Anul școlar va începe cu protestele și demisiile profesorilor

Suntem unici: dăm legi pentru creșterea abandonului școlar. Al profesorilor! Sistemul preuniversitar se blochează total. Niciuna dintre părți nu cedează
Directorii școlilor și liceelor au fost primii care au amenințat că demisionează, după decizia Guvernului de a crește norma didactică, dar vin semnale și de la cadrele didactice care se pregătesc să-și schimbe domeniul de activitate. Mulți profesori nu vor reuși să obțină suficiente ore, având deja activitate la mai multe școli, în zonele rurale și în orașele mici. Calculul matematic de la baza acestei decizii nu are legătură cu realitatea din teren, iar cei care nu vor putea să-și acopere norma didactică sunt pregătiți să plece. Sindicatele anunță un val de demisii, atât ale profesorilor, cât și ale directorilor, ceea ce va crea haos total în sistemul de învățământ preuniversitar. În acest moment nu se știe cu ce profesori ar mai putea începe școala, iar pe 8 septembrie se anunță prezența în stradă a zeci de mii de cadre didactice, cu sau fără apartenență la un sindicat.
Problema creată de Guvern în sistemul preuniversitar se agravează de la o zi la alta. Cadrele didactice și directorii unităților de învățământ se organizează, indiferent de apartenența la o organizație sindicală, pentru a merge la protestul din 8 septembrie, la București. Pe grupurile de comunicare ale acestora se vorbește deja și despre demisii în masă. Sindicatele avertizează că școala s-ar putea să nu mai înceapă deloc, în septembrie.
Cele mai multe proteste sindicale s-au făcut la finalul anului școlar, cu amenințarea că vor fi blocate examenele naționale. Decizia actualului Guvern de a crește norma didactică a venit după ce deja fuseseră organizate examenele, iar o grevă a profesorilor era inutilă. Profesorii mai sperau să se renunțe la măsura anunțată de Guvern, însă criza din sistem s-a adâncit. Astfel, sindicatele au anunțat proteste masive de stradă, pe 8 septembrie, iar în ciuda tuturor încercărilor Guvernului de a-i dezbina pe profesori, foarte mulți sunt hotărâți să participe la mișcarea organizată de sindicate, chiar dacă nu fac parte din aceste organizații. Profesorii sunt hotărâți să participe și la greva generală, de la începutul anului școlar.
„Facem un apel public către Ministerul Educației și Cercetării să sprijine educația și să nu ia măsuri care să o afecteze iremediabil! În caz contrar, nemulțumirile justificate ale salariaților din învățământ se vor transforma în scurt timp în furie și revoltă și nu trebuie să surprindă că i se va cere demisia domnului ministru chiar în fața sediului MEC”, au transmis Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Nu doar cele două federații sindicale, ci aproape toți profesorii și directorii de școli și-au exprimat profunda nemulțumire față de măsurile pe care Ministerul Educației și Cercetării urmează să le ia, „măsuri care vor afecta nu doar angajații din învățământul preuniversitar, ci și sute de mii de copii” - explică sindicatele.
„Se iau măsuri haotice și iresponsabile”
Cadrele didactice au explicat că deficitul bugetar nu se va diminua prin aceste măsuri, însă școlile ar putea rămâne închise. „Se iau măsuri haotice și chiar iresponsabile. Revoltător este și faptul că actualul Guvern, în loc să recupereze bani de unde se face risipă și din uriașa evaziune fiscală, lovește în educație – domeniu strategic în orice țară normală, unde ar trebui să se aloce fonduri suplimentare, nu să fie diminuate cele deja insuficiente. Efectele acestor măsuri sunt mai grave decât cele luate în perioada tandemului Băsescu-Boc. Revoltător este faptul că aceste măsuri au fost luate în spatele ușilor închise, iar atunci când au apărut anumite informații și am cerut explicații – atât președintelui României, cât și ministrului Educației – ni s-a spus „să nu ne luăm după zvonuri”. Iată că „zvonurile” au devenit realitate”, au transmis sindicatele, care spun că nu s-a ținut cont absolut deloc de puținele discuții care s-au purtat cu reprezentanții lor.
Argumentele aduse de profesori au fost ignorate, deși sindicaliștii au arătat de ce toate măsurile vor avea un efect negativ asupra salariaților din sistemul educațional și asupra beneficiarilor primari, unele dintre acestea extrem de grave.

„De departe, cea mai iresponsabilă măsură este aceea de a mări norma didactică de predare cu 2 ore, iar pentru profesorii cu gradul didactic I și o vechime de 25 de ani, cu 4 ore. Din păcate, ministrul Educației a căzut în capcana unor funcționari care i-au prezentat niște calcule matematice simpliste, asigurându-l – probabil – că se poate mări norma de predare fără nicio problemă, având în vedere că sunt peste 30.000 de posturi la plata cu ora. Calculul matematic nu are nicio legătură cu realitatea. Corect era dacă, înainte de a se propune această măsură cinică, se făcea un studiu pentru a vedea situația reală. Un argument vânturat în spațiul public este acela că norma de predare la gimnaziu și liceu în România este cea mai mică din Uniunea Europeană – considerăm că această afirmație este falsă, deoarece, din datele noastre, norma de predare la gimnaziu și liceu în România este peste media Uniunii Europene”, mai transmit sindicatele.
Profesorii devin navetiști
Profesorii au fost șocați de una dintre declarațiile ulterioare ale ministrului: „O să găsim ore în sistem. Dacă dorești să fii titular al sistemului, atunci n-ai cum să rămâi foarte mult legat numai de o școală”. Sindicatele spun că dacă nu se poate completa norma în școala unde predă un cadru didactic, Inspectoratul Școlar îi poate oferi 2 ore la o școală de la 40-50 de kilometri, dar sunt mulți care deja au ore la mai mult de două școli.
„Și mai grav este că se dorește a se opera creșterea normei după ce aproape s-a încheiat mișcarea de personal, când mai sunt mai puțin de două luni până la începerea noului an școlar. A face o nouă mișcare de personal acum înseamnă a bulversa total învățământul preuniversitar. Este evident că vor fi foarte mulți profesori titulari cărora nu li pot asigura cele 20 de ore de predare în unitățile unde sunt acum, o mare parte dintre aceștia având norma deja chiar în două sau trei școli. În aceste condiții, va crește numărul navetiștilor”, spun sindicatele.
Directorii explică, pe de altă parte, că personalul unei unități de învățământ este eficient în măsura în care creează un colectiv închegat, lucru care nu se va mai întâmpla cu profesori care sunt mereu pe drum și aleargă între școli. Astfel va fi afectată întreaga activitate a școlii – atât cea didactică, de la clasă, cât și cea administrativă.
„Eu lucrez cu un colectiv, eu fac treabă cu profesorii care sunt dedicați școlii. Cum aș putea să le cer ceva unor cadre didactice care vin să facă la mine două ore pe săptămână, care aruncă imediat catalogul, după oră, și fug la altă școală?”, a explicat, pentru Jurnalul, un director de liceu din urbanul mic.
Sindicatele mai spun că prin acest set de măsuri nu se pot face reformă și eficientizare în sistemul de învățământ, iar greva generală va fi inevitabilă, începând cu 8 septembrie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu