Cei mai puțini kilometri de autostradă și cei mai mulți morți. 2024 a fost anul negru al traficului din Iași: cele mai multe victime din ultimii 25 de ani
În total, accidentele de circulație rutieră au trimis în spital sau în mormânt 37.541 de persoane anul trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Iar cifrele privind situația din Regiunea Nord-Est sunt cu adevărat îngrijorătoare. Regiunea cu cea mai mare populație și cu cei mai puțini kilometri de autostradă a fost mai îndoliată și mai îndurerată decât celelalte.
Cel mai negru an anterior la Iași era 2016
În Iași, de exemplu, accidentele rutiere au provocat cel mai mare număr de răniți din ultimii 26 de ani. Niciodată începând cu anul 1999 nu au mai fost atât de mulți răniți (1.692 persoane). Până acum, anul 2016, cu 1.662 de victime spitalizate în urma accidentelor rutiere, reprezenta anul de vârf ca număr de tragedii. Iar în statisticile acestea nu sunt incluse și persoanele care au refuzat spitalizarea.
Potrivit definiției INS, prin răniții la care se referă statistica se înțelege „toate persoanele implicate în accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale, care nu au decedat în termen de 30 zile de la data accidentului, dar au suferit răni care au necesitat tratament medical sau spitalizare, exclusiv tentativele de sinucidere”.
Pe lângă aceștia, alți 56 de oameni și-au pierdut viața în accidente din trafic produse în județul Iași anul trecut. A fost al treilea cel mai mare număr de morți pe șoselele unui județ, după Suceava și București, fiecare cu câte 66 de victime decedate și Dolj (cu 62 de morți).
Două orașe precum Podu Iloaiei și Târgu Frumos la un loc au fost îngropate
Pentru o imagine mai clară a dezastrului din județ, populația ucisă sau spitalizată după accidente rutiere în țară în perioada 1999 – 2024 e mai mare decât populația din orașele Podu Iloaiei și Târgu Frumos la un loc (28.605 victime, față de o populație de aproximativ 25.500 persoane în cele două orașe).
După Iași, Suceava și Bacău sunt județele din nord-estul țării cu cele mai multe victime ale traficului rutier. Cu un total de 1.329 de victime, Suceava a fost județul cu al șaselea cel mai periculos trafic auto.
Dacă ne uităm însă exclusiv la numărul victimelor decedate, adică la „toate persoanele implicate în accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale, care au decedat în termen de 30 zile de la data accidentului, exclusiv sinuciderile”, datele sunt cutremurătoare: în Suceava numărul morților a fost egal cu cel din capitală, iar din șapte județe cu cele mai multe victime decedate (inclusiv municipiul București), patru sunt din regiunea Nord-Est: Suceava (66), Iași (56), Bacău (55) și Neamț (52).
În spatele cifrelor stau însă vieți frânte, familii distruse și o tăcere tot mai apăsătoare în fața unui dezastru repetitiv. Când mii de oameni ajung anual pe patul de spital sau în mormânt din cauza traficului, iar infrastructura rămâne aproape neschimbată, statistica devine un strigăt ignorat. Iar în Nord-Est, pare că tăcerea face mai multă gălăgie decât sirenele ambulanțelor și ale mașinilor de descarcerare.
Publicitate și alte recomandări video
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu