Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

01 iulie 2025

EDUCATIE: Prima zi de scoala 2025 va fi in strada! Profesorii anunta MARS masiv in Bucuresti, pe 8 septembrie

Prima zi de scoala 2025 va fi in strada! Profesorii anunta MARS masiv in Bucuresti, pe 8 septembrie

Prima zi de scoala 2025 va fi in strada! Profesorii anunta MARS masiv in Bucuresti, pe 8 septembrie

Sindicatele din Educatie ameninta cu proteste masive si chiar cu o greva generala in septembrie 2025, ca reactie la noile masuri fiscale propuse de Guvern, care afecteaza direct cadrele didactice.

"Noul an scolar va incepe in strada, cu un mars urias, care va avea loc pe 8 septembrie", avertizeaza presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, pentru EuropaFM.ro.

 

Sindicatele critica dur mai multe masuri propuse de Guvern, printre care:

- Cresterea normei didactice, ceea ce inseamna mai multe ore pentru fiecare profesor;

- Marirea numarului de elevi intr-o clasa, contrar tendintelor europene de eficientizare a invatarii;

- Modificarea sistemului pentru plata cu ora;

- Taierea sau limitarea unor sporuri si bonusuri bugetare, esentiale pentru motivarea cadrelor didactice.

 

"Noi am anuntat proteste in perioada imediat urmatoare. In zilele de 9, 10, 14 si 15 protestam in Piata Victoriei si la sediile partidelor, dar ceea ce vreau sa atentionez extrem de ferm, ca daca guvernul Bolojan va fi, indiferent la ceea ce se va intampla in zilele urmatoare, anunt de acum ca prima zi de scoala va fi in strada. In data de 8 septembrie vrem sa organizam un mars urias in Bucuresti, speram sa fie cel putin 30.000 de oameni, si, de asemenea, in orasele resedinta de judet. Deschiderea anului scolar se va face in strada. De asemenea, demaram si procedurile pentru declansarea grevei generale", a declarat liderul FSLI, Simion Hancescu.

 

Liderul FSLI sustine ca masurile discutate de Guvernul Bolojan sunt "iresponsabile" si, daca vor fi impuse, "nu avem alta cale decat de a protesta masiv".

 

„Ceea ce se intampla este impardonabil. Masurile pe care guvernul vrea sa le ia sunt iresponsabile. A mari norma didactica in momentul de fata inseamna un dezastru pentru educatie. A mari efectivele de la clasa, dupa ce ani de zile ne-am straduit sa ajunga efectivele la nivelul tarilor normale, acum se doreste sa se mareasca efectivele. Se intentioneaza sa se regandeasca modul de calcul la plata cu ora, aceea ce inseamna un dezastru. Vor fi ore care nu vor fi efectuate, pentru ca oamenii vor refuza de buna voie. Daca guvernul Bolojan o tine pe a lui si refuza sa dialogheze, inseamna ca nu avem alta cale decat de a protesta masiv”, a mai spus Simion Hancescu.

Cele trei mari federatii sindicale din Educatie au protestat pe 18 iunie in scoli, universitati, biblioteci centrale universitare si institute de cercetare. Angajatii acestor institutii au purtat banderole sau ecusoane, in semn de avertisment fata de masurile pregatite de viitorii guvernanti.

 

Actiunea de protest a avut loc in contextul nerespectarii angajamentelor asumate de autoritati in urma cu doi ani, in timpul grevei generale din Educatie. In plus, reprezentantii profesorilor au cricat atunci inclusiv discutiile referitoare la majorarea normei didactice, la impunerea unui program de opt ore in scoala si eliminarea indemnizatiei de doctorat.

 

 

"Cresterea spectaculoasa din ultimii ani nu poate sa fie sustinuta. Cred ca a fost o intentie buna, dar este nesustenabila! Avem unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, fara sa fim una din fortele economice ale lumii sau sa avem un impact clar demonstrat pe tot sistemul actual de burse. Dar, mai important, sincer si direct spus, mai ales acum in criza, nu ne mai permitem financiar acest sistem! Spre exemplu, trebuie sa intelegem ca cheltuielile anuale cu aceste burse sunt acum spre 7 miliarde de RON, adica aproape un sfert din deficitul pentru care intoarcem tara pe dos si peste tot bugetul cercetarii-dezvoltarii-inovarii din tara", a transmis ministrul Daniel David. 

 

Prin urmare, ministrul Daniel David propune pastrarea a doua categorii de burse: 

1. Burse sociale - acordate prin autoritatile locale, pentru incluziune, inclusiv pentru mame minore. 

2. Burse de merit - doar pentru maximum 15% dintre elevi dintr-o clasa, doar elevilor cu media peste 9.
 

 

Daniel David a anuntat ca dispar si bursele pentru excelenta olimpica, acestea fiind inlocuite de un premiu unic, "marit un pic, tot simbolic", fata de anii anteriori. Daniel David a explicat ca acest premiu va reflecta recunoasterea excelentei, fara a implica un cost lunar suplimentar pentru sistemul de invatamant. 

 

"Cred ca trebuie sa dam un semnal ca excelenta conteaza si premiul pe care il iei acum trebuie marit un pic, tot simbolic, cum am dat si eu 25% pentru acest lucru. Dar burse pentru excelenta olimpica nu or sa mai fie. Ai fost la olimpiada ai fost foarte bun, ai primit un premiu pentru locul luat la olimpiada. Bursa la scoala se ia in varianta social si merit. Le poti lua pe amandoua, nu spune nimeni nimic. Dar nu mai este bursa in fiecare luna si de excelenta olimpica. Nu pentru ca nu vreau. Ci pentru ca nu avem resurse pentru ele", a spus Daniel David. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu