Până când mai poţi cumpăra apartamente cu TVA de 9%. Investitorii se grăbesc să achiţioneze imobile înainte ca preţul final să se calculeze cu noua taxă de 21%

Guvernul condus de Ilie Bolojan a decis să elimine cota specială de TVA de 9% pentru locuinţele noi achiziţionate de români. Asta înseamnă că, raportate la noua taxă de 21%, imobilele vor suferi scumpiri considerabile, de zeci de mii de euro, în unele cazuri.
Totuşi, a mai rămas un răstimp în care oamenii care doresc să-şi cumpere o casă să poată beneficia de TVA 9%.
Citiţi şi: Paradisul lipit de București, invadat de tinerii care lucrează în cartierul corporatiștilor. Este cea mai bună variantă pentru a ajunge rapid la muncă
Tranzacţie efectuată până la 1 august 2026
Românii care vor să beneficieze de cota redusă de TVA de 9% la achiziția unei locuințe sub 600.000 lei trebuie să semneze contractul și să achite avansul până cel târziu la data de 1 august anul acesta, iar tranzacția să fie finalizată până la 1 august 2026.
După această dată, TVA-ul standard de 21% ar putea majora considerabil prețul locuințelor cu până la 10.000 euro, informează Digi24. Facilitatea este valabilă pentru locuințele sub 600.000 lei (120.000 de euro) și maximum 120 de metri părați utili și doar pentru o proprietate pentru fiecare cumpărător.
"Asta înseamnă că cei care vor cumpăra o locuință nouă cu TVA după această dată de 1 august 2025 vor plăti 21% TVA. Cei care însă au semnat un antecontract pentru achiziția unei locuințe în curs de construire vor putea beneficia de TVA-ul redus de 9% până la 1 august 2026, dacă încheie un contract de achiziție pentru acea proprietate până la această dată”, a spus expertul Gabriel Blăniță
Așadar, noua cotă de TVA 21% se aplică deja de la 1 august 2025, dar, dacă se semnează un precontract până la această dată, clienţii mai pot beneficia de TVA 9% până la 1 august 2026, data-limită a finalizării acordului între vânător şi cumpărător.
Cumpărătorul suportă TVA-ul
Important de precizat: locuințele cumpărate de la persoane fizice nu au TVA.
„Cumpărătorul plătește întotdeauna. Fie că vorbim de imobiliare, fie că vorbim de alte produse, cumpărătorul este cel care suportă TVA-ul.
Această TVA crescută la locuință nu afectează întreaga piață imobiliară. Afectează în deosebi locuințele nou construite de un dezvoltator persoană juridică, care este înregistrat în scopul de TVA”, a explicat Blăniță pentru sursa amintită.
Altfel, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat, în primele șase luni ale anului, peste 600.000 de proprietăți, gratuit pentru cetățeni, prin Programul Național de Cadastru și carte funciară (PNCCF).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu