Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

13 iulie 2025

ECONOMIE: Elon Musk rămâne principalul atu al Tesla. Acțiunile companiei sunt și azi cu 15% mai mari decât înainte de alegerile din SUA

Elon Musk rămâne principalul atu al Tesla. Acțiunile companiei sunt și azi cu 15% mai mari decât înainte de alegerile din SUA

Elon Musk rămâne principalul atu al Tesla. Acțiunile companiei sunt și azi cu 15% mai mari decât înainte de alegerile din SUA

Iar începem. Acesta trebuie să fi fost primul gând al multor acționari Tesla în această săptămână, când Elon Musk s-a aruncat din nou în lupta politică, declarând intenția sa de a lansa un al treilea partid care să rivalizeze cu republicanii și democrații. Au trecut mai puțin de două luni de când activitatea secundară a lui Musk pentru administrația Donald Trump a determinat un grup de acționari Tesla să ceară directorului executiv să dedice cel puțin 40 de ore pe săptămână slujbei sale principale, iar ultima distragere a atenției a șters 7% din prețul acțiunilor luni.

  • de Richard Waters

Musk a rămas impasibil. El i-a spus unui analist care a sugerat că consiliul de administrație ar trebui să-i lege salariul de timpul petrecut la serviciu să „tacă din gură”. Însă, într-un moment în care Tesla se confruntă cu scăderea vânzărilor și concurența tot mai acerbă, anxietatea este în creștere, iar activiștii cer din nou consiliului de administrație al companiei să-l tragă la răspundere pe directorul executiv. Presiunea financiară a ridicat semne de întrebare cu privire la investițiile masive ale producătorului auto: în ciuda reducerii drastice a cheltuielilor de capital în ultimul trimestru, fluxul de numerar disponibil a reprezentat doar jumătate din media trimestrială din ultimii trei ani.

Totuși, din perspectiva prețului acțiunilor companiei, acționarii Tesla par să aibă puține motive să se simtă deprimați. Este adevărat că o mare parte din euforia care a alimentat creșterea acțiunilor după realegerea lui Trump s-a disipat. Dar acestea sunt încă cu 15% mai mari decât înainte de alegeri, depășind cu ușurință performanța pieței în ansamblu.

Capitalizarea bursieră a Tesla este în continuare mult superioară restului industriei auto, chiar dacă reprezintă doar aproximativ 2% din vânzările globale de automobile. Efectul Musk continuă să susțină capitalizarea bursieră a Tesla. Acționarii care au pompat prețul acțiunilor sunt fixați pe viitorul tehnologic pe care Musk l-a creat, nu pe afacerea cu mașini electrice care reprezintă astăzi sursa principală de venit a companiei.

Morgan Stanley, de exemplu, a estimat că afacerea auto a Tesla reprezintă mai puțin de o cincime din valoarea potențială a companiei. Restul depinde în mare parte de atingerea autonomiei complete a mașinilor sale: după aceea, compania va putea începe să încaseze taxe din exploatarea unei rețele de robotaxiuri, profitând în același timp de software-ul și serviciile pe care clienții companiei le vor utiliza odată ce nu vor mai fi nevoiți să-și concentreze atenția asupra drumului. Autonomia completă este un obiectiv îndepărtat. Au trecut nouă ani de când Musk și-a prezentat pentru prima dată planurile privind taxiurile robotizate.

Dar el știe cum să mențină vie viziunea futuristă și să o transforme într-una pe care numai el o poate realiza. Săptămâna aceasta, de exemplu, a promis că Grok, modelul lingvistic de mari dimensiuni al unei alte companii ale sale, xAI, va fi în curând integrat în vehiculele Tesla – o avanpremieră a ceea ce ne așteaptă, când inteligența artificială va transforma experiența în mașinile robotizate.

Ar putea cineva altcineva să convingă investitorii să-și suspende scepticismul atât de mult timp? Premiumul uriaș al lui Musk în acțiunile Tesla este o versiune extremă a sindromului fondatorului Silicon Valley, convingerea că numai fondatorul unei companii are viziunea și autoritatea necesare pentru a urmări idei cu adevărat revoluționare (Musk nu era prezent la fondarea Tesla, deși a fost unul dintre primii investitori și a devenit membru al consiliului de administrație la scurt timp după aceea).

Săptămâna aceasta, activiștii acționari au fost și mai afectați de dezvăluirea faptului că Tesla nu a respectat cerința legală de a organiza la timp adunarea anuală a acționarilor. Evenimentul va avea loc în noiembrie, cu o întârziere de aproape patru luni. Pentru experți în consilii de administrație, precum Nell Minow, care se plâng de mult timp de abordarea lui Musk în materie de guvernanță și de răspunsul consiliului de administrație al Tesla, acest lucru echivalează cu un dispreț deschis față de transparența normală a unei companii: „Este un caz în care s-a pus singur într-o situație fără ieșire. Cerințele sunt foarte clare.”

Musk le-a spus acționarilor Tesla, înainte ca știrea despre planurile sale privind o terță parte să devină publică, că va acorda companiei mult mai multă atenție. Dar există și alte lucruri pe care directorii Tesla le-ar putea face pentru a calma îngrijorările investitorilor. Una dintre acestea ar fi să colaboreze cu el pentru a reconstrui echipa de conducere a Tesla, care a fost decimată de plecarea unui alt director senior săptămâna trecută, precum și să elaboreze un plan de succesiune pe termen lung.

O altă măsură ar fi rezolvarea haosului provocat de respingerea de către un tribunal din Delaware a planului de compensare cu acțiuni în valoare de 56 de miliarde de dolari al lui Musk. Musk a avertizat că ar putea pierde interesul pentru Tesla dacă nu i se acordă o participație mai mare. Cine știe, poate că directorii Tesla vor reuși să organizeze întâlnirile anuale la timp în viitor. Singurul lucru pe care probabil nu îl vor face niciodată este să-l împiedice pe CEO-ul lor să-și surprindă propriii acționari data viitoare când se va lăsa purtat de o idee care nu are nimic de-a face cu mașinile electrice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu