Trump nu s-a mai abținut și l-a pus la punct pe Putin după ce liderul rus s-a oferit să rezolve criza din Orientul Mijlociu
Donald Trump refuză medierea Rusiei în conflictul Israel-Iran și cere ca Vladimir Putin să-și rezolve mai întâi propriul război din Ucraina. Tensiunile internaționale cresc, iar SUA lasă deschisă posibilitatea unei intervenții.
Trump, mesaj direct pentru Putin: „Fii mediator pentru tine însuți!”
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri, 18 iunie 2025, că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar trebui să se concentreze pe încheierea războiului din Ucraina înainte de a propune medierea conflictului dintre Israel și Iran.
„El a propus să facă pe mediatorul. I-am spus: fă-mi o favoare, fii mediator pentru tine însuți! Să ne ocupăm de mediere pentru Rusia mai întâi! Ok? Te poți ocupa de asta mai târziu”, a spus Trump, în fața presei, la Casa Albă.
Declarația vine pe fondul propunerii Rusiei de a intermedia negocieri între Israel și Iran, în contextul escaladării conflictului generat de bombardamentele israeliene asupra infrastructurii militare și nucleare iraniene.
Ambiguitate privind o posibilă intervenție militară a SUA
Întrebat despre posibilitatea unei intervenții directe a SUA, Donald Trump a răspuns evaziv: „Probabil o voi face, probabil nu. Vreau să spun, nimeni nu știe ce voi face.”
Totuși, liderul american a afirmat că răbdarea sa „a ajuns la capăt” și a sugerat că este „prea târziu” pentru o reluare a negocierilor cu Iranul, despre care susține că ar fi cerut discuții.
Trump a descris Iranul ca fiind complet lipsit de apărare antiaeriană, după șase zile de atacuri aeriene lansate de Israel. Potrivit acestuia, țara este „neputincioasă pe plan militar”.
Campania militară a Israelului: peste 1.100 de ținte atacate
Armata israeliană a anunțat miercuri că, în cele șase zile scurse de la declanșarea operațiunii, a atacat peste 1.100 de obiective din Iran. Țintele includ facilități militare și nucleare, printre care se numără uzinele de la Natanz și Fordow.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat marți că au fost lovite direct halele subterane ale complexului de la Natanz.
Instalația de la Fordow, amplasată într-o zonă montană, este una dintre cele mai bine protejate din Iran, motiv pentru care Israelul ar avea nevoie de bombe penetrante speciale, aflate doar în posesia Statelor Unite, pentru a o distruge.

Rusia avertizează asupra riscului unei catastrofe nucleare
Rusia a reacționat dur la intensificarea conflictului. Ministerul rus de Externe a avertizat că atacurile israeliene asupra infrastructurii nucleare iraniene ar putea declanșa o catastrofă globală.
„Lumea se află la milimetri distanță de o catastrofă”, a transmis Moscova, care a cerut Statelor Unite să nu se implice direct în acest conflict.
Rusia susține că emisiile radioactive pot depăși granițele Iranului, iar implicarea militară a SUA ar agrava situația.
Rusia propune soluții de reconciliere, dar Israelul refuză orice mediere
În timpul negocierilor dintre SUA și Iran pe tema programului nuclear iranian – întrerupte după atacul israelian – Rusia a propus preluarea uraniului îmbogățit iranian pentru a-l converti în combustibil nuclear destinat uzului civil.
Totuși, Rusia a precizat marți că, în urma contactelor diplomatice avute cu Tel Avivul, a rezultat că Israelul „nu dorește nicio mediere externă” pentru soluționarea conflictului.
Confirmarea a venit și din partea ministrului israelian de Externe, Gideon Saar, care a declarat că Israelul nu va negocia cu Iranul și că va continua campania militară până la neutralizarea completă a programului nuclear iranian și a arsenalului de rachete balistice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu