Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

13 iulie 2025

ECONOMIE: Lovitura pe care Donald Trump vrea să o dea Rusiei. Noua strategie prin care liderul de la Casa Albă speră să oprească războiul din Ucraina: „Cu asta se termină”

Lovitura pe care Donald Trump vrea să o dea Rusiei. Noua strategie prin care liderul de la Casa Albă speră să oprească războiul din Ucraina: „Cu asta se termină”

Lovitura pe care Donald Trump vrea să o dea Rusiei. Noua strategie prin care liderul de la Casa Albă speră să oprească războiul din Ucraina: „Cu asta se termină”

După ce ultima discuție avută cu Vladimir Putin s-a dovedit a fi un eșec, Donald Trump pare decis să adopte o nouă strategie. Astfel, liderul de la Casa Albă speră să poată opri războiul din Ucraina cu ajutorului acestui plan, care va avea repercusiuni serioase asupra Rusiei. În aceste condiții, experții consideră că finalul conflictului ar fi inevitabil.

După mai multe discuții telefonice avute cu Vladimir Putin, Donald Trump pare să-și fi pierdut răbdarea. Astfel, președintele american ar putea aborda o nouă strategie pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Noua strategie a lui Donald Trump pentru a opri războiul din Ucraina

Potrivit CNN, un proiect de lege privind sancțiunile împotriva Rusiei câștigă teren în Senatul SUA și ar putea ajunge în curând la vot. Potrivit noii legi, se vor impune tarife mari importurilor din țările care achiziționează uraniu, gaze și petrol rusesc.Inițiatorii acestui proiect legislativ sunt optimiști că vor avea parte de sprijinul lui Trump. În aceste condiții, proiectul legislativ, care are peste 80 de co-inițiatori, ar putea avansa rapid în Camera Reprezentanților.

Senatorul John Thune susține că este în contact permanent cu reprezentanții de la Casa Albă. De asemenea, acesta a subliniat că nu va promova proiectul fără acordul lui Donald Trump, care a declarat marți că „analizează” această variantă.

„Comunicăm cu Casa Albă. Echipa noastră a ținut legătura cu a lor în mod regulat”, a declarat senatorul John Thune.

Senatorul Lindsey Graham, inițiatorul proiectului de lege în Senat, a lăudat includerea unei măsuri care îi oferă lui Donald Trump posibilitatea de a renunța la sancțiuni la o dată ulterioară.

„Scopul meu este să ajung la biroul președintelui înainte de vacanța din august... există o derogare în proiectul de lege pentru a-i oferi președintelui o putere de influență. Am vorbit cu președintele săptămâna trecută despre asta. El crede că proiectul de lege va fi util. Așa că i-l vom transmite”, a declarat Graham.

(NU RATA: Barter în stil nord-coreean. Kim Jong Un primește turiști ruși în țara sa în schimbul soldaților trimiși prietenului Vladimir Putin pe frontul din Ucraina)

Ce efecte ar putea avea planul președintelui american

Experta în securitate Iulia Joja, cadru didactic la Universitatea Georgetown (Washington) și cercetătoare la Middle East Institute, a analizat eventualele efecte ale legii care a putea fi aprobată de președintele american. Potrivit acesteia, repercusiunile asupra Rusiei vor fi dintre cele mai grave, astfel că războiul din Ucraina ar putea fi oprit.

„Și sunt două aspecte aici. Unul este că statele care în continuare importă energie rusească, că e țiței, că e uraniu etc vor fi sancționate cu taxe comerciale foarte mari în comerțul cu SUA.

Asta ar însemna, din punctul de vedere al Statelor Unite, două aspecte. Unu, că există riscul ca Statele Unite să-și afecteze comerțul în mod amplu cu aceste state, pentru că statele, dacă acceptă sancțiunile, vor înceta comerțul cu Statele Unite. Procentele cu care vor crește taxele sunt în negociere. Dar e foarte important și faptul că această lege folosește drept descurajare, pentru că dacă nu vrei să fii sancționat cu taxe foarte mari de către Statele Unite, nu mai cumperi petrol rusesc.

China nu va mai cumpăra petrol pentru că nu își va permite. China deja este sancționată cu taxe importante de către Statele Unite și vedem că rezistă, dar la așa ceva nu poate rezista.

Al doilea aspect se referă la faptul că în continuare, state europene, cât și Statele Unite importă energie, uraniu sau petrol sau gaze din Rusia. Deci ar trebui și ele, și aceste state să oprească aceste tranzacții. Dar impactul ar fi unul fundamental asupra Rusiei.

Adică cu asta se termina, la revedere. Plus, evident, activele rusești pe care le-a înghețat Europa să fie donate Ucrainei”, a explicat Iulia Joja pentru Adevărul.

(VEZI ȘI: Donald Trump investește în România. Miliardarul de la Casa Albă transferă imperiul imobiliar în țara noastră, proiectul va fi gestionat de Eric Trump)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu