Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

05 iulie 2025

EDUCATIE: Critici sindicale pentru tăierea banilor de la plata cu ora. Simion Hăncescu: Premierul și ministrul Educației afirmă că până acum ar fi fost o dublă plată. Nimic mai fals / Marius Nistor: Guvernul face niște calcule matematice care nu au nicio legătură cu ceea ce se va întâmpla în școli

Critici sindicale pentru tăierea banilor de la plata cu ora. Simion Hăncescu: Premierul și ministrul Educației afirmă că până acum ar fi fost o dublă plată. Nimic mai fals / Marius Nistor: Guvernul face niște calcule matematice care nu au nicio legătură cu ceea ce se va întâmpla în școli

Critici sindicale pentru tăierea banilor de la plata cu ora. Simion Hăncescu: Premierul și ministrul Educației afirmă că până acum ar fi fost o dublă plată. Nimic mai fals / Marius Nistor: Guvernul face niște calcule matematice care nu au nicio legătură cu ceea ce se va întâmpla în școli
Liderul sindicatului Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu a spus în cadrul conferinței de presă de vineri, 4 iulie, că ceea ce declară premierul Bolojan și ministrul Educației Daniel David privind modul în care se face acum plata cu ora pentru profesori, este fals: „Până acum ar fi fost o dublă plată (n. red privind plata cu ora). Nimic mai fals”, spune Hăncescu care a dat și un exemplu. El a spus că printre cei vizați vor fi educatorii și învățătorii. De aceeași părere este și Marius Nistor, liderul FES „Spiru Haret”, care a spus pentru Edupedu.ro că pe lângă educatori și învățători sunt și profesori de fizică și chimie, unii pensionari, care acopereau posturi lipsă.

Liderul sindicatului FSLI, Simion Hăncescu, a spus că afirmațiile ministrului Educației și ale premierului Bolojan potrivit cărora ar fi vorba despre o dublă plată pentru profesorii care au venituri și din plata cu ora este fals:

„Apare în acest pachet de măsuri și propunerea de a se schimba filosofia la plata cu ora. În înțelepciunea lor, și este afirmația și a premierului și a ministrului Educației, până acum ar fi  fost o dublă plată. Nimic mai fals. Adică eu, Hăncescu, dacă am o normă și sunt plătit cu 5.000 lei net pe lună, asta înseamnă valoarea unei ore pe care o fac. Ce spun ei? Dacă ai la plata cu ora, nu-i corect. Schimbăm filosofia și împărțim, în așa fel încât să fie doar 45% de valoarea unei ore pe care o ai în norma de bază. 

Cu alte cuvinte, pentru acea oră pe care o pun la plata cu ora, nu se ia în calcul că sunt elevi cărora le corectez lucrările. …  Iarăși, o măsură total neinspirată și premierul o să aibă mare surpriză, nu vor mai lua oamenii orele la plata cu ora. 

Vă mai dau un exemplu: sunt în momentul de față la plata cu ora foarte multe educatoare și învățătoare care prestează această muncă în lipsă de personal. Care va fi acel educator sau acea învățătoare care o să fie dispusă să ia pentru norma de bază 5.000 lei și pentru a doua normă, 2.500 lei? Eu mă îndoiesc. Ăsta este motivul pentru care am anunțat și proteste din păcate și probabil mizează pe acest lucru – suntem în concediu”, a spus Hăncescu, vineri, în conferința de presă comună cu FSE „Spiru Haret”, după întâlnirea cu premierul Bolojan. 

Marius Nistor, liderul FSE a explicat pentru Edupedu.ro, efectele modificării modului în care se va calcul plata cu ora. El a spus că profesorii, unii pensionari care acopereau posturile lipsă nu vor mai lua plata cu ora, și „asta înseamnă angajarea de personal personal pe care nu-l vei avea și care oricum te va costa mai mult decât plata cu ora. Deci, cu alte cuvinte, Guvernul nu va face niciun fel de economie, dar va lăsa clasele descoperite, iar pe partea cealaltă pe disciplinele care sunt deficitare ca resursă umană”.

Declarația integrală a lui Marius Nistor: „Nemulțumirea este maximă, iar măsurile care sunt dispuse de Guvern în momentul de față, chit că încearcă să explice matematic că nu vor fi disponibilizări în învățământul preuniversitar, vor fi disponibilizări. (n. red Guvernanții ) nu înțeleg cum funcționează sistemul de învățământ preuniversitar, nu înțeleg cum funcționează unitatea școlară, nu înțeleg că în momentul de față a început de fapt mișcarea mobilitate a persoanei didactic. A început încă din luna ianuarie. Iar în momentul acesta Guvernul schimbă în totalitate regulile. Un lucru inacceptabil. Cei care vor fi afectați, pe lângă cei care reprezintă personal de predare, mai sunt elevii noștri, beneficiarii primari.

Și urmează și titularizarea. Dacă e să ne gândim și la măsura legată de modul în care va fi calculată de acum înainte plata cu ora, iarăși Guvernul face niște calcule matematice care nu au nicio legătură cu ceea ce se va întâmpla în școli.

Deci foarte multe educatoare și învățătoare care iau ore în regim de plata cu ora ca să acopere niște posturi, în condițiile în care veniturile se diminuează cu 60% vor renunța la plata cu ora și atunci acele posturi trebuie acoperite. Asta înseamnă angajarea de personal personal pe care nu-l vei avea și care oricum te va costa mai mult decât plata cu ora. Deci, cu alte cuvinte, Guvernul nu va face niciun fel de economie, dar va lăsa clasele descoperite, iar pe partea cealaltă pe disciplinele care sunt deficitare ca resursă umană.

Colegii renunță la plata cu ora, pensionarii vor renunța la plata cu ora și efectiv nu vei avea pe cine să aduci la fizică, chimie, biologie.

Plata cu ora era o sursă suplimentară de venit și totodată mulți colegi o făceau pentru că trebuiau acoperite niște posturi, nu aveai resursă umană, nu poți să aduci necalificați și că te interesează până la urmă acei în fața unor elevi ai nevoie de un cadru didactic calificat valoros în momentul de față există riscul ca i să renunțe și ăsta este mesajul pe care i l-au transmis majoritatea colegilor noștri. Vor renunța la plata cu ora. Deci asta înseamnă să iei măsuri gândite prin mintea unui contabil și nu vreau să jignesc contabili. Este o gândire tipic contabilă. Nu facem calcule matematice – învățământul nu funcționează pe calcule matematice.

Sunt alte reguli și dacă nu le înțelegi și vezi care sunt efectele, că efectul poate să fie pe termen scurt, mediu sau lung, iar ceea ce vor dispune prin acel proiect de act normativ, prin acea lege pe care doresc să-și asume răspunderea va fi cu efecte pe termen lung”.

Informații de context

De la 1 septembrie 2025, plata cu ora pentru profesori se va raporta la numărul mediu lunar de ore lucrătoare, potrivit proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare. Proiectul urmărește să modifice și să completeze Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Referitor la plata cu ora, Daniel David a anunțat, joi, 3 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, că valoarea pe care o dăm pentru o oră se va schimba.

Conform proiectului de lege, la stabilirea tarifului la plata cu ora se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat, având în vedere gradația de vechime în muncă, treapta de vechime în învăţământ şi gradul didactic corespunzător, raportat la numărul mediu lunar de ore lucrătoare.

Prevederea din proiectul de lege, pus în consultare publică de Ministerul Finanțelor, modifică și completează Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 după cum urmează:


„La articolul 183, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1 ), cu următorul cuprins:

„Art. 5^1 Începând cu 1 septembrie 2025, în sistemul de învățământ preuniversitar de stat, la stabilirea tarifului la plata cu ora se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat, având în vedere gradația de vechime în muncă, treapta de vechime în învăţământ şi gradul didactic corespunzător, la care se adaugă, după caz, următoarele majorări/sporuri: majorarea pentru predare simultană, indemnizaţia pentru învăţământ special sau spor pentru activitatea de predare în sistemul penitenciar, indemnizaţie pentru zone izolate, spor de handicap și sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, raportat la numărul mediu lunar de ore lucrătoare, stabilit anual prin hotărâre a Guvernului inițiată de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.”, se arată în proiect.

Joi, ministrul Educației și Cercetării a spus că, până acum, o oră se raporta la cele 18 ore de interacțiune directă cu copilu. Potrivit lui Daniel David, este normal „să-ți raportezi salariul la numărul de ore pentru care ești plătit, adică la 40 ore, nu la 18 ore”:

Plata cu ora: valoarea, ca să spun așa, pe care o dăm pentru o oră, la plata cu ora, se schimbă. Până acum, o oră se raporta nu la cele 40 ore pe săptămână sau 8 ore în fiecare zi, ci se raporta la cele 18 ore pe care tu le aveai în interacțiune directă cu copilul. Normal este să-ți raportezi salariul la numărul de ore pentru care ești plătit, adică la 40 ore, nu la 18 ore – este o altă schimbare importantă.

Cum se face în prezent plata cu ora

În prezent, normele metodologice din 30 august 2018 reglementează salarizarea prin plata cu ora pentru profesori. Potrivit documentului, pentru calculul tarifului la plata cu ora aferent posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat, având în vedere treapta de vechime în învățământ și gradul didactic corespunzător. La salariul de bază se aplică, după caz, și sporurile.

Articolul 9 – (1) Calculul pentru plata cu ora se raportează la norma didactică de predare-învățare-evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a preșcolarilor și a elevilor în clasă prevăzută la art. 262 alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Pentru calculul tarifului la plata cu ora aferent posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat, având în vedere treapta de vechime în învățământ și gradul didactic corespunzător. La salariul de bază se aplică, după caz, următoarele sporuri: indemnizație pentru învățământ special, indemnizație pentru zone izolate, spor pentru activitatea de predare în sistemul penitenciar, spor pentru predare simultană.

(3) Tarifele orare din învățământul preuniversitar se calculează prin raportarea salariului de bază calculat conform alin. (2) la numărul de ore aferent normei didactice de predare, astfel:

a) 1/72 pentru norma didactică de 18 ore pe săptămână;

b) 1/64 pentru norma didactică de 16 ore pe săptămână în învățământul special;

c) 1/96 pentru norma didactică de 24 de ore pe săptămână, învățători, antrenori din palatele și cluburile copiilor, profesori de instruire practică și maiștri-instructori;

d) 1/80 pentru norma didactică de 20 de ore pe săptămână, învățător-educator, institutor-educator, profesor-educator, maistru-instructor și profesor de instruire practică în învățământul special;

e) 1/80 pentru profesori pentru învățământul primar, învățători, institutori învățământ primar;

f) 1/100 pentru profesori pentru învățământul preșcolar, educatoare, institutori învățământ preșcolar.

(4) Pentru activitatea de dirigenție efectuată de personalul didactic de predare angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau determinată, cu normă întreagă sau cu timp parțial, cu cel puțin jumătate de normă de bază, în una sau mai multe școli, majorarea corespunzătoare se calculează la nivelul prevăzut pentru norma întreagă, la unitatea unde efectuează activitatea de dirigenție.

(5) Personalul didactic de predare care prestează activitate de dirigenție și care își desfășoară activitatea didactică în baza mai multor contracte individuale de muncă poate desfășura activitate de dirigenție doar în executarea unui singur contract individual de muncă.”

Potrivit grilei de salarizare, un profesor cu studii de lungă durată (grad didactic II, vechime între 20 și 25 de ani) are salariul de bază de 5854. Dacă ne raportăm la formula de mai sus, tariful orar se calculează astfel: 1/72 raportat la salariul de încadrare. Salariul de bază, fiind 5854, se împarte la 72 și se obține suma de 81.30 lei. Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut, adică 47,154 net. La această sumă se adaugă și sporurile.

Informații de context

Amintim că salariile profesorilor și ale angajaților din educație sunt înghețate în anul 2025, deși profesorilor le-au fost promise creșteri după greva istorică din mai-iunie 2023, pe o nouă lege a salarizării amânată de atunci.

Ultima majorare a salariilor pentru profesori a fost în vara anului trecut. Pe 1 iulie 2024, Edupedu.ro a scris că aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată cu noile majorări de la 1 iunie. Este vorba despre Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Aceasta prevede că, la 1 iunie 2024, salariile pentru profesori vor fi cele din grilele aprobate de Executiv la finalul lui 2023.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. 

Citește și:
Daniel David, după ce norma didactică de predare crește cu 2 ore pentru profesori: În Educație nimeni nu este dat afară / Estimăm că vor fi 14.000 de norme libere
Daniel David: Eu am garantat că în situație de criză pot asigura salariile. Veniturile se modifică / Este anormal ca o oră pe care o faci la plata cu ora să fie mai scumpă decât norma
De la 1 septembrie 2025, plata cu ora pentru profesori se va raporta la numărul mediu lunar de ore lucrătoare, potrivit unui proiect de lege / Daniel David: Normal este să-ți raportezi salariul la numărul de ore pentru care ești plătit, adică la 40 ore, nu la 18 ore
Plata cu ora scade pentru profesori, prevede programul Bolojan: se va raporta la timpul total de lucru, adică 40 de ore pe săptămână, nu la 18 ore ca acum
15.000 de profesori în pericol: când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării – scrisoare deschisă către premierul Ilie Bolojan și președintele Nicușor Dan din partea profesorilor suplinitori calificați ai României, care anunță proteste publice în fața centrelor de la Titularizare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu