Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

12 iulie 2025

ECONOMIE: Șefului OMV, Alfred Stern, i se cere într-un mod rapid demisia de la Petrom, scrie Die Presse

Șefului OMV, Alfred Stern, i se cere într-un mod rapid demisia de la Petrom, scrie Die Presse

Șefului OMV, Alfred Stern, i se cere într-un mod rapid demisia de la Petrom, scrie Die Presse

Alfred Stern, directorul demisionar al OMV, nu se bucură de o bunăvoință unanimă în cadrul Petrom, fostul ministru român al Energiei, Răzvan Nicolescu, cerându-i în mod destul de dur demisia din funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere, scrie Die Presse.

Stern a anunțat în luna mai că nu va mai candida pentru un nou mandat la șefia OMV, atunci când mandatul său îi expiră, la 31 august 2026, o surpriză văzută ca negativă, conform Reuters.

Stern a fost artizanul fuziunii dintre Borealis – divizia petrochimică a OMV și divizia petrochimică a Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), al doilea acționar al OMV.

Fuziunea va duce la crearea unui gigant chimic de 60 de miliarde de dolari numit Borouge Group International.

Stern nu a dat un motiv pentru plecarea sa de la OMV.

Nicolescu vrea ca Stern să plece

În schimb, acesta a preluat însă inițiativa și nu consideră plecarea sa iminentă și de la Petrom: „Transformarea noastră este pe drumul cel bun și am atins obiective centrale și decisive, care ne vor asigura succesul economic și creșterea durabilă pe termen lung”, a declarat el într-un comunicat de presă.

Și într-un interviu acordat revistei economice „Trend” acum câteva zile, el a adăugat că este „foarte mulțumit” de activitatea sa din 2021 și că „a depășit așteptările (…)”.

Furtuna de la București

Cu doar câteva zile înainte de apariția interviului, în cadrul companiei era o adevărată furtună.

OMV deține 51% din Petrom, care este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est.

În plus, în urmă cu doi ani, s-au investit aproximativ două miliarde de euro în proiectul de gaze naturale „Neptun Deep”, care ar trebui să ducă la „cea mai mare descoperire de gaze din istoria OMV”, conform fostului director general al OMV, Gerhard Roiss.

Astfel, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa.

Nemulțumire

În schimb, există foarte multă nemulțumire, scriu austriecii. La 27 iunie, Răzvan Nicolescu a scris o scrisoare către Alfred Stern, cu 24 de alți factori de decizie în distribuție. Tonul scrisorii denotă o bună doză de încredere în sine. De ce nu?

Nicolescu, cel mai votat membru

Cu câteva săptămâni înainte, Nicolescu fusese reales în consiliul de supraveghere al Petrom cu 99% din voturile acționarilor, cu sprijinul activ al guvernului român, care deține 20,6% din acțiuni.

În România, Nicolescu, în vârstă de 47 de ani, este considerat un expert recunoscut în domeniul energiei. A fost ministru al Energiei, a fost președinte al Agenției Europene de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER).

Și este membru al consiliului de supraveghere al Petrom, prezidat de Alfred Stern.

Românul nu este însă prea mulțumit de performanțele austriacului.

Scrisoare dură

Nicolescu i-a scris lui Stern, președintele consiliului de supraveghere al Petrom: „După aproape patru ani, încă nu ați înțeles că OMV Petrom nu este compania dumneavoastră”.

El îl acuză pe managerul austriac de o atitudine „dictatorială și disprețuitoare” față de legislația română, față de regulile interne ale companiei, față de ceilalți membri ai consiliului de supraveghere, față de acționari și „față de miile de angajați ai grupului”.

Se folosesc, de altfel, cuvinte precum „minciuni”, „cultură deficitară a discuțiilor” și „comportament jignitor”.

De ce ar trebui să plece

Mai mult: Răzvan Nicolescu îi cere lui Alfred Stern, având în vedere expirarea mandatului său de director general al OMV, să demisioneze din funcția de președinte al consiliului de supraveghere cu efect imediat, demonstrând astfel simțul responsabilității, deoarece „prezența dumneavoastră dăunează companiei”.

Scrisori de acest gen nu apar în fiecare zi, scrie Die Presse.

Probleme pe bursa de la Londra

Pe de altă parte, OMV Petrom traversează o perioadă neobișnuită. La 1 iulie, la câteva zile după redactarea scrisorii, casa de brokeraj BT Capital Partners, care aparține grupului financiar al celei mai mari bănci românești, Banca Transilvania, a anunțat o veste proastă. Conform calculelor acesteia, acțiunile Petrom ar putea fi excluse din indicele FTSE Russell din Londra în luna septembrie a acestui an.

Acestea fuseseră incluse în indicele respectiv în toamna anului 2021, dar între timp tranzacționarea titlurilor a scăzut atât de mult încât cerințele de volum nu mai sunt îndeplinite.

O astfel de excludere dintr-un indice nu tocmai nesemnificativ poate determina fondurile de investiții care reproduc aceste indici să se retragă.

Acesta este efect de domino.

Conflicte și în ședințe

Die Presse mai scrie că în cadrul ședințelor consiliului de supraveghere au avut loc în repetate rânduri conflicte violente între Nicolescu și Alfred Stern.

Au existat divergențe cu privire la un plan de investiții obligatoriu care ar fi lipsit, au fost criticate implementarea incompletă a liniilor directoare de guvernanță corporativă ale Bursei din București, arată articolul.

Bonusurile șefei Petrom

Un alt subiect a fost reprezentat de bonusurile generoase acordate de Stern. Astfel, Christina Verchere, directoarea Petrom, a primit pentru 2024 un bonus de 792.000 de euro, pe lângă un salariu de bază de 690.000 de euro.

Și asta în ciuda faptului că, așa cum s-a criticat într-o ședință a consiliului de supraveghere, cifra de afaceri a scăzut cu 8%, la 35,8 miliarde de lei.

Profitul net a crescut ușor, la aproximativ 4,2 miliarde de lei, dar profitul operațional a scăzut de la 7,5 la 4,8 miliarde de lei.

Cum îl descriu austriecii pe Nicolescu: Un om taciturn

Publicația se întreabă dacă există într-adevăr probleme fundamentale sau este vorba doar de o ciocnire între doi lideri alfa?

„Die Presse” a luat legătura cu Răzvan Nicolescu, iar acesta a spus publicației să se adreseze departamentului de comunicare al Petrom.

Acesta a adăugat: „Privesc viitorul OMV Petrom cu mare încredere”.

O purtătoare de cuvânt a OMV a invocat obligația de confidențialitate a membrilor consiliului de supraveghere. Aceasta a subliniat că Petrom aplică standardele internaționale de guvernanță corporativă.

Die Presse scrie că Alfred Stern nu este deloc dispus să dea curs cererilor de demisie, iar plecarea sa iminentă din conducerea OMV „nu are niciun impact asupra funcției sale de președinte al consiliului de supraveghere al OMV Petrom”.

Întrebări fără răspuns

Libertatea l-a contactat la rândul său pe Nicolescu, dar acesta nu a răspuns.

De asemenea, ziarul a trimis întrebări și către departamentul de comunicare al Petrom. Când vom primi răspunsuri, le vom adăuga în articol.

Petrom, cea mai importantă companie din România

Petrom este cea mai mare și profitabilă companie din România. Aceasta deține rafinăria de la Brazi, lângă Ploiești, dar și cea mai mare rețea de benzinării din țară, cu peste 500 de stații.

De asemenea, deține rețele de distribuție și în Bulgaria, Moldova și Serbia. Petrom extrage întreaga cantitate exploatată de petrol din subsolul României și jumătate din cea de gaze. Concomitent, deține o termocentrală pe gaze la Brazi care produce circa 10% din necesarul țării.

De asemenea, operează zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră, care va ajunge să dubleze din 2027 producția de gaze a României. Petrom are 50% din zăcământul Neptun Deep, iar restul de 50% sunt deținuți de Romgaz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu