Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

16 iulie 2025

CULTURA: Doamna Sherlock Holmes și istoria femeilor detectiv

Doamna Sherlock Holmes și istoria femeilor detectiv

Doamna Sherlock Holmes și istoria femeilor detectiv

Mary Grace Humiston a fost prima femeie procuror adjunct special al Statelor Unite și, de asemenea, avocată, detectiv și reformatoare socială revoluționară, a cărei urmărire neîncetată a justiției i-a adus porecla de „doamna Sherlock Holmes”. Humiston a rupt convențiile, într-o vreme în care femeile erau excluse de la vot și subestimate în profesii. A rezolvat cazuri complexe, a atacat corupția instituțională și a devenit apărătoarea celor vulnerabili.

Născută la 17 septembrie 1869 în New York, Grace Humiston a crescut într-un mediu privilegiat, dar și-a îndreptat atenția asupra inegalităților care defineau America postbelică.

Deși provenea dintr-o familie înstărită, a observat cum sistemul legal părea să funcționeze doar pentru cei bogați, lăsând muncitorii și imigranții fără protecție. S-a lovit de , inclusiv lipsa dreptului la vot sau excluderea din profesii prestigioase (dreptul, de exemplu). A fost marcată de abuzurile împotriva imigranților – la sfârșitul secolului al XIX-lea, New Yorkul era un punct fierbinte pentru exploatarea nou-veniților, care erau înșelați, forțați la muncă sau ignorați de autorități, și de rasismul instituționalizat – deși nu a fost direct implicată în mișcarea pentru drepturile afro-americanilor, a văzut cum sistemele de peonage (sclavie prin datorii) țineau comunități întregi în sărăcie.

Drept urmare, Grace Humiston a decis să renunțat la viața ușoară pentru a studia dreptul (la Universitatea din New York. În 1903 a obținut diploma, o raritate pentru femeile de la acea vreme), și, în ciuda faptului că femeile erau ridiculizate în tribunal, a devenit una dintre primele avocate din New York și avocatul „nedoriților”, lupta ei pentru imigranți și muncitori schimbând percepția despre cine merită reprezentare legală și transformând indignarea în acțiune. Cazurile lui Humiston au expus corupția poliției, prejudecățile judecătorești și lăcomia corporatistă.

Cazul care a făcut-o celebră – rezolvarea misterului Cruger

Cel mai faimos caz al ei a început în 1917, când Ruth Cruger, în vârstă de 18 ani, a dispărut în New York City. Poliția a ignorat dispariția ei, susținând că probabil fugise. Dar familia fetei a suspectat o crimă și a apelat la Humiston, care a adoptat o abordare diferită – a acționat sub acoperire, dându-se drept un imigrant sărac, pentru a aduna informații în cartierele în care Ruth a fost văzută ultima dată. A reexaminat dovezile trecute cu vederea, inclusiv un subsol din apropierea unui mic magazin pe care Ruth îl vizitase. A făcut presiuni asupra autorităților pentru a săpa mai adânc, descoperind în cele din urmă cadavrul lui Ruth îngropat sub respectivul magazin. Criminalul, un mecanic pe nume Alfredo Cocchi, fugise în Italia, dar presiunile constante ale lui Humiston au forțat extrădarea internațională. Cazul a scos la iveală corupția din cadrul NYPD, inclusiv ofițeri care au ignorat rugămințile familiei.

Ziarele, uimite de investigațiilor lui Humiston, au încoronat-o drept „”, porecla rămânându-i tot restul vieții.

Humiston nu a rezolvat doar infracțiuni, ci a luptat pentru eliberarea oamenilor nevinovați, una dintre cele mai notabile victorii fiind exonerarea imigrantului italian Charles Stielow, un fermier sărac condamnat la moarte pentru o dublă crimă pe care nu a comis-o. Cum i-a dovedit nevinovăția? Grace Humiston a descoperit dovezi ascunse, inclusiv o mărturisire forțată. A dat de urma adevăraților ucigași, făcând legătura între crimă și un criminal profesionist. A făcut presiuni asupra guvernatorului Whitman, care în cele din urmă l-a grațiat pe Stielow.

Activitatea lui Humiston în acest caz a contribuit la pionieratul apărării moderne a condamnărilor eronate, stabilind precedente pentru reformele juridice viitoare.

Dincolo de cazurile penale, Humiston a fost o aprigă adversară a traficului de persoane și a muncii forțate, a scos la iveală „taberele de muncă” din sud, unde bărbații afro-americani erau prinși în sclavia datoriilor, judecători corupți și oameni de afaceri care profitau de pe urma acestor sisteme, investigațiile ei conducând la audieri în Congres și la reforme.

Humiston a continuat să practice dreptul și să investigheze cazuri până la adânci bătrâneți, deși atenția publicului în ceea ce o privește a scăzut odată cu apariția unor noi luptători împotriva criminalității. A murit la 15 iulie 1948.

Și chiar dacă istoria nu a onorat-o așa cum ar fi meritat, realizările lui Grace Humiston au avut un impact real. A pot excela în domeniul juridic și al muncii de detectiv cu mult înainte ca acest lucru să fie acceptabil din punct de vedere social. Metodele ei au influențat tehnicile moderne de investigație, inclusiv munca sub acoperire și reexaminările medico-legale, și a fost o apărătoare timpurie a nevinovaților, deschizând calea pentru organizații precum este și Innocence Project.

Surse:

https://thedaily.case.edu/lost-life-woman-searched-missing/

https://www.thehistoryreader.com/historical-figures/grace-humiston/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu