Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

04 iulie 2025

DIVERSE: Culmea tupeului. USR vrea ca partidele să plătească din subvenția de la stat avocații pentru consilierii locali

Culmea tupeului. USR vrea ca partidele să plătească din subvenția de la stat avocații pentru consilierii locali

Culmea tupeului. USR vrea ca partidele să plătească din subvenția de la stat avocații pentru consilierii locali

Rețeta „Cum să devii procesoman din bani publici”

Deputatul USR Alin Bogdan Stoica dorește, prin intermediul unui proiect de lege depus la Parlament, ca partidele politice să poată plăti, din subvenția încasată de la bugetul de stat, reprezentarea și asistența juridică a membrilor de partid care au calitatea de consilier local, județean sau general. Asta, pentru ca aceștia să-și poată plăti avocații, în cazul în care sunt dați în judecată pentru hotărârile adoptate în cadrul organelor deliberative ale administrației publice locale. Deputatul susține că, de multe ori, astfel de consilieri sunt chemați în fața instanței pentru modul în care au acționat ca aleși locali, mai ales când s-au opus autorizării unor dezvoltări imobiliare. Propunerea este, însă, neconstituțională, fapt remarcat și de către Consiliul Legislativ. Legea a picat la Senat, însă, în toamnă, Camera Deputaților urmează să dea votul final în legătură cu acest demers.

Propunerea legislativă în discuție este inițiată de către actualul deputat USR Alin Bogdan Stoica, fost prefect al Municipiului București în Guvernul Cîțu, în anul 2021, și propune modificarea și completarea Legii nr. 224/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Conform acestui proiect, la articolul 25 alineatul al doilea al legii de bază, ar trebui să se prevadă faptul că „este interzisă folosirea veniturilor provenite din subvenții de la bugetul de stat pentru orice altă destinație decât cele prevăzute la alineatul 1 (întreținerea sediilor, personal, presă și propagandă, activități cu caracter politic, deplasări, telecomunicații, delegații din străinătate, cotizații, investiții în bunuri mobile și imobile, protocol, birotică, etc. – n.red.)”

Însă, prin aceeași propunere, se dorește introducerea unui articol 25 indice 1, potrivit căruia „partidele politice pot suporta din veniturile partidului, indiferent de sursele de finanțare (inclusiv din subvenția de la stat – n.red.), cheltuielile necesare asigurării reprezentării și asistenței juridice pentru membrii proprii care au sau au avut calitatea de pârât și au ca obiect hotărâri ale consiliilor locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor, Consiliului General al Municipiului București, consiliilor locale ale subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și consiliilor județene, adoptate sau respinse prin votul acestora în exercitarea mandatului lor”.

Cum este explicat demersul

Deputatul merge chiar și mai departe, în această propunere, cu introducerea unui al doilea alineat la același articol 25 indice 1, în sensul că, „prin excepție, cheltuielile cu reprezentarea și asistența juridică pot fi suportate din veniturile provenite din subvenții de la bugetul de stat, cu condiția ca reprezentarea și asistența juridică să nu fie acordate pentru fapte săvârșite cu intenție, care au condus la condamnări penale definitive sau pentru fapte care au atras incompatibilitatea sau starea de conflict de interese”.

Alin Bogdan Stoica își justifică demersul legislativ printr-o expunere de motive conform căreia, în exercitarea mandatului lor, aleșii locali „sunt expuși unor unor situații litigioase generate de îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege”.

Citește pe Antena3.ro
Culmea tupeului. USR vrea ca partidele să plătească din subvenția de la stat avocații pentru consilierii locali
Doi soți care își renovau singuri casa veche au avut un „șoc complet” când au văzut ce era în pereții acesteia

„În numeroase cazuri, aceștia sunt chemați în instanță pentru decizii adoptate în interesul comunității, fără a avea la dispoziție resurse financiare proprii pentru a-și asigura o apărare corespunzătoare”, mai arată deputatul USR.

Se invocă lupta cu „mafia imobiliară”

Din aceeași expunere de motive, mai aflăm că „actualul cadru normativ nu permite partidelor politice să suporte din costurile aferente reprezentării și asistenței juridice pentru consilierii locali, consilierii județeni sau consilierii generali din veniturile provenite din subvenții de la bugetul de stat, pentru situațiile în care aceștia sunt chemați în fața instanței în calitate de membri ai organului deliberativ din care fac parte, iar aceste cheltuieli nu pot fi recuperate în instanță de la reclamantul căzut în pretenții”.

„În consecință, mulți dintre acești aleși locali se confruntă cu dificultăți în apărarea drepturilor lor, fapt ce poate conduce la descurajarea consilierilor în a-și asuma poziții ferme împotriva proiectelor care nu sunt benefice comunității (de exemplu, dezvoltări imobiliare haotice sau nepotrivite pentru infrastructura existentă)”, mai susține Alin Bogdan Stoica. „Se dorește evitarea situațiilor în care aceștia sunt descurajați să ia decizii în interesul comunității, de teama unor consecințe juridice care îi afectează personal”, conchide deputatul USR.

Consiliul Legislativ: Proiectul încalcă prevederile Constituției

Doar Consiliul Economic și Social (CES) a avizat favorabil acest proiect de lege. În schimb, Consiliul Legislativ, care a emis un aviz negativ, arată că, din examinarea destinațiilor pentru care pot fi utilizate subvențiile de la bugetul de stat, prevăzute în legea de bază, rezultă că aceste sume pot acoperi cheltuielile pentru funcționarea partidului și pentru realizarea activităților specifice unui partid politic, subsumate îndeplinirii de către partidele politice a rolului lor constituțional.

„Așadar, aceste subvenții sunt destinate susținerii activității politice a partidelor, însă prin ipoteza avută în vedere prin acest proiect, consilierul local sau județean este pârât în litigiul respectiv în calitatea sa de membru al autorității publice deliberative, nu în calitate de reprezentant al partidului, iar suportarea cheltuielilor cu reprezentarea și asistența juridică a acestuia nu ar servi activității politice a partidului, ci unui interes particular. Prin urmare, prevederea destinației menționate în proiect pentru sumele provenite de la bugetul de stat ar reprezenta o abatere de la finalitatea avută în vedere pentru acordarea subvențiilor partidelor politice, soluțiile legislative preconizate fiind susceptibile de încălcarea articolului 8 alineat 2 din Constituție, referitoare la rolul partidelor politice”, arată Consiliul Legislativ.

În avizul citat, se precizează că „chiar dacă veniturile proprii pot fi utilizate de partide, din actul normativ de bază, pentru subvențiile de la bugetul de stat, totuși, acestea nu pot fi folosite discreționar, ci în scopul realizării activității specifice a partidelor politice. (…) Propunerea legislativă nu poate fi promovată”.

În Senat, USR a votat cot la cot cu AUR, SOS România și POT

Senatul a luat, primul, în discuție această inițiativă legislativă. Aici, au fost primite avize negative de la Comisia pentru Drepturile Omului și de la Comisia pentru Buget-Finanțe/ De asemenea Comisia pentru Administrație Publică a remis un raport de respingere.

La data de 24 iunie 2025, legea a picat la vot, în Plen, cu 70 de voturi împotriva adoptării, față de 48 de voturi pentru adoptare. Împotrivă au votat 16 senatori PNL, 36 senatori PSD, 6 senatori SOS România, 10 senatori UDMR și un neafiliat. 

Pentru adoptarea legii, au votat 24 senatori AUR, 1 senator SOS România, 17 senatori USR și 6 senatori neafiliați, majoritatea de la POT. Se poate, astfel, observa că USR votează în aceeași manieră cu cei de la AUR, SOS România și POT.

Pe 30 iunie, proiectul a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional. Aici, Comisia pentru Administrație Publică și Comisia Juridică au termen să înainteze raportul final până la data de 17 septembrie 2025.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu