„James Bond de la USV”. O profesoară este acuzată că a folosit un dispozitiv profesional de bruiaj în timpul examenelor: „Se vedeau antenele ieșind din punga de cadouri” / EXCLUSIV

Conform plângerii depuse, conf.dr. Geta Pavel, de la Medicină Veterinară, disciplina Fiziologie, făcea mai mult de atât: nu erau blocate apelurile în mai multe zone din clădire, inclusiv cele la 112. Universitatea anchetează intern cazul, fiind depusă și plângere la poliție.
Nu mergea niciun apel la 112, deși unui student i s-a făcut rău
Mai mulți studenți ai Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) au semnalat pentru „Ziarul de Iași” o situație gravă și inedită în același timp. Potrivit acestora, conf. univ. dr. Geta Pavel, cadru didactic titular la disciplina Fiziologie, ar fi folosit în mod repetat un dispozitiv de bruiaj pentru a bloca semnalul GSM, Wi-Fi și radio în timpul desfășurării examenelor și testelor.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Unul dintre tineri susține că, în data de 10 iulie 2025, a fost direct afectat de bruiaj: a încercat să o sune, fără succes, pe mama sa, care era îngrijită la domiciliu, fiind grav bolnavă. A crezut că e problema de la telefonul său, dar și-a întrebat colegii și nimeni nu avea semnal. Mai mult, când unui tânăr din sală s-a făcut rău și au încercat să sune la 112, nimeni nu reușea să efectueze apelul.
„Chiar eu, în calitate de student, am fost victima directă a acestui abuz: în data de 10.07.2025, în timp ce mă aflam în clădirea facultății, nu am putut să-mi contactez mama, grav bolnavă, căreia i se făcuse rău acasă. M-am panicat, am încercat de mai multe ori să o sun, fără rezultat. Nimeni nu avea semnal pe niciun operator. I s-a făcut rău cuiva și nu puteau să sune la ambulanță”, a precizat studentul.
Sesizare transmisă către ANCOM și plângere penală
Așa că tinerii au făcut o plângere la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Iar aceștia au intervenit mai repede decât s-ar fi așteptat oricine, chiar a doua zi, pe 11 iulie 2025, intervenind la Facultatea de Medicină Veterinară. Acolo au descoperit-o pe profesoară la un nou examen unde folosea, conform aprecierii celor de la ANCOM, un dispozitiv profesional de bruiaj.
Reporterii „Ziarul de Iași” au transmis și o solicitare scrisă către ANCOM, pentru a afla mai multe detalii despre acest caz, însă până la momentul publicării acestui material nu am primit un răspuns. Am vobit însă cu vicepreședintele instituției, Pavel Popescu, care ne-a confirmat existența controlului la Iași. La rândul său, prof.univ.dr. Mihai Mareș, decanul facultății, ne-a transmis că în cadrul instituției s-a constituit o comisie care va verifica aspectele semnalate.
„Din spusele celor de la ANCOM, da, asta s-a întâmplat. Alte detalii nu cunosc. Nu știu cum s-a finalizat situația. Doamna e în concediu. Conform legii, a fost numita o comisie de cercetare disciplinară care va audia studenții și cadrul didactic respectiv, urmând să trimită conducerii universității un punct de vedere”, a precizat acesta.
Conf. univ. dr. Geta Pavel a fost solicitată, prin intermediul unui email, să ofere un punct de vedere cu privire la situația bruiajului, însă răspunsul dumneaei nu a fost încă primit. În cazul în care va emite un punct de vedere, „Ziarul de Iași” va face o revenire asupra acestui caz.
Practica, repetată pe o perioadă extinsă?
Conform informațiilor transmise de studenți, folosirea dispozitivului ar fi început încă din ianuarie 2022 și s-ar fi repetat constant la fiecare examen, test sau restanță, pe o perioadă de peste trei ani. Estimările acestora indică câteva sute de ore cumulate de bruiaj activ, în special într-o sală aflată sub antenele GSM instalate pe clădire.
Unul dintre studenți cu care am discutat spune că ar fi văzut echipamentul de bruiaj ascuns într-o pungă de cadou. Vineri, după controlul ANCOM, profesoara a dispărut din universitate: oficial, a intrat în concediu.
„Echipamentul de bruiaj a fost amplasat într-o pungă de cadou, în aceeași sală, deasupra căreia sunt montate antenele GSM ale Orange și Vodafone. Se vedeau antene ieșind din pungă. Nu mai țin minte ce culoare avea punga. Vineri, cei de la ANCOM au venit când doamna doctor avea examen. Aceasta a țipat la ei, i-a scos afară, le-a spus să iasă că e în examen. Când s-au întors împreună cu domnul decan, nu au mai găsit-o. A terminat examenul mai repede. Nu știu ce s-a mai întâmplat după. Doamna are notorietate, face parte și din Senat”, a explicat studentul. El ne-a rugat să-i asigurăm confidențialitate în acest caz.
Utilizarea echipamentelor de bruiaj neautorizate este interzisă în România, conform art. 362 Cod Penal (perturbarea comunicațiilor electronice, pedeapsă de la 1 la 5 ani închisoare).
Publicitate și alte recomandări video
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu