planifica lansarea navetei Buran.

Ce s-a întâmplat după colapsul URSS (1991)?

Politburo-ul a dispărut odată cu prăbușirea URSS, în decembrie 1991 și ultima sa decizie majoră a fost demisia lui Gorbaciov, la 25 decembrie 1991).

Ucraina a moștenit avionul, dar nu a mai avut bani să construiască al doilea exemplar (care era 70% terminat). An-225 a fost păstrat în hangar până în 2001, când a fost reactivat pentru misiuni comerciale de către Antonov Airlines (după o perioadă de inactivitate).

Recorduri mondiale și specificații tehnice

An-225 deține multiple , printre care: cel mai lung avion din lume – 84 metri, cea mai mare anvergură aripilor – 88,4 metri, greutate maximă la decolare – 640 de tone, capacitate de încărcare – 250 de tone (intern) + 200 de tone (pe exterior). Pentru comparație, un Boeing 747 poate transporta doar 140 de tone, iar Airbus A380 are o anvergură cu 15 metri mai mică.

După colapsul URSS în 1991, An-225 a rămas în Ucraina. Deși programul Buran a fost abandonat, avionul a găsit un nou rol în transportul de sarcini excepționale: turbine eoliene, tancuri militare, generatoare uriașe și chiar alte avioane. În 2001, a transportat 245 de tone de provizii umanitare către India, stabilind un record, iar în 2020, în pandemie, a fost folosit pentru a aduce echipamente medicale din China în Europa.

Distrugerea lui Mriya: un simbol al războiului

La 27 februarie 2022, în primele zile ale invaziei rusești în Ucraina, An-225 a fost distrus în zona aeroportului Hostomel, lângă Kiev, probabil în apropierea hangarului. Bombardamentele rusești au lăsat doar o carcasă carbonizată. În prezent, rămășițele avionului se află tot la Hostomel, iar Ucraina a anunțat planuri de a-l reconstrui, deși proiectul necesită sute de milioane de dolari și ani de muncă.

Surse:

https://www.bbc.com/news/world-europe-31733045

https://www.bbc.com/future/article/20170503-the-worlds-biggest-plane-may-have-a-new-mission

https://www.antonov.com/en/history/an-225-mriya

https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-aircraft-by-weight-(present-day)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu