România onestă - România secretizată. Cu mici excepții, politicienii respectă decizia CCR și își țin averile departe de ochii opiniei publice

Nicușor Dan, primul „transparent” al țării, nu-și respectă promisiunea de a prezenta lista donatorilor. Doar 4 demnitari și-au publicat declarațiile de avere
Se împlinesc, astăzi, 42 de zile de la momentul în care cinci din cei nouă judecători ai Curții Constituționale, printre care s-au numărat și doi care urmează să își încheie, săptămâna viitoare, mandatele, au decis să pună la secret declarațiile de avere și declarațiile de interese ale politicienilor, demnitarilor și funcționarilor publici. De asemenea, tot astăzi, se împlinesc 28 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a motivării acestei decizii, reprezentând, totodată, și momentul de la care această secretizare a intrat în vigoare. Există patru excepții – consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Sănătății Alexandru Rogobete și ministrul Dezvoltării Cseke Attila – care au ales să încalce această decizie controversată a CCR și să-și publice declarațiile de avere la zi, chiar și după ce această decizie a produs efecte juridice. În schimb, deși a promis, președintele României nu și-a publicat nici averea, nici interesele, nici lista cu donatorii din campania electorală. În aceeași situație se află majoritatea membrilor Executivului, în frunte cu premierul Ilie Bolojan, dar și toți liderii partidelor politice, fie că sunt la guvernare sau în opoziție. Mai mult, nu există nicio inițiativă legislativă care să fie pe masa Parlamentului care să repare situația și să retransparentizeze aceste informații.
Până la jumătatea lunii iunie a anului curent, a expirat termenul legal, prevăzut de legislația anihilată de către acești judecători ai CCR, până la care declarațiile de avere și declarațiile de interese trebuiau să fie actualizate pentru anul 2025 și să fie publicate atât pe site-ul oficial al Agenției Naționale de Integritate (ANI), cât și pe site-urile instituțiilor în cadrul cărora funcționează demnitarii și funcționarii publici.
Nu există nici măcar un singur exemplu de demnitar de rang înalt care să fi completat și publicat o astfel de declarație de avere sau de interese, după data de 12 iunie 2025. Există, totodată, foarte puține excepții, cu adevărat o raritate, a aleșilor care au decis ca, în ciuda considerentelor deciziei Curții Constituționale în discuție, să-și publice, în continuare, declarațiile de avere și de interese după data de 1 iunie 2025, după ce CCR a adoptat această decizie, dar aceasta nefiind încă publicată în Monitorul Oficial. Mai există și demnitari care au apucat să-și actualizeze declarațiile de avere și de interese pe anul 2025, în cursul lunii mai a anului curent, chiar înainte de pronunțarea acestei decizii a CCR.
Promisiuni nerespectate
Cea mai așteptată, de către opinia publică, declarație de avere este cea pe care președintele României, Nicușor Dan, ar fi trebuit să o completeze în termen de maximum 30 de zile de la momentul instalării sale la Palatul Cotroceni. Asta, cu atât mai mult cu cât Nicușor Dan a promis că va pune la dispoziția românilor care l-au votat lista cu donatorii care au contribuit cu peste 3,6 milioane de lei la campania sa electorală aferentă celor două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din luna mai.
Mai mult, a doua zi după ce Curtea Constituțională a adoptat această decizie controversată, Nicușor Dan și-a luat angajamentul că, dacă Agenția Națională de Integritate nu va publica pe portalul specializat aceste documente completate de el, va publica declarațiile de avere actualizate la zi chiar pe site-ul Administrației Prezidențiale. Ei bine, deși au trecut nu mai puțin de 41 de zile de la momentul în care președintele a făcut această promisiune, până la acest moment nu există absolut nicio informație, declarație de avere sau declarație de interese a lui Nicușor Dan publicată nici pe site-ul ANI, nici pe site-ul Administrației Prezidențiale.
Nicușor Dan a declarat, într-un raport înaintat către Autoritatea Electorală Permanentă, prin intermediul mandatarului său financiar coordonator, că, în campania electorală aferentă alegerilor prezidențiale din anul 2025, a avut venituri electorale de 61 de milioane de lei, din care 3,61 milioane de lei au provenit din donații, iar restul din împrumuturi, dar și că a efectuat cheltuieli electorale în cuantum de aproape 61 de milioane de lei, solicitând restituirea integrală de la bugetul de stat, de către AEP, a acestei sume. Adică și a banilor primiți cu titlu de donație și cheltuiți în cele două tururi de scrutin. Mai mult, Nicușor Dan a promis că va face publică inclusiv lista acestor donatori, dar și a celor 400 de creditori. Lucru care nu s-a întâmplat până în acest moment.

ANI: „Aceste informații nu mai sunt de interes public”
Reamintim că la sfârşitul lunii mai, Curtea Constituţională a decis ca declaraţiile de avere şi interese să nu mai fie publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate şi nici pe paginile online ale altor instituţii publice. Totodată, aceste declaraţii nu mai trebuie să cuprindă veniturile şi bunurile soţilor şi copiilor.
Nicușor Dan a precizat, la data de 20 iunie, că a cerut acordul celor care l-au sprijinit financiar în campanie dacă le poate publica numele şi că în aproximativ „două săptămâni” va susţine o conferinţă de presă pe această temă. Conferința nu a mai fost realizată.
„Desigur că îmi fac declaraţia de avere. Decizia CCR se referă la accesul publicului la declaraţia de avere. M-a surprins. Probabil că sunt nişte chestiuni care ţin de accesul la date personale. Trebuie ca CCR să redacteze repede şi Parlamentul să modifice legea astfel încât cetăţenii să aibă acces”, a spus Nicuşor Dan, pe 30 mai. Întrebat dacă declaraţia sa de avere va fi prezentată publicului, el a confirmat: „Dacă legea interzice ANI să o publice, o să o public pe pagina Preşedinţiei, nu este o problemă asta”, s-a angajat președintele României.
Iar lucrurile au atins apogeul, la începutul acestei săptămâni, când jurnaliștii de la „stiripesurse.ro” au primit din partea Agenției Naționale de Integritate un răspuns la o solicitare formulată în baza Legii n.r 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, pentru ca ANI să pună la dispoziție declarația de avere și declarația de interese ale președintelui României. „Având în vedere Decizia Curții Constituționale nr. 297/29.05.2025, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 543 din 12 iunie 2025 facem precizarea că declarațiile de avere și de interese nu mai au caracter public, fiind exceptate de la prevederile Legii nr. 544/2001”, se arată în răspunsul inspectorilor de integritate.
Opoziția, pe modelul „Hoțul strigă hoții”
Purtătorul de cuvânt al AUR, partid de opoziție, Dan Tănasă, a afirmat, zilele trecute, că „Nicușor Dan continuă să-i sfideze pe români! Au trecut aproape două luni de când a fost înscăunat președinte, printr-o mascaradă electorală impusă de sistem, și încă refuză să își publice declarația de avere și lista sponsorilor din campanie, așa cum a promis cu gura lui de zeci de ori în fața camerelor. Transparent, cinstit, independent. Așa se vindea Nicușor Dan în campanie. Ce avem azi? Minciuni, opacitate și 12 milioane de euro cerute de la stat pentru o campanie care nu ar fi trebuit să existe! Pe 20 iunie, Nicușor Dan le spunea jurnaliștilor că și-a depus declarația de avere și că urmează o conferință de presă. Încă o minciună! Nu a existat nicio conferință, nu a apărut nicio declarație. Nici urmă de lista sponsorilor”, a acuzat Dan Tănasă.
Acesta a adăugat că AUR a cerut public, din luna mai, ca Nicușor Dan să își publice lista sponsorilor. „A tăcut. Domnule președinte «independent», ai spus că vei fi altfel. Arată! Publică declarația de avere, publică lista celor care ți-au plătit afișele, clipurile, influencerii și presa favorabilă! Dacă nu ai nimic de ascuns, ce te oprește?” a adăugat deputatul Dan Tanasă.
Problema lui Tănasă este că, în timp ce îl acuză pe președintele României că nu și-a actualizat declarația de avere și declarația de interese, el însuși nu a făcut acest lucru. Conform site-ului oficial al Camerei Deputaților, ultima declarație de avere completată și publicată de către deputatul AUR datează din 29 decembrie 2024, odată cu preluarea celui de-al doilea mandat de parlamentar.
Cu o singură excepție, consilierii numiți de Nicușor Dan au luat exemplul șefului
„Jurnalul” a luat la mână secțiunea portalului Administrației Prezidențiale referitoare la consilierii prezidențiali și de stat, proaspăt numiți, dar, în cazul unora, reconfirmați, în funcție de către Nicușor Dan, pentru a vedea dacă există cineva care și-a completat și publicat declarația de avere după decizia CCR.
Există o singură excepție, notabilă, a unui consilier prezidențial care a decis să ignore controversata decizie CCR și să dea dovadă de maximă transparență. Este vorba despre consilierul prezidențial Cristian Diaconescu (FOTO), coordonatorul Cancelariei Președintelui, numit, inițial, în funcție, de către președintele interimar Ilie Bolojan, în luna februarie, și reconfirmat în luna iunie de către Nicușor Dan.
Cristian Diaconescu și-a completat și publicat, pe site-ul Administrației Prezidențiale, declarația de avere și de interese, datată 11 iunie 2025, el menționând în aceste documente inclusiv datele referitoare la bunurile și veniturile familiei.
În schimb, prima numire făcută de Nicușor Dan în rândul consilierilor prezidențiali îl vizează pe Radu Burnete, secretul fiind semnat la 29 mai 2025, cu începere din 1 iulie 2025. Burnete, care este consilierul prezidențial al lui Nicușor Dan pentru politici economice și sociale, nu a completat niciuna dintre cele două declarații sau, dacă a făcut-o, a ales să nu le publice.
La data de 24 iunie 2025, Nicușor Dan i-a numit, cu începere din 30 iunie 2025, în funcția de consilier prezidențial, pe Mariana Costea, Delia Dinu, Luminița Odobescu, Simona Livia Maftei, Lenuța Cobuz, Gabriel Cristian Pișcociu și Cătălina Galer.
Luminița Odobescu și-a publicat, cel mai recent, declarația de avere și declarația de interese la data de 27 mai 2025. Tot atunci, a făcut-o și Cătălina Galer. Delia Dinu are ultima declarație de avere publicată în luna iunie a anului trecut. Mariana Costea și-a publicat aceste documente la 22 aprilie 202, iar Simona Maftei la 19 mai 2025. În ceea ce-l privește pe Gabriel Pișcociu, acesta a publicat ultima sa declarație de avere în 7 iunie 2024.
Trei miniștri au curaj. Restul s-au conformat. Șefii partidelor, de asemenea
Odată cu adoptarea de către CCR a acestei controversate decizii referitoare la secretizarea, pentru opinia publică, a declarațiilor de avere și de interese ale politicienilor, demnitarilor și funcționarilor publici din România, mai multe voci din zona partidelor s-au arătat revoltate de această situație și au promis că, odată cu publicarea deciziei, dar și a motivării, vor modifica legislația în Parlament, astfel încât aceste documente să poată redeveni, așa cum este și firesc, transparente pentru plătitorii de taxe și impozite, dar și pentru jurnaliști.
Nu doar că, până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat, neexistând nici măcar o singură inițiativă legislativă care să promoveze revenirea la normalitate, dar se poate constata o acceptare tăcută, aproape cvasiunanimă, a acestei situații la nivel politic.
Nici măcar membrii Guvernului Bolojan nu și-au transparentizat aceste declarații de avere, completate la zi, după data de 15 iunie. Cu mici și notabile excepții.
Premierul lie Bolojan nu a publicat pe site-ul Guvernului aceste documente, după instalarea în funcție. În aceeași situație se află și vicepremierul Marian Neacșu. Vicepremierul Tanczos Barna nu a publicat declarația de avere și de interese la zi pe site-ul Executivului, iar ultimele documente de acest fel ale lui Barna sunt publicate pe site-ul Senatului, datând din 20 ianuarie 2025, în timp ce vicepremierul Dragoș Anastasiu nu a publicat nicio declarație de avere și de interese.
Predoiu, Rogobete și Cseke ies din „rând”
Vicepremierul și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, este excepția la care făceam referire. Deși declarațiile de avere și de interese actualizate la zi nu există pe site-ul Guvernului, totuși ele sunt publice, din data de 24 iunie 2025 (după publicarea deciziei CCR), pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.
Vicepremierul și ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, nu a publicat nimic nici pe site-ul Guvernului, nici pe site-ul ministerului, iar cele mai recente astfel de documente publicate pe site-ul Camerei Deputaților datează din 20 ianuarie 2025. Ministrul Transporturilor, Ciprian Constantin Șerban, nu a publicat nici el declarația de avere și de interese nici pe site-ul Guvernului, nici pe site-ul ministerului. La Camera Deputaților, ultimele documente referitoare la avere și la interese au fost publicate în 24 decembrie 2024.
Nu există, însă, nicio declarație de avere sau vreo declarație de interese care să fie publicată de către ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, nici pe site-ul Guvernului, nici pe site-ul ministerului. În ceea ce-l privește pe ministrul Justiției, Radu Marinescu, acesta a completat și publicat, ultima dată, declarațiile de avere pe site-ul Camerei Deputaților, la 19 ianuarie 2025, respectiv pe site-ul Ministerului Justiției la 23 ianuarie 2025.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, are declarații publicate, cel mai recent, la 21 ianuarie 2025, atât pe site-ul ministerului, cât și pe site-ul Camerei Deputaților, iar Bogdan Gruia Ivan, ministrul Energiei, are o declarație de avere publicată doar la Camera Deputaților, completată la 30 decembrie 2024.
O altă excepție este ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, care, chiar dacă nu și-a depus documentele nici la Guvern, nici la minister, a completat, în calitate de deputat, și publicat declarația de avere la data de 10 iunie 2025. În schimb, noul ministru al Fondurilor Europene, Dragoș Pîslaru, nu a publicat nicio declarație de avere sau de interese.
22 ianuarie 2025 este data publicării, pe site-ul Ministerului Educației, Daniel David, a ultimei declarații de avere, pe siteul instituției. Ministra Afacerilor Externe, Oana Țoiu, are completată ultima declarație de avere la Camera Deputaților, la data de 21 ianuarie 2025, cea a Mediului, Diana Buzoiuanu, la 29 decembrie 2024m iar ministrul Muncii, Petre Florin Manole nu are declarații de avere și de interese șublicate anul acesta.
Ministrul Economiei, Radu Miruță, are declarația de avere updatată la 3 ianuarie 2026. Surorinzător, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, și-a publicat declarația de avere actualizată, pe site-ul Senatului, la 10 iunie 2025. În schimb, ministrul Culturii, Demeter Andras Istvan, nu figurează cu astfel de documente.
Capii politicii, la putere sau în opoziție, nu simt nevoia transparenței
Nici liderii partidelor politice nu s-au înghesiut să “încalce” decizia CCR și să-și publice declarațiile de avere și de interese după ce acestea au fost secretizate.
Liderul PSD, Sorin Grindeanu, nu a completat astfel de documente, care să fie și publice, după data de 15 iunie 2025, Liderul USR, Dominic Fritz, figurează cu astfel de documente publicate pe siteșul Primăriei Timișoara din data de 12 decembrie 2024.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a publicat ultima declarație de avere ca deputat la data de 3 decembrie 2024. Liderul Minorităților Naționale, Varujan Pambuccian, a făcut acest gest la data de 16 ianuarie 2025.
Nici Opoziția nu stă mai bine. Președintele AUR, George Simion, are, ca deputat, publicată ultima astfel de declarație de avere dtatată 30 ianuarie 2025. Șefa POT, Anamaria Gavrilă, a publicat acest dicumebt în 19 ianuarie 2025. Iar lidera SOS România, Diana Ivanovici Șoșoacă a pubicat această declarație anul trrecut, când a preluat mandatul de europarlamentar.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu