Celebra plajă de la 2 Mai, lăsată fără șezlonguri și umbreluțe în mijlocul verii

În ultima zi a lunii iunie, în plin sezon estival, turiștii din localitatea 2 Mai, de la malul mării, au avut o surpriză de la Administrația Națională „Apele Române” Dobrogea. S-au trezit fără umbrele și șezlonguri.
Același lucru s-a întâmplat, în ultimii ani, pe mai multe sectoare de plajă, din cauza lucrărilor din proiectul de reducere a eroziunii malului. Se putea rezolva totul printr-o simplă modificare a legislației, astfel încât să li se permită administratorilor de plajă să își prelungească vechile contracte sau chiar să participe la licitații pe perioade scurte, salvând perioadele de sezon estival în care nici nu se pot închiria aceste zone, nici nu se lucrează la proiect. Dar nimeni nu a făcut o astfel de modificare legislativă, preferându-se să se sacrifice atât administratorii plajelor și angajații lor, cât și turiștii care nu au știut nimic despre această situație. La fel se întâmplă acum, pe plaja din 2 Mai, unde nu mai există niciun contract de închiriere, nu mai sunt șezlonguri sau umbrele și nici nu se poate rezolva problema, în cadrul legislativ actual.
În localitatea 2 Mai, plaja are o particularitate: fiind foarte mică, nu a avut niciodată mai mult de trei administratori, iar acum niciunul dintre ei nu mai are un contract de închiriere cu Apele Române. Unii turiști se bucură că nu mai există nicio umbrelă și niciun șezlong la malul mării, pe toată plaja, dar cei care au probleme locomotorii nu se mai pot duce la malul mării, pentru că nu pot sta pe nisip. O altă particularitate a acestei localități este că e preferată mai ales de persoane cu venituri mici și cu dizabilități sau familii cu copii, mulți turiști având nevoie de un șezlong pentru simplul motiv că nu s-ar mai putea ridica de pe nisip dacă s-ar așeza.
În urma unei sesizări venite de la un turist nemulțumit, Apele Române au obligat agenții economici care închiriau umbrele și șezlonguri să strângă tot, ieri dimineață. Administratorii plajei spun că de mai mulți ani au încercat să-și prelungească vechile contracte sau să participe la licitații, dar Apele Române nu le-au oferit nicio variantă, lăsându-i să aștepte.
Fără acești administratori, pe plajă nu ar fi nici coșuri de gunoi, nici oameni care să strângă mizeria lăsată de turiști zilnic, iar Apele Române nu au suficient personal pe care să-l trimită să facă în fiecare zi curățenie. Autoritatea recunoaște că nu ar avea cum să se ocupe de curățenie, dar nu s-a gândit nimeni și la o soluție salvatoare.
Aceasta nu este o situație particulară pe litoralul românesc. De mai mulți ani, de când Apele Române au întârziat licitațiile de atribuire a sectoarelor de plajă de pe întregul litoral, au existat astfel de zone care în plin sezon estival nici nu au mai avut administratori, nici nu au fost în organizare de șantier, fiind efectiv sacrificate de cei care nu au modificat legislația, astfel încât să poată lăsa acele sectoare de plajă în administrarea unor firme, fără a le compromite sezonul.
Dacă în celelalte stațiuni de la malul mării au existat alternative, astfel încât turiștii să poată alege dacă stau pe nisip, în zonele neadministrate, sau pe șezlong și sub umbrelă, pe porțiunile câștigate la licitații, plaja din 2 Mai nu oferă alternativă. Este mult mai mică, are doar trei foști administratori, iar acestora li s-a refuzat prelungirea contractelor sau participarea la licitații pentru acest sezon estival, deși lucrările pentru lărgirea plajei încep abia în octombrie, deci se putea face turism în continuare, cu o simplă modificare a legii. S-ar putea și acum, dacă ar exista o ordonanță de urgență care să ofere posibilitatea de închiriere a suprafeței, până încep lucrările, doar că nu se grăbește nimeni să o facă.
Nu există alternativă, ca în alte stațiuni
Turiștii care merg în 2 Mai pentru terapie și care au probleme reale, sunt cei care au de suferit mai mult, pentru că unii chiar au nevoie de șezlong, nu din snobism, ci din cauze medicale. De umbră au nevoie ca să nu facă insolație.

George este un tânăr cu dizabilități locomotorii care vine cu familia la 2 Mai de când era copil. Acum nu poate sta la plajă, pentru că nu se poate descurca fără o umbrelă de soare și un șezlong. „Eu și bunicii mei preferăm să închiriem șezlonguri pe plajă, pentru că nu ne putem apleca. Dacă mă așez pe nisip, trebuie să fie cineva care să mă ridice. La fel și bunicii mei. Până astăzi veneam la zona cu șezlonguri, unde aveam și umbrelă, era bine. Ne ajutau băieții care se ocupă de plajă și care ne cunosc. Acum nu putem rămâne, pentru că am venit până aici și am găsit plaja goală. Noi nu putem să cărăm șezlonguri sau umbrele, uitați, eu merg cu baston, mă mișc foarte greu, iar bunicii mei abia se mișcă și ei”, a mărturisit tânărul dezamăgit de situația pe care a găsit-o ieri dimineață pe plaja de la 2 Mai.
Aceeași dezamăgire au avut-o toți cei care erau obișnuiți să stea sub umbrele, pe șezlonguri. Cei care au vrut să stea pe nisip nu au fost deranjați niciodată de firmele care ofereau șezlonguri de închiriat, iar spațiu a fost întotdeauna suficient pentru toate categoriile de turiști.
„Noi am stat până ieri pe prosop, chiar la malul apei. Ne-am și mirat că șezlongurile erau trase mai departe de malul apei și stăteam foarte bine, dar mai mergeam să stăm și la umbră, la cumnata mea, care își lua șezlong. Venim de mulți ani aici, pentru că e mai liniște și mai curat, dar acum suntem șocați să vedem că nu mai e nicio umbrelă și niciun șezlong pe toată plaja”, a mărturisit alt turist surprins de situație.
S-a gândit doar pe jumătate
Pe factorii responsabili nu-i interesează nici data din calendar, nici problemele turiștilor, cu atât mai puțin cele ale firmelor și ale angajaților care fac și curățenie pe plajă. Nu le-au prelungit contractele, i-au lăsat să aștepte un act adițional, iar ieri au venit să-i amendeze și să-i oblige să strângă tot, la prima oră, în ultima zi din luna iunie.
Pe sectoarele de plajă unde s-au făcut lucrări de lărgire nu s-au făcut licitații pentru că s-a schimbat suprafața și nu s-a făcut intabularea. Procedurile birocratice durează mult și nu a calculat nimeni timpul dintre fazele șantierului, astfel încât să se poată salva cât mai mult din sezonul estival și să nu fie afectați turiștii care încă preferă litoralul românesc.
Inițial, proiectul de lărgire a plajelor a prevăzut fazarea lucrărilor, astfel încât să nu fie afectat turismul, dar nu au fost luate în calcul toate detaliile. Așa s-a ajuns la nemulțumirile operatorilor care au avut licitații întârziate sau nu au putut participa la alte licitații pe plajele pe care le-au avut în administrare anterior.
Lucrurile s-au rezolvat, în mare măsură, la începutul acestui an, când s-au scos la licitație peste 100 de sectoare de plajă din cele întârziate, însă mai sunt destul de multe care nu s-au licitat sau nu se pot scoate la licitație, până anul viitor. În această situație este plaja din 2 Mai, sacrificată integral de autorități.
Nu mai există niciun contract valabil
Statul nu poate închiria o suprafață care nu-i aparține. Dar nici nu s-a grăbit nimeni să rezolve problemele administrative și legale, cu celeritate, ca să ajute turismul sau să-i sprijine pe operatorii economici care ar vrea să facă investiții pe acele suprafețe.
Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al ANAR Dobrogea, a explicat, pentru Jurnalul, că situația de la 2 Mai va rămâne la fel până la finalizarea lucrărilor din proiectul de reducere a eroziunii, pentru că este într-o fază în care nici Apele Române nu pot închiria, nici constructorul nu poate lucra, până în octombrie. Practic, s-a luat în calcul faptul că sezonul estival nu trebuie să fie afectat de lucrări, dar nu s-a ținut cont de detalii, cum ar fi modificarea legislativă necesară pentru a le permite operatorilor economici să-și prelungească vechile contracte de administrare a acelor sectoare de plajă sau să participe la noi licitații, până la începerea lucrărilor de construcție.
La 2 Mai nu mai există niciun contract valabil pentru administrarea plajei, pentru că zona se află în proiectul de reducere a eroziunii pe partea de sud a litoralului, încă de anul trecut. Plaja este predată către constructor.
Explicația Apelor Române pentru lucrările care s-au desfășurat în timpul sezonului estival la Jupiter și la Cap Aurora anul trecut, deși în proiect se prevedea stoparea lor în timpul verii, sunt că o furtună puternică a afectat zona atât de grav, încât au fost obligați să înceapă amenajarea, pentru a salva plajele respective. Dar la 2 Mai nu este nicio situație de urgență. Singurul impediment este cadrul legislativ conform căruia Apele Române pot închiria sectoarele de plajă doar pe baza unor licitații, iar licitațiile nu se pot face în perioada lucrărilor - deși se putea face o derogare, pentru aceste cazuri particulare, astfel încât să nu se sacrifice turismul, până încep lucrările de consolidare a malului și de înnisipare, în luna octombrie.
La 2 Mai este în implementare unul dintre cele mai mari proiecte din România, de un miliard de euro, dar până se finalizează e sacrificată localitatea. Teoretic, plaja nu e închisă și oricine se poate duce la malul mării cu șezlongul propriu și cu umbrelă. Practic, nu oricine își permite să care șezlonguri și umbrele în spate, când merge la plajă - mai ales turiștii cu probleme de sănătate. Pentru ei era o salvare zona de șezlonguri, fiind și cea mai ieftină de pe litoral - 35 de lei.
Plaja a fost predată constructorului
Explicația Apelor Române Dobrogea pentru razia de ieri a fost că de la începutul sezonului nu a văzut nimeni șezlongurile și umbrelele de pe plaja din 2 Mai, dar sâmbătă a făcut cineva o sesizare și inspectorii au fost la fața locului și au dispus o măsură conform legii. „La 2 Mai suntem în imposibilitatea de a scoate sectoarele de plajă la licitație, pentru că acea zonă este la antreprenor. Nu avem ce să facem. Trebuie să respectăm legea”, a explicat, pentru Jurnalul, purtătoarea de cuvânt ANAR Dobrogea. Dar în aceste trei luni, cât nu lucrează antreprenorul, s-ar fi putut închiria sectoarele de plajă, dacă s-ar fi modificat cadrul legislativ.
Nu a venit nimeni cu o astfel de propunere de modificare legislativă, miza financiară fiind foarte mică. Altfel spus, pe autoritățile statului român nu le interesează ce fac persoanele cu venituri mici, care își permit să meargă în concediu la 2 Mai, nici micii antreprenori care nu-și mai pot desfășura activitatea sau angajații lor care la 2 iulie nu mai au ce loc de muncă să-și găsească.
Licitațiile pentru atribuirea sectoarelor de plajă nu mai sunt organizate de Apele Române Dobrogea, ci de sediul central al autorității, de la București, dar nici la centru nu s-a luat în calcul o propunere de modificare a legislației pentru aceste cazuri particulare cu mic impact economic, dar care pot distruge viețile unor oameni cu afaceri în turism sau angajați sezonieri, nu doar concediile unor români cu venituri reduse. S-a gândit doar la nivel macroeconomic: „acest proiect ne deranjează o dată, dar vom avea plaje mult mai mari și vom crește turismul peste 10 ani”.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu