Completare fișa de opțiuni pentru admitere liceu 2025 / Sorin Ion, Ministerul Educației: Nu luați de bună ultima medie de anul trecut, pentru că variază. Dacă ai 50 de opțiuni, numărul total de locuri trebuie să fie cel puțin egal cu poziția ta din ierarhie

Mai multe recomandări pentru completarea opțiunilor pentru admiterea la liceu și explicații despre cum funcționează algoritmul de repartizare în clasa a IX-a au fost făcute de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar în Ministerul Educației și Cercetării Sorin Ion, pentru TVR Info și Observator.
Ierarhia de admitere la liceu 2025 pe baza rezultatelor finale de la Evaluarea Națională la clasa a VIII-a (EN VIII) 2025 a fost publicată vineri, 11 iulie. Completarea fișelor împreună cu părinții, în prezența profesorului diriginte, are loc pe 14-21 iulie.
- Pe 23 iulie 2025 are loc repartizarea computerizată
- Pe 24-29 iulie are loc depunerea dosarelor de înscriere la liceu
În „broşura de admitere, fiecare liceu are afişat numărul de clase, numărul de locuri şi codificarea. Tot aici găsim, din nou, ultima medie de de anul trecut. Nu luaţi de bună această medie, cum că dacă anul ăsta am 9.25 voi intra sigur la acest liceu, că anul trecut s-a intrat cu 9.20. Variaţiile pot fi de la neglijabile la unele destul de importante”, spune secretarul de stat pentru TVR Info.
El a vorbit și despre cum funcționează algoritmul de repartizare la liceu: „alege primul elev din listă, îl repartizează evident la prima lui opţiune, îl ia pe al doilea, pe al treilea, a ajuns la elevul 1.000. Citim prima opţiune și, dacă nu mai sunt locuri, trece la următoarea opţiune, astfel încât la prima opţiune completată de elev unde găseşte loc liber îl va repartiza”.
„Dacă ai completat 50 de opţiuni, numărul total de locuri trebuie să fie cel puţin egal cu poziţia ta din ierarhie”, a punctat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar.
Citește și (articolul continuă după recomandări):
„Numărul de opţiuni trebuie să acopere un număr de locuri cu poziţia mea în clasament. La matematică-informatică am 52 de locuri, la alt liceu 26, aici mai am 52 de locuri, presupunem că am aplicat pentru toate, dar s-au ocupat înaintea mea, dar trebuie să am şi eu un loc, ceea ce înseamnă că suma acestor numere trebuie să fie mai mare sau egală decât poziţia mea din ierarhie”, a mai spus Ion pentru Observator Antena 1.
„Dacă am media de admitere 9 constat că anul acesta sunt undeva la poziţia 5.000, pe când anul trecut eram în jurul poziţiei 4.000. Cu cât mergem mai jos, atât această distanţă se măreşte, concluzia fiind că mediile de admitere de anul acesta pe fiecare specializare vor fi ceva mai mari”.
Demnitarul a mai explicat și că nu există niciun risc pentru un elev să completeze opțiuni de la un liceu la care s-au intrat cu medii mult mai mari decât media lui: „Poate fi nerealist, importantă este ordinea! O citeşte pe prima, dacă găseşte loc, te repartizează, daca nu, trece la a doua, dacă găseşte loc, te repartizează, daca nu, trece la a treia. Nu va trece la urmatorul elev pana cand nu te repartizează pe tine”.
Vezi aici fișa de înscriere la liceu 2025. Noutatea este că există fișe separate pentru învățământul profesional și dual de nivel 3 și pentru cel de nivel 4.
Informații utile despre completarea opțiunilor și actele necesare pentru dosarul de înscriere la liceu 2025.
Compania care administrează softul de repartizare computerizată pentru admiterea la liceu a realizat, în 2017, un ghid explicativ, valabil în mare parte și pentru sesiunea din acest an, cu excepția criteriilor de departajare pentru elevii cu medii egale, acestea fiind diferite acum.
Repartizarea computerizată la liceu este un proces prin care elevii sunt distribuiți la diverse licee în funcție de opțiunile lor și de mediile obținute. Vezi aici cum funcționează acest proces, potrivit ghidului oferit de Siveco, compania care a realizat softul pentru Ministerul Educației.
În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:
a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
b) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale;
c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale;
d) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu