Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

01 iulie 2025

DIVERSE: Imobilitatea urbană | Avem zeci de puncte fierbinți în traficul din Iași. Care sunt acestea și cum le depășim? Ce soluții ar fi pe viitor?

Imobilitatea urbană | Avem zeci de puncte fierbinți în traficul din Iași. Care sunt acestea și cum le depășim? Ce soluții ar fi pe viitor?

Sufocat de obicei de traficul local ușor și de mașinile grele obligate să intre în oraș în lipsa oricărei alternative ocolitoare, Iașul arată totuși în aceste zile cu totul altfel. Să fim realiști, este doar o situație temporară. Totuși, dincolo de „eliberarea” adusă de vacanța elevilor, cu efecte parcă mai ample decât în anii trecuți, problema încă este acolo, în punctele fierbinți de trafic care ajung să țină în loc sute și chiar mii de mașini.

Imobilitatea urbană | Avem zeci de puncte fierbinți în traficul din Iași. Care sunt acestea și cum le depășim? Ce soluții ar fi pe viitor?

Poluare masivă, timp pierdut și disconfort – toate nu doar pentru „prizonierii” autovehiculelor, dar și pentru pietoni și pentru cei care locuiesc în zonele dopurilor și ambuteiajelor. Este ceea ce se întâmplă în fiecare coadă din preajma intersecțiilor greu de intrat și de ieșit.

O listă completă a intersecțiilor din Iași unde se produc blocaje de trafic ne-a oferit directorul Poliției Locale, cms.-șef Liviu Zanfirescu. A devenit o rutină ca polițiștii locali să dirijeze traficul, dimineața, pe un sens, și după-amiaza, pe celălalt, în mai multe locuri din oraș. „Le știu deja pe de rost”, ne-a spus Liviu Zanfirescu. Iată care sunt aceste puncte generatoare de ambuteiaje:

  1. Pe traseul Plopii fără Soț – Podu-Roș:
    intersecția șos. Bucium-șos. Bârnova
    • intersecția șos. Bucium-str. Trei Fântâni-Bd. Poitiers
  • intersecția bd. Socola-str. Bucium-str. Cronicar Mustea
    Uneori pot să apară blocaje și în intersecția cu str. Vișan.
  1. De la Capăt CUG spre Podu-Roș:
  • intersecția șos. Nicolina-șos. Tudor Neculai (în dreptul Crucii lui Ferentz)
  • intersecția șos. Nicolina-str. Sălciilor-str. Frumoasa
  1. Calea Galata – Gara Internațională
  • intersecția șos. Tudor Neculai-Calea Galata
  • Podul Galata (intersecția Calea Galata cu str. Cicoarei-str. Arhitect Ioan Berindei, respectiv cu viitoarea variantă de trafic ușor)
  • intersecția str. Pantelimon Halipa-str. Hatman Șendrea
  • Pasajul Galata (intersecția str. Hatman Șendrea-bd. Nicolae Iorga)
  • Gara Internațională (intersecția bd. Nicolae Iorga-bd. Dimitrie Cantemir)
  1. Calea Galata – Alexandru cel Bun
  • intersecția Calea Galata-str. Pantelimon Halipa
  • intersecția bd. Alexandru cel Bun-str. Prof. Paul Bujor (capătul traseului de autobuz 28)
  1. Podu-Roș-Palatul Culturii-Tg. Cucu-Independenței
  • trecerea de pietoni din dreptul Palatului de Justiție
  • intersecția str. Elena Doamna-str. Anastasie Panu
  • intersecția str. Anastasie Panu-str-Palat-bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (Pietonal)
  • intersecția str. Palat/Sf. Lazăr cu bd. Regele Ferdinand I
  1. Podul de Piatră, respectiv capătul bd. Regele Ferdinand I („Dacă n-am pune un agent de circulație în Podu-Roș și unul în Podul de Piatră, s-ar bloca practic tot orașul”, a subliniat șeful Poliției Locale)

     7. Rond Agronomie spre Centru

  • trecerea de pietoni de pe Aleea Mihail Sadoveanu, în fața Universității de Științele Vieții
  • intersecția bd. Carol I-str. Toma Cozma-str. Gen Henri Berthelot

Acestora li se adaugă Pasajul „Octav Băncilă” și unele centre comerciale precum Carrefour Felicia. Puncte de strangulare a traficului apar de asemenea în dreptul instituțiilor de învățământ, în timpul anului școlar, dar și în zona spitalelor care nu dispun de locuri de parcare – IRO, pe str. Lascăr Catargi, „Dr. C.I. Parhon”/IBCV, pe bd. Carol I – dar și în alte locuri din oraș, în preajma unor evenimente, sărbători, religioase, concerte etc.

Imobilitatea urbană | Avem zeci de puncte fierbinți în traficul din Iași. Care sunt acestea și cum le depășim? Ce soluții ar fi pe viitor?

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Avem semafoare aproape în fiecare intersecţie. Cum le folosim?

Cum o parte din aceste intersecții sunt semaforizate, prima întrebare este dacă semafoarele funcționează corect, în modul pentru care au fost proiectate și achiziționate pe vremea fostului primar, Gheorghe Nichita, și operate (sau nu) în vremea actualului primar, Mihai Chirica. Aparent, sistemul de semaforizare este depășit. L-am întrebat pe Irinel Bucur, de la Asociația „Hai că se poate!”, cum vede acest sistem, după „aventura” semaforizării de la Podu Iloaiei, proiect pe care l-a propus și l-a susținut până la implementarea lui. El ne-a spus că firma care a făcut testele de trafic pentru timpii de semaforizare la Podu s-a oferit să le facă la fel, în mod gratuit, pe câte o stradă din municipiu, dar că nu a primit niciodată vreun studiu cu cifre de trafic (mașini, pe categorii, pe interval orar).

Pe de altă parte, Irinel Bucur a reamintit și propunerea sa mai veche de „extragere” a căii de rulare a tramvaielor din trafic pe șine suspendate, chiar dacă în acest moment ea pare mai SF decât trenul metropolitan. Trei asemenea trasee valabile pentru Iași s-ar întâlni deasupra intersecției Podu-Roș, ne-a mai spus el. Cu alte cuvinte, o asemenea soluţie, deşi complicată şi costistoare, ar elibera cel puţin în parte intersecţiile Iaşului.

Podurile din Podu-Roș

Totuși, deasupra celei mai complicate intersecții din oraș plutește alt proiect, parte a ideii des menționate cu două mandate în urmă de fostul viceprimar Radu Botez, aceea de amenajare a unei linii de trafic de-a lungul Bahluiului. În Podu-Roș era prevăzută construirea unei perechi de pasaje care ar fi legat cele două splaiuri din aval de cele două bulevarde riverane din amonte. Așa cum am relatat, în proiectul de buget pe anul în curs a fost inclusă o sumă de bani pentru realizarea proiectului tehnic. Programul de austeritate al Guvernului Bolojan a venit la timp să pună punct unei incertitudini care durează deja de câțiva ani.

Fără variante, n-avem de ales

Ce mai rămâne totuși de făcut? Varianta ocolitoare Iași Est, propune Adrian Covăsnianu, de la Asociația „Moldova Vrea Autostradă”. Dar de ce o centură? Ar scoate de sub presiunea traficului cel puțin o parte a orașului, prin preluarea traficului greu, a fost răspunsul lui.

Pe de altă parte, lipsește în continuare o rețea de pistă de biciclete, ne-a spus el, arătând spre trotuarele cu lățimi generoase de pe bd. Socola unde ar putea fi amenajate asemenea culoare.

Cu sau fără piste pentru biciclete, benzi unice pentru transportul public și autovehicule parcate neregulamentar până aproape de mijlocul străzii, intersecțiile complicate din Iași vor rămâne teste de răbdare pentru conducătorii auto și puncte de lucru pentru polițiștii locali.

Publicitate și alte recomandări video

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu