Firma mamei ex-deputatului PNL Dan Vîlceanu continuă, pe bandă rulantă, și în 2025, afacerile cu statul

Trefo SRL, societatea patronată de Elisabeta Vîlceanu, mama ex-deputatului PNL Dan Vîlceanu, a primit, și în ultimele șase luni, după ce fiul nu a mai deținut vreo funcție publică, zece contracte de la companiile de stat, a căror valoare depășește un milion de euro.
Complexul Energetic Oltenia este unul dintre cei mai frecvenți clienți ai firmei mamei lui Vîlceanu. Din 2018, din cele 99 de astfel de contracte primite, 77 au fost parafate cu C.E.Oltenia. Dan Vîlceanu a intrat, la rândul lui, în afaceri cu energie, la finalul verii anului trecut, alături de un fost consilier al Cancelariei premierului Florin Cîțu și fost membru în Consiliul de Supraveghere al C.E. Oltenia, adică unul dintre principalii contributori la afacerile Elisabetei Vîlceanu. Iar, dacă tot vorbim despre afaceri, și Florin Cîțu, rămas pe dinafara Parlamentului, s-a făcut patron. În mijlocul lui aprilie, acesta și-a înființat, la Râmnicu Vâlcea, propria firmă de consultanță pentru afaceri și management.
Firma mamei fostului deputat PNL Dan Vîlceanu continuă să primească, și anul acesta, contracte pe bandă rulantă de la companiile de stat, chiar dacă respectivul politician nu mai deține nicio funcție publică sau politică de mai bine de șase luni.
Este vorba despre compania SC Trefo SRL, care a figurat, în ultimii ani, în declarațiile de interese ale lui Dan Vîlceanu, și despre care acesta a menționat că a derulat în permanență contracte cu mai multe complexuri energetice sau societăți naționale. Potrivit bazei de date a SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), din luna decembrie a anului trecut și până la finalul lunii mai a anului curent, inclusiv în perioada în care se vorbea de la cel mai înalt nivel despre tăierea „sinecurilor” și a altor afaceri în care sunt implicați reprezentanți ai vieții politice, SC Trefo SRL a primit de la companiile statului nu mai puțin de zece contracte de achiziție publică, a căror valoare cumulată se ridică la 4.567.042,53 de lei fără TVA, respectiv la 5.434.780,61 de lei cu TVA inclusă (1.109.128,9 euro).
Cele mai multe contracte, din acest lot, dar, așa cum se va vedea mai jos, și în general achiziționate de către compania deținută de mama lui Dan Vîlceanu au fost atribuite de către Complexul Energetic Oltenia.
Funcția fiului s-a dus, contractele au rămas
Concret, la data de 3 decembrie 2024, CET Govora a încheiat cu SC Trefo SRL un contract în valoare de 400.035 de lei fără TVA, reprezentând achiziția de bucșe de uzură, bolțuri din oțel, bolțuri cu antrenare și șurub pentru fund de cupă, printr-o licitație deschisă.
Tot CET Govora SA a încheiat cu firma mamei lui Dan Vîlceanu, la data de 28 mai 2025, un contract de 172.927,68 de lei fără TVA, pentru furnizarea de tablă din oțel.

La data de 15 ianuarie 2025, Complexul Energetic Oltenia a parafat cu aceeași firmă privată un contract în valoare de 141.737,8 lei fără TVA, pentru furnizarea de bare și palete fără strat dur, pentru morile de cărbune monitorizate. Afacerea a fost parafată prin procedură simplificată de selecție de oferte.
Societatea Națională Romgaz SA a încheiat, tot cu Trefo SRL, la data de 14 martie 2025, un contract în valoare de 242.729,57 de lei fără TVA, pentru furnizarea de plăci, folii și foi pentru materiale de construcții. Contractul a fost încheiat prin licitație deschisă.
Tot în 12 martie, Complexul Energetic Oltenia a atribuit aceleiași societăți un contact de 225.271,92 de lei fără TVA, pentru furnizarea de bare și palete de lovire încărcate cu strat dur, pentru Sectorul Energetic Turceni, prin licitație.
De la C.E. Oltenia, fără număr
De altfel, SC Trefo SRL a primit de la Complexul Energetic Oltenia mai multe contracte în această perioadă. Spre exemplu, la 6 noiembrie 2024, a fost încheiat între cele două entități un contract de 850.478 de lei fără TVA pentru furnizarea de concasor de zgură, pentru instalația de evacuare a zgurii și cenușii, prin licitație. În 15 ianuarie 2015, a mai fost parafat, tot prin licitație, un contract în valoare de 463.540 de lei fără TVA, pentru furnizarea de plăci de măcinare pentru morile de cărbune durificate.
Mai departe, C.E. Oltenia a încheiat cu SC Trefo SRL, prin procedură simplificată, la data de 21 mai 2025, un contract de 104.874,4 lei fără TVA, pentru livrarea de echipamente arbore, bare și palete, ca piese de schimb pentru morile de măcinare și uscare a cărbunilor DGS100.
Alt contract parafat între cele două entități este cel încheiat, prin procedură simplificată, la data de 29 mai 2025, la o valoare de 212.542 de lei fără TVA, pentru furnizarea de jaluzele pentru racordul de intrare a electrofiltrelor în Grupul Energetic nr. 4 din cadrul Sectorului Energetic Rovinari. De asemenea, mai există un contract, încheiat în data de 25 iunie 2025, în valoare de 1.752.906,16 lei fără TVA, având ca obiect lucrări de reparații auxiliare la cazanul cota + 92 metri, aferente cazanelor de 1037 t/h ale blocurilor energetice din cadrul Sectorului Energetic Rovinari, respectiv la ventilatoarele de aer, la electrofiltre și la preîncălzitorul de aer rotativ.
100 de contracte
Potrivit aceleiași baze de date a SEAP, începând cu 28 iunie 2018 și până la finalul lunii mai a anului 2025 SC Tref SRL figurează cu nu mai puțin decât cu 99 de contracte de achiziție publică la care a participat în calitate de furnizor, contracte a căror valoare totală cumulată se situează la 176.072.239,09 lei fără TVA, adică la 209.525.964,52 de lei cu TVA inclusă.
77 astfel de contracte au fost atribuite de către Complexul Energetic Oltenia. Câte șase contracte au fost parafate de către Societatea Națională Romgaz SA, respectiv de către Compania Locală de Termoficare Colterm SA. Alte 7 astfel de contracte au fost atribuite de către Complexul Energetic Turceni, în timp ce trei contracte au fost încheiate cu Electrocentrale Craiova.
Conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania SC Trefo SRL este deținută, în calitate de unic asociat, de către Elisabeta Vîlceanu, mama fostului deputat PNL Dan Vîlceanu, ex-secretar general al Partidului Național Liberal, ex-ministru al Finanțelor și ex-ministru al Fondurilor Europene, precum și, în ultima parte a legislaturii trecute, deputat neafiliat, după ce a fost exclus din Partidul Național Liberal.
Blanțul contabil, depus la Ministerul Finanțelor la 31 decembrie 2024, arată că SC Trefo SRL a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 5.093.011 lei, a avut venituri totale de 6.280.440 de lei, a cheltuit în total 4.420.344 lei și a realizat un profit net pentru mama politicianului de 1.616.479 lei. Anul trecut, firma a funcționat cu 30 de salariați și s-a ocupat cu fabricarea utilajelor pentru extracție și construcții.
În perioada 2019-2024, această companie a realizat un profit net cumulat de 14.885.369 de lei (2.658.792 de lei în 2019, 1.743.649 de lei în 2020, 2.124.636 lei în 2021, 3.566.811 lei în 2022, 3.174.732 de lei în 2023 și 1.616.749 lei în 2024).
Partener de afaceri cu un fost membru în Consiliul de Supraveghere al cumpărătorului
Nu doar mama lui Dan Vîlceanu se ocupă de afaceri, ci și Dan Vîlceanu însuși. Iar această chestiune se întâmplă de la finalul anului trecut, cu puțin timp înainte să-și piardă calitatea de parlamentar.
„Jurnalul” a descoperit, tot cu ajutorul Oficiului Național al Registrului Comerțului, că, la data de 3 iulie 2024, la Târgu Jiu, a fost înființată o companie, cu numele SC Energy Vault SRL, care se ocupă cu producția, transportul și distribuția de energie electrică.
Această companie a fost fondată de către Călin Flavius Bodea și de către Răzvan Alex Ionescu, ambii din Târgu Jiu. La data de 8 august 2024, Bodea și Ionescu decid să majoreze capitalul social al SC Energy Vault SRL prin cooptarea, ca nou asociat, a lui Dan Vîceanu. Ca urmare a acestei mișcări, Răzvan Alex Ionescu controlează 60% din capitalul social, Călin Flavius Bodea deține 25% din societate, iar Dan Vîlceanu a căpătat 15 la sută din activele companiei.
Din datele furnizate de Ministerul Finanțelor, la finalul anului fiscal 2024, societatea a declarat zero lei cifra de afaceri, venituri de 500 de lei, cheltuieli de un leu și un profit net de 419 lei.
Partenerul de afaceri al lui Dan Vîlceanu, Răzvan Alex Ionescu, a candidat, în 2016, potrivit datelor din mai multe declarații de avere și interese completate și depuse, la Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu. Iar în 2020, a devenit membru în Consiliul de Supraveghere al… Complexului Energetic Oltenia, adică al companiei statului cu care firma mamei lui Dan Vîlceanu a derulat cele mai numeroase contracte.
În 2021, Răzvan Alex Ionescu a fost numit consilier la Cabinetul prim-ministrului Florin Cîțu, funcție pe care a deținut-o până la finalul aceluiași an, plecând din Guvern odată cu Cîțu.
Dan Vîlceanu, judecat pentru agresarea deputatului Florin Roman
Reamintim că, în primăvara acestui an, fostul deputat PNL Dan Vîlceanu a fost trimis în judecată de către Parchetul General, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, purtare abuzivă și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, la data de 21 mai 2024, la ora 11.15, în timp ce se afla în plenul Camerei Deputaților, în Palatul Parlamentului, Dan Vîlceanu „a exercitat acte de violență asupra deputatului PNL Florin Claudiu Roman, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției publice dată de mandatului constituțional de deputat al României. Prin actele de violență inculpatul a provocat persoanei vătămate leziuni traumatice, prin lovire cu corp dur și zgâriere, necesitând pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale”.
În actual acuzării se precizează că „totodată, inculpatul, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției de deputat în Parlamentul României, a adresat expresii jignitoare persoanei vătămate, faptele sale având drept consecință tulburarea ordinii și liniștii publice”.
Anchetatorii susțin că, potrivit articolului 25 din Legea nr. 96/2006, deputații beneficiază de protecția autorității pe durata exercitării mandatului de parlamentar, fiind purtători ai autorități publice de stat”.
Dosarul a fost trimis la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde a fost constituită cauză nr. 1137/1/2025, la data de 28 mai 2025. Cauza se află și la acest moment în procedură de cameră preliminară.
Florin Cîțu a devenit, la rândul lui, patron de firmă de consultanță pentru afaceri și management
Prietenul, fostul coleg de parlament și de partid și fostul șef pe linie politică guvernamentală al lui Dan Vîlceanu, Florin Vasile Cîțu, rămas, la rândul lui, fără job în Parlament, s-a făcut om de afaceri.
Ex-prim-ministrul PNL, la Cancelaria căruia a lucrat partenerul de afaceri al lui Dan Vîlceanu, a înființat, la data de 15 aprilie 2025, compania SC BNW Advisory SRL. Înființarea a avut loc prin încheierea nr. 341642/2025 a Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
Din extrasul încheierii respective rezultă că, în baza cererii din 14 aprilie 2025 și a actelor doveditoare depuse, ONRC a dispus autorizarea constituirii, înmatricularea și înregistrarea SC BNW Advisory SRL.
Sediul firmei se află într-un apartament la bloc, amplasat în Râmnicu Vâlcea, iar obiectul de activitate declarat este acela al „activităților de consultanță pentru afaceri și management”.
Capitalul social subscris și vărsat al SC BNW Advisory SRL este de 200 de lei, iar fondator și asociat unic este nimeni altul decât Florin Vasile Cîțu, cu domiciliul în Sectorul 2 al Capitalei. Este vorba despre fostul ministru al Finanțelor din timpul Guvernului Orban, de fostul premier al Guvernului României din anul 2021,. De fostul președinte al PNL și al Senatului României, dar și de ex-senatorul PNL de până la finalul legislaturii 2020-2024.
Florin Cîțu nu a mai prins un post de parlamentar, deoarece PNL nu a obținut suficiente voturi în circumscripția Galați, unde Cîțu a candidat la alegerile din 1 decembrie 2024.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu