Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

12 iulie 2025

ECONOMIE: Alimentul banal pe care fiecare român îl are în frigider s-a scumpit enorm în întreaga lume, iar acest trend afectează afacerile cu patiserii

Alimentul banal pe care fiecare român îl are în frigider s-a scumpit enorm în întreaga lume, iar acest trend afectează afacerile cu patiserii

Alimentul banal pe care fiecare român îl are în frigider s-a scumpit enorm în întreaga lume, iar acest trend afectează afacerile cu patiserii

Un produs banal pe care românii îl folosesc la gătit, dar şi la prepararea micului dejun, de exemplu, s-a scumpit foarte mult în întreaga lume. Prețurile au ajuns aproape de maximele istorice.

În aceste condiţii, untul tinde să devină o delicatesă de lux.

Citiţi şi: Puterea de cumpărare a scăzut, dar, practic, aruncăm mâncare bună la gunoi. Generația Z, vinovată pentru fenomenul îngrijorător al risipei alimentare

Untul vine din Europa și Noua Zeelandă

Aproximativ 70% din untul exportat la nivel mondial provine din două locuri: Europa și Noua Zeelandă. Fiecare dintre aceste regiuni a început anul 2025 cu stocuri foarte mici de unt, iar această situație a dus la creșterea prețurilor la un nivel-record, susține Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

De ce costă untul atât de mult? Totul a plecat de la scumpirea laptelui, după ce inflația și prețurile la carburanți i-au lovit din plin pe fermieri, ceea ce i-a făcut pe procesatorii de lactate să caute cea mai bună modalitate pentru a-și maximiza profiturile.

Untul se obține prin scoaterea smântânii din laptele crud și baterea acesteia. Chiar și zerul este foarte solicitat de către producătorii de alimente pentru aromă și nutriție sau de către pasionații de săli de sport pentru a-și asigura un aport de proteine.

Consumul mondial de unt este așteptat să înregistreze o creștere de 2,7%, în 2025, depășind producția, potrivit USDA. În China, cererea a crescut deja cu 6% în decursul unui singur an.

Afacerile cu patiserii, ameninţate

Prețurile la unt sunt afectate și de conflictele globale, perturbările pe lanțurile de aprovizionare și războaiele tarifare care au impulsionat cotațiile la alte materii prime. Scumpirile cu achiziţia untului au afectat bugetele patiseriilor din întreaga lume. La fel ca și la Paris, lipsa untului și prețurile mari au forțat firma Bakehouse din Hong Kong să caute mai mulți furnizori într-o perioadă scurtă de timp.

Valul de căldură cu care s-a confruntat Europa în ultimele săptămâni poate deveni un factor pentru o eventuală scumpire şi mai drastică a untului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu