Sunt părinți care și-au pus problema «va trebui să-mi trimit copilul la trei comune distanță? Dacă copilul meu deja se trezește la ora 6:00 de dimineață, ca să vină la școala din localitate, atunci la cât va trebui să se trezească?», semnalează o directoare de școală din rural: Părinții au spus foarte clar că noi nu-i mai trimitem la școală

O directoare de școală din mediul rural a semnalat, pentru Edupedu.ro, că sunt părinți care o întreabă dacă vor merge copiii să învețe în alte comune, având în vedere că efectivele maxime de elevi per clasă sunt majorate cu până la 6 elevi față de limitele anterioare, potrivit Legii Bolojan, și există riscul desființării claselor care n-au limita minimă de elevi. Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, luni, 7 iulie, pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare, supranumită Legea Bolojan.
„Sunt părinți care și-au pus problema «ce va trebui să fac? Va trebui să-mi trimit copilul la trei comune distanță? Și cu ce? Cu microbuze școlare? Dacă copilul meu deja se trezește la ora 6:00 de dimineață, ca să vină la școala din localitate, ca să poată să facă microbuzul turele și să-i aducă, atunci la cât va trebui să se trezească?». Părinții au spus foarte clar că «noi nu-i mai trimitem la școală»”, a precizat aceasta.
Conform directoarei, abandonul școlar o să crească „în masă”: „O să fie o creștere a abandonului școlar în masă, pentru că părinții nu-și vor trimite copiii la școală. Dacă până acum îi mai trimiteau pentru o bursă … abandonul, cu siguranță, va crește. Ok, 500 de copii, dar unde îi băgăm? Nu avem campusuri, nu avem baza materială unde să îngrămădim atâția copii. În orașe deja sunt clase supraaglomerate. (…)”
Pachetul legislativ de măsuri fiscal-bugetare modifică semnificativ cadrul legal pe o serie de domenii, inclusiv în educație și cercetare. Efectivele maxime de elevi per clasă sunt majorate cu până la 6 elevi față de limitele anterioare:
- gimnaziu: până la 28 elevi/clasă,
- liceu: până la 30 elevi/clasă,
- învățământ primar: până la 24 elevi/clasă.
Unitățile de învățământ de stat vor avea personalitate juridică doar dacă ating praguri mai mari de elevi:
- cel puțin 500 de elevi sau 250 de preșcolari,
- 200 de antepreșcolari în cazul creșelor.
Reorganizarea rețelei școlare este lăsată la latitudinea Ministerului Educației și Cercetării, care trebuie să emită un ordin în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a legii cu noile reguli după care școlile.
Informații de context
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a explicat, pentru Edupedu.ro, ce va însemna pentru profesori creșterea normei didactice din toamnă. „Nu socotește nimeni că, pe drum, în fiecare zi, tu poți să pierzi cel puțin 2 ore, dacă nu și mai mult, alergând dintr-o școală într-alta”.
Ministrul Daniel David a declarat, la Digi24, că inspectoratele școlare o să găsească ore pentru profesorii titulari, în contextul creșterii normei didactice cu 2 ore. „Este vorba de faptul că titularii doresc să fie ai sistemului. Dacă dorești să fii al sistemului, atunci n-ai cum să rămâi foarte mult legat numai de o școală”, a afirmat acesta.
Daniel David a vorbit, marți, 8 iulie, despre creșterea normei didactice din legea Bolojan: „Sigur, în medie, discutând, este o creștere de la 3,6 la 4 ore pe săptămână. Dacă vreți, într-o altă evaluare, 24 minute pe zi. Practic, este vorba de 2 ore pe săptămână”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu