Rezultate BAC 2025, după contestații, în București: Doar 5% dintre note au rămas neschimbate, după recorectare, arată datele ISMB

„În municipiul București s-au înregistrat 5.595 de contestații, dintre care 5.322 fost soluționate cu modificarea notei inițiale”, precizează Inspectoratul Școlar General al municipiului București, într-un comunicat de presă. Asta înseamnă că doar pentru 5% dintre lucrări nu s-a modificat nota inițială, după contestație. Amintim, luni, 30 iunie, au fost publicate rezultate finale Bacalaureat 2025
Rezultate finale ale Examenului național de Bacalaureat 2025 – Municipiul București arată că doar pentru 5% dintre lucrările contestate notele au rămas neschimbate. În rest, 95% au fost modificate după recorectare.
Potrivit Inspectoratului școlar general al Municipiului București, „după reevaluarea lucrărilor contestate, rata de promovare în București a crescut la 81,45%, comparativ cu rezultatul inițial de 79,66%.
Au promovat examenul 11.055 candidați, majoritatea din promoția curentă, iar 8
absolvenți au obținut media generală 10. Au fost declarați respinși 2.514 candidați, iar 4
candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.
S-au înregistrat 3.705 medii situate în intervalul 9,00 – 9,99.
Numărul notelor de 10 pe discipline, după contestații:
Limba și literatura română: 36
Proba obligatorie a profilului (matematică 495/ istorie 217): 712
Proba la alegere a profilului și specializării: 566″.
„Pentru candidații care nu au promovat, reamintim că a doua sesiune a examenului
național de bacalaureat se va desfășura în perioada 4 – 26 august 2025, iar înscrierea se va
realiza în intervalul 14 – 21 iulie”, amintește ISMB.
Informații de context
Pentru prima dată în România, elevii au putut decide în cunoștință de cauză dacă merită sau nu să depună contestație, la Bac 2025, adică să vizualizeze lucrările înainte de a contesta nota.
Pe marginea procedurii de transparentizare a Bacalaureatului au apărut însă și abuzuri din partea celor care administrează procesul în școli, potrivit mai multor părinți care au reclamat sub protecția anonimatului că elevii nu au fost lăsați în sală cu baremul sau cu o foaie și un pix, ori că timpul de vizualizare e foarte scurt.
Secretarul de stat Kallos Zoltan, de la Ministerul Educației și Cercetării a declarat pentru Edupedu.ro că timpul nu este unul standardizat, e decis de fiecare centru de examen, dar că recomandarea sa a fost de 10-15 minute pentru fiecare candidat.
Federația Părinților și Aparținătorilor Legali a publicat mai multe mesaje de la părinți care descriau nerespectări ale procedurii și chiar abuzuri în centrele de examen unde deja vineri candidații au putut să-și vadă lucrările.
Peste 39.000 de contestații au fost înregistrate la examenul de Bacalaureat 2025, sesiunea de vară, cel mai mic număr din ultimii 10 ani, după ce pentru prima dată, elevii au putut să vizualizeze lucrările înainte de a face contestație.
Însă, pentru 37.947 de lucrări notele inițiale au fost modificate în plus sau minus, din cele 39.734 de contestații, conform datelor ministerului Educației și Cercetării. Astfel că, doar 5% din note au rămas ca cele inițiale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu