Se înființează Catalogul Național al Serviciilor Publice. Amenzi usturătoare pentru șefii instituțiilor care uită să se înscrie

Este un pas important pentru modernizarea administrației publice și reducerea birocrației
În contextul în care România este codașa Uniunii Europene, alături de Bulgaria, la digitalizarea serviciilor publice, peste 40 de deputați și senatori de la toate partidele politice au depus, recent, la Parlament, o propunere legislativă privind înființarea Catalogului Național al Serviciilor Publice, o platformă electronică națională care va centraliza toate serviciile publice furnizate de toate autoritățile și instituțiile statului. Potrivit inițiatorilor, acest catalog va deveni un punct unic de informare pentru cetățeni și firme, care va cuprinde, de asemenea, și pașii necesari pentru obținerea fiecărui serviciu, condițiile de acces și costurile implicate. Noua platformă este menită să elimine birocrația excesivă și să crească transparența și calitatea serviciilor publice.
Propunerea legislativă depusă recent la Senat este inițiată de deputatul liberal Octavian Oprea - și semnată alți 40 de parlamentari de la PNL, PSD, USR, AUR, UDMR, POT și SOS - și are ca obiectiv „instituirea unui sistem național unic de evidență, organizare și monitorizare a serviciilor publice”.
Interacțiune greoaie stat-cetățean
„România se confruntă de ani de zile cu provocări sistemice în ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice. Acestea se traduc printr-o interacțiune greoaie și ineficientă între cetățeni și administrație, o lipsă de transparență privind serviciile oferite și o fragmentare accentuată a modului în care aceste servicii sunt furnizate pe teritoriul național”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.
Prin urmare, spune inițiatorul, este necesară adoptarea unor măsuri legislative ferme și coerente care să contribuie la: transparentizarea completă a portofoliului de servicii oferite de instituțiile publice, impunerea unei abordări unitare și standardizate privind modul de furnizare a acestor servicii și digitalizarea accelerată a interacțiunii stat-cetățean.
Informațiile din CNSP, accesate gratuit de orice cetățean sau entitate

Tot ce poate face statul pentru tine, explicat online
Un proiect de lege liberal dar semnat de parlamentari din toate partidele prevede înființarea Catalogului Național al Serviciilor Publice - o platformă digitală prin intermediul căreia orice cetățean român sau străin, precum și orice entitate publică sau privată va putea consulta: lista serviciilor publice oferite de instituțiile statului, pașii necesari pentru obținerea fiecărui serviciu, gradul de digitalizare al serviciului, condițiile de acces și costurile implicate.
Concret, inițiativa prevede crearea și operaționalizarea unui Catalog Național al Serviciilor Publice (CNSP), o platformă digitală unică, accesibilă publicului, prin intermediul căreia orice cetățean român sau străin, precum și orice entitate publică sau privată va putea consulta:
-
lista serviciilor publice oferite de instituțiile statului;
-
pașii necesari pentru obținerea fiecărui serviciu;
-
gradul de digitalizare al serviciului;
-
condițiile de acces și costurile implicate.
Aceste informații vor fi accesibile, în mod gratuit, prin intermediul platformei digitale serviciipublice.gov.ro.
„În CNSP și în platforma digitală serviciipublice.gov.ro se regăsesc informații referitoare la autoritățile și instituțiile publice din România, la serviciile publice oferite de acestea, la pașii necesari pentru obținerea acestor servicii publice, la statusul digitalizării serviciilor publice și la mecanismele de acces. Autoritățile și instituțiile publice completează informațiile referitoare la serviciile publice furnizate într-o aplicație informatică dedicată”, stipulează documentul.
ADR va asigura interconectarea sistemelor informatice
Proiectul stabilește, totodată, responsabilitățile Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) în dezvoltarea și suportul tehnic al platformei, printre acestea regăsindu-se și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice ale diverselor instituții publice, astfel încât acestea să poată comunica și schimba date eficient.
„ADR are următoarele atribuții:
a) asigură dezvoltarea, mentenanța și securitatea aplicației CNSP și a platformei serviciipublice.gov.ro;
b) asigură suport instituțiilor și autorităților publice în completarea informațiilor în aplicația CNSP;
c) colaborează cu autoritățile și instituțiile publice pentru completarea și actualizarea informațiilor;
d) asigură interconectarea CNSP cu alte sisteme informatice guvernamentale, dacă este cazul;
e) asigură un flux complet online pentru înrolarea autorităților și instituțiilor publice din România în aplicația CNSP”, conform documentului.
De asemenea, Autoritatea pentru Digitalizarea României va face studii și analize privind eficiența, costurile și modalitățile de îmbunătățire a serviciilor publice înregistrate în Catalog și va veni cu măsuri de eficientizare și digitalizare a acestora.
Conform propunerii, toate autorităţile şi instituţiile publice vor fi obligate să înregistreze în CNSP informaţii despre toate serviciile publice pe care le furnizează și fiecare instituție trebuie să desemneze o persoană responsabilă pentru coordonarea procesului de înregistrare și colaborarea cu ADR.
Procedură unică, pentru a elimina discrepanțele dintre județe
Mai mult, proiectul de lege instituie obligația prestării serviciilor publice de către structurile teritoriale în baza unei proceduri unice, aprobată la nivel central, pentru a elimina discrepanțele între județe și a crește gradul de coerență în actul administrativ.
„Serviciile publice furnizate de structurile teritoriale sau aflate în subordinea/coordonarea autorităților și instituțiilor publice centrale vor fi prestate în baza unei proceduri unice, aprobată de autoritatea sau instituția publică centrală, care se aplică în mod unitar pe întreg teritoriul României”, stipulează proiectul legislativ.
Procedura unică de prestare a serviciului public, pe care toate aceste structuri teritoriale vor trebui să o respecte, va cuprinde, obligatoriu:
-
categoriile de documente care pot fi solicitate de la beneficiari;
-
modalitățile de transmitere și recepționare a cererilor și documentelor;
-
termenele și condițiile de soluționare;
-
pașii operaționali și responsabilitățile aferente;
-
modalitatea de comunicare cu beneficiarii;
-
cerințele privind accesibilitatea.
Amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei
În cazul în care autoritățile și instituțiile publice nu înregistrează în acest catalog informațiile prevăzute în proiectul legislativ sau nu le actualizează, șefii acestora vor fi sancționați cu amenzi usturătoare.
Astfel, conducătorii autorităților și instituțiile publice care omit să înregistreze în CNSP informații despre toate serviciile publice pe care le furnizează vor fi pasibili de amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei, iar de constatare și aplicarea acestor sancțiuni se va ocupa ADR. Totodată, nerespectarea procedurii unice amintite mai sus poate atrage amenzi între 10.000 și 30.000 de lei pentru șefii structurilor teritoriale, sancțiunea putând fi aplicată tot de ADR, la sesizarea oricărui beneficiar de servicii publice.
Conform documentului, sumele colectate din aceste amenzi vor fi direcționate către bugetul de stat.
Inițiativa legislativă „reprezintă o măsură administrativă esențială în procesul de modernizare a statului român, în spiritul digitalizării, al debirocratizării și transparentizării, al echității în accesul la servicii publice și al eficienței instituționale”, arată inițiatorul în expunerea de motive, subliniind că acest demers „răspunde unor nevoi sistemice acute”.
Implementarea măsurilor prevăzute în proiectul de lege se va face în mai multe etape. Astfel, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern „arhitectura aplicației informatice CNSP și a platformei serviciipublice.gov.ro”. Autoritatea Pentru Digitalizarea României va avea la dispoziție 180 de zile pentru a aproba metodologia de înrolare a instituțiilor publice, iar în 30 de zile de la publicarea acestei metodologii toate autoritățile și instituțiile publice din România au obligația de a se înrola în aplicația CNSP.
România, codașă la digitalizare: ocupă locul 26 din 27 în UE
Inițiatorii proiectului atrag atenția că, potrivit Indicelui Economiei și Societății Digitale (DESI) publicat de Comisia Europeană, România s-a clasat constant în ultimele poziții în ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice, indicatorii relevanți reflectând:
• un grad redus de disponibilitate a serviciilor publice online;
• lipsa interoperabilității dintre sistemele informatice ale instituțiilor;
• un nivel scăzut de utilizare a identității digitale și a canalelor digitale de acces la servicii;
• absența standardelor unitare de prestare la nivel teritorial.
„În clasamentul DESI 2023, România ocupa locul 26 din 27 în Uniunea Europeană, fiind depășită doar de Bulgaria. În ceea ce privește serviciile publice digitale, România a înregistrat un scor de doar 53,6 puncte, sub media europeană de 77,6 puncte, iar utilizarea serviciilor guvernamentale online de către populație era printre cele mai scăzute din UE”, se mai arată în expunerea de motive.
Combaterea birocrației excesive
Deputatul liberal spune că adoptarea acestei inițiative legislative este justificată de mai mulți factori esențiali, printre care:
- Alinierea la angajamentele europene și jaloanele din PNRR: „Printre jaloanele relevante se numără crearea unei infrastructuri digitale guvernamentale, consolidarea platformelor de tip catalog și creșterea interoperabilității între instituții”.
- Combaterea birocrației excesive și eliminarea arbitrarului local: „Lipsa unui registru național al serviciilor publice duce la cerințe documentare redundante, informații contradictorii între județe și o impredictibilitate care afectează grav încrederea cetățenilor în stat”.
- Susținerea mediului de afaceri și a investitorilor prin transparență: „Un stat previzibil și digital este un stat mai atractiv pentru investitori. Catalogul CNSP va contribui la reducerea barierelor administrative și la crearea unui mediu economic mai favorabil”.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu