650.000 de lei pentru 13 inițiative civice din București

Mișcarea civică din București prinde și mai multă forță prin cea de-a doua ediție a programului „În ZONA TA”, susținut de ING Bank România și desfășurat de Fundația Comunitară București prin Platforma de mediu pentru București. 13 inițiative dintre cele 23 eligibile propuse de bucureșteni din 42 de microcomunități ale Capitalei și dezvoltate în incubatorul „În ZONA TA” vor primi o finanțare totală de 650.000 de lei, alături de mentorat și sprijin pentru implementare.
Proiectele selectate oferă soluții concrete pentru un oraș mai verde și mai bun de trăit, cartier cu cartier. Printre acestea se numără transformarea unor terenuri abandonate în grădini comunitare, reconfigurarea piețelor de cartier prin design participativ, crearea unor biblioteci de obiecte, reamenajarea spațiilor verzi cu soluții bazate pe natură, dar și inițiative de compostare și reutilizare sau intervenții ecologice în curțile școlilor și ale blocurilor. Inițiativele vor fi implementate în perioada iulie – decembrie 2025, cu sprijinul mentorilor și experților din program.
Tot mai mulți bucureșteni conștientizează problemele de mediu din cartierele lor, iar aproape un sfert dintre ei vor să se implice activ în schimbarea orașului, potrivit unei cercetări realizate anul trecut de CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică, la inițiativa Fundației Comunitare București. Ca răspuns la dorința tot mai vizibilă de implicare a locuitorilor Capitalei, apelul de idei „În ZONA TA” a reunit și anul acesta 75 de bucureșteni cu inițiativă din 9 cartiere pentru dezvoltarea de soluții la problemele de mediu identificate în microcomunitățile lor. După înscrierea ideilor de proiecte pentru finanțare, grupurile de inițiativă civică și organizațiile non-guvernamentale au participat timp de patru săptămâni la incubatorul „În ZONA TA”, unde au lucrat împreună cu experți din diverse domenii și au beneficiat de peste 100 de ore de mentorat pentru a-și transforma ideile în soluții concrete, într-un proces intens de co-creare desfășurat direct în comunitate.
Cele 13 proiecte selectate pentru finanțare prin programul susținut de ING Bank România includ 8 inițiative propuse de grupuri civice și 5 de organizații neguvernamentale care colaborează cu comunitățile locale din cartierele Tineretului, Colentina și Titan pentru a implementa ideile axate pe regenerarea urbană, reutilizarea resurselor, educația ecologică, biodiversitatea urbană și consolidarea legăturilor dintre vecini prin soluții sustenabile și colaborative.
„Schimbarea în orașul în care trăim începe cu fiecare dintre noi, iar inițiativele selectate în cea de-a doua ediție a programului «În ZONA TA» arată că ideile care pornesc tocmai de la cei care se lovesc de probleme de mediu în comunitate lor pot face o mare diferență. Fiecare idee vine cu o soluție clară, adaptată nevoilor reale din cartier și cu un plan bine gândit de transformare a spațiilor din jur. Ne bucurăm să susținem oameni care aleg să se implice, să construiască împreună și să redea sensul într-un oraș în care provocările de mediu cer acțiuni concrete, curajoase și sustenabile”, spune Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară București.
Cu sprijinul unei finanțări de 69.200 de lei, proiectul „La rond”, dezvoltat de Grupul de Inițiativă Civică „Piața Voievozilor”, va reamenaja Piața Sfinții Voievozi prin amplasarea de mobilier urban durabil, plantarea de vegetație pentru umbrire și implementarea unui nou sistem de colectare a deșeurilor. Inițiativa implică activ comunitatea locală și devine un model de regenerare urbană participativă.
Proiectul „Cotroshare”, inițiat de Asociația pentru Consum Sustenabil și finanțat cu 71.000 lei, lansează o bibliotecă de obiecte în Cotroceni, unde vecinii pot împrumuta lucruri rar folosite. Platforma este completată de ateliere, târguri de schimb și activități verzi, încurajând economia colaborativă și solidaritatea locală.
Proiectul „Grădina Muzeului Municipiului București”, implementat de Asociația Alte Abilități, beneficiază de o finanțare de 71.000 de lei pentru revitalizarea curții neglijate a muzeului și transformarea acesteia într-un parc urban accesibil. Spațiul va deveni un loc verde, deschis comunității, cu valoare ecologică și socială, parte dintr-un demers mai amplu de recuperare a spațiilor verzi publice din București.
Grupul de inițiativă civică ReFresh Citadella primește o finanțare de aproape 68.485 lei de lei pentru proiectul „Comunică Viață la un Verde Distanță”, care transformă o zonă de 1.000 de metri pătrați din curtea complexului Citadela Titan într-un spațiu verde accesibil, cu alei, mobilier urban, iluminat ecologic, vegetație, un „hotel” pentru insecte și o zonă dedicată bicicletelor.
La rândul său, Grupul de inițiativă Plantaredetot primește o finanțare de 64.000 de lei pentru „Grădini asumate”, un proiect care urmărește ecologizarea zonei verzi din spatele blocului de pe Strada Turda 125 prin plantări, amenajarea unor hoteluri de insecte, compostare și ateliere educative. Inițiativa implică activ vecinii de toate vârstele și devine un exemplu de biodiversitate urbană și colaborare intergenerațională.
„Gospodari la Obor!”, un proiect derulat de Asociația Lanțului Alimentar Scurt/ALAS cu o finanțare de 63.500 de lei, introduce compostarea comunitară în Piața Obor și încurajează reducerea risipei alimentare. Prin activități practice, tururi educative și implicarea comercianților și a locuitorilor, inițiativa transformă piața într-un exemplu de economie circulară și educație ecologică urbană.
Prin proiectul „Grădina comunitară – Tineretului”, dezvoltat de Grupul de inițiativă civică We grow cu sprijinul unei finanțări de 49.700 de lei, un teren neutilizat de la intrarea în Parcul Tineretului va fi transformat într-o grădină productivă și educativă. Spațiul va găzdui parcele cultivate, ateliere ecologice și o zonă de relaxare.
De asemenea, „Balcon Obor”, proiect al Asociației STOL, primește 49.700 lei pentru a transforma terasa Halei Obor într-o agora verde și accesibilă. Cei 500 de metri pătrați vor fi reamenajați cu insule vegetale și animați prin ateliere, gătit comunitar, grădinărit și alte activități menite să stimuleze coeziunea socială și ecologia urbană.
„E.C.O. S.C.O.A.L.A. 150”, inițiativă a Grupului civic ECO ȘCOALA 150, beneficiază de 49.700 lei pentru a transforma curtea Școlii Gimnaziale nr. 150 într-un spațiu educativ verde. Cu sprijinul specialiștilor, al profesorilor și părinților, proiectul amenajează zone de învățare în aer liber, infrastructură pentru compostare și activități comunitare.
Proiectul „Grădina Tineretului”, propus de Grupul de inițiativă civică Acțiunea Comunitară Tineretului, beneficiază de o finanțare de 42.000 de lei pentru reamenajarea a trei spații verzi neglijate din cartier. Intervențiile prevăd plantări adaptate la noile condiții climatice, garduri vii și ateliere educative pentru vecini de toate vârstele, promovând biodiversitatea urbană și spiritul comunitar.
„Livada Comunitară Mărțișor – hrană pentru viitor!”, un proiect dezvoltat de Grupul de inițiativă Livada Comunitară Mărțișor, primește o finanțare de 55.000 lei pentru a transforma livada Casei Memoriale Tudor Arghezi într-un model de regenerare ecologică urbană. Vor fi amenajate pajiști, o mini-pepinieră, infrastructuri pentru faună mică și organizate ateliere de pomicultură, biodiversitate și grădinărit cu implicarea directă a comunității.
„SpatiuViu@Mihalache126”, propus de Grupul de Inițiativă Dioda, beneficiază de 42.000 lei pentru a transforma curtea blocului Mihalache 126 într-o grădină comunitară cu peste 200 de plante native, sistem de irigare cu apă de ploaie, punct de colectare pentru ulei uzat și o zonă educativă pentru grădinărit și reciclare, gestionată împreună cu locatarii.
Inițiat de Grupul Aici a fost o pădure, proiectul „Sediu de mediu din Titan” beneficiază de o finanțare de 25.000 de lei pentru amenajarea, în cartierul Titan, a unui spațiu dedicat comunității implicate în protejarea spațiilor verzi. Centrul va găzdui activități de economie circulară, schimburi de plante, freeshop și va deveni un punct de întâlnire și organizare pentru inițiative civice. Platforma de mediu pentru București este un program strategic dezvoltat de Fundația Comunitară București și ING Bank România, lansat în 2022. Programul își propune să transforme problemele de mediu cu care oamenii se confruntă în proiecte viabile pentru București și bucureșteni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu