Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

12 iulie 2025

EDUCATIE: Stagii de practică de 5 luni la Comisia Europeană pentru absolvenții de licee tehnice și din România, anunțate pentru 2026 de comisarul european Roxana Mînzatu: Stagiarii primesc 1.500 de euro și decontul drumului la Bruxelles. O să vedem ce poate însemna și pentru zona de școli profesionale

Stagii de practică de 5 luni la Comisia Europeană pentru absolvenții de licee tehnice și din România, anunțate pentru 2026 de comisarul european Roxana Mînzatu: Stagiarii primesc 1.500 de euro și decontul drumului la Bruxelles. O să vedem ce poate însemna și pentru zona de școli profesionale

Stagii de practică de 5 luni la Comisia Europeană pentru absolvenții de licee tehnice și din România, anunțate pentru 2026 de comisarul european Roxana Mînzatu: Stagiarii primesc 1.500 de euro și decontul drumului la Bruxelles. O să vedem ce poate însemna și pentru zona de școli profesionale
Stagiile de practică Blue Book ale Comisie Europene, destinate până absolvenților de studii superioare, vor fi deschise, în premieră și absolvenților de licee tehnice, potrivit comisarului european pentru Educație Roxana Mînzatu. Într-un interviu pentru corespondentul PROTV la Bruxelles, Camelia Donțu, oficialul a declarat că „e o certitudine: din 2026 vom avea aplicanți absolvenți de licee tehnice. Momentan, lucrăm la eligibilitatea aplcanților. O să vedem ce poate însemna și zona de școli profesionale”.

Programul Blue Book este un stagiu plătit de 5 luni oferit de Comisia Europeană, destinat absolvenților de studii superioare din întreaga lume. Acesta oferă oportunitatea de a dobândi experiență practică în elaborarea politicilor și administrarea Uniunii Europene.

Durata stagiului este de 5 luni, cu două sesiuni pe an: una care începe în martie și una în octombrie. Stagiile se desfășoară în principal la Bruxelles, Luxemburg sau în alte locații din Uniunea Europeană.

Declarația comisarului Roxana Mînzatu: „Este un pas pe care îl facem înainte, pentru că stagiarii trebuie să reflecte toate formele de învățământ și vorbim atât de des de ideea aceasta- e nevoie să redăm prestigiul școlilor profesionale, meseriașii trebuie respectați, părinții, copiii trebuie să fie stimulați să se uite din nou către aceste forme educaționale.

Nu văd cum am putea s-o facem doar din vorbe și discursuri, chiar și cu unele burse sau stimulente. Putem s-o facem aducând în primul rând miezul deciziei și la cel mai înalt nivel, acești tineri, alături de noi. Și de la anul începem cu 100 de locuri pentru absolvenții de liceea tehnice.

Camelia Donțu, PROTV: 5 luni durează. Ne puteți da mai multe am ănunte despre cum se desfășoară aceste stagii plătite?

Roxana Mînzatu: Stagiile pentru absolvenții de învățământ profesional, tehnic, vor viza activități care au legătură cu zona de IT, de logistică, zona de activitate administrativă. Pentru început ne uităm la rolurile pe care le-ar putea avea tinerii în legătură cu aceste departamente și servicii.

Eu, personal, mi-aș dori să avem formule în care să implicăm și partea de elaborare a politicilor, pentru că, chiar dacă ei nu au făcut studii teoretice, superioare, mă interesează când vom lucra, de exemplu, la planul de măsuri pentru învățământul profesional, să-i am și pe ei aproape, implicați, consultați.

Stagiarii au o șansă fantastică, intrând în activitatea de zi cu zi a Comisiei Europene, să înțeleagă nu doar cum se desfășoară activitatea, dar și cum se fac recrutările și știu că majoritatea se gândesc la o carieră în instituțiile europene. Iar o carieră în instituțiile europene nu înseamnă doar zona de politici publice, ci avem o sumă întreagă de lucrători, de profesioniști, de meseriași care ne sprijină în activitatea de zi cu zi, unde vrem să atragem și absolvenți din învățământul profesional. Important e că se deschid niște uși pentru cei care vor putea obține acest stagiu. Nu doar că vor înțelege cum funcționează Comisia, dar vor putea înțelege cum pot accede la o carieră.

Camelia Donțu: O întrebare practică. Își vor permite să trăiască 5 luni la Bruxelles?

Roxana Mînzatu: Valoarea subvenției pe care o primesc acum stagiarii este în jur de 1.500 de euro, plus decontarea transportului dus-întors. Cum, evident, știm bine, prețurile au crescut și afectează multe astfel de programe, ne vom uita și la aceste sume.

Evident, trebuie să ne gândim și la acei tineri că vor avea formule de cazare în care să locuiască împreună, să-și împartă costurile de cazare, nu va fi o formulă care să asigure un anumit lux. Dar ei pot înțelege că șansa de a fi într-o instituție europeană presupune și un pic de compromis”. 

Există două tipuri principale de stagii Blue Book: administrativ (implicare în politici publice, cercetare, redactare de documente, organizare de evenimente) și traducere (traducerea documentelor în limba maternă din cel puțin două limbi oficiale ale UE).

Până acum putea aplica orice absolvent al unui program de licență de minimum 3 ani, care cunoaște excelent cel puțin două limbi oficiale ale UE, dintre care una trebuie să fie engleza, franceza sau germana. Candidații nu trebuie să fi lucrat anterior mai mult de 6 săptămâni în instituțiile UE. Programul este deschis atât cetățenilor UE, cât și unui număr limitat de cetățeni non-UE.

Beneficiile programului includ o indemnizație lunară de aproximativ 1.493,36 euro, decontarea cheltuielilor de călătorie și viză, asigurare medicală și un certificat de participare la finalul stagiului.

Pentru a aplica, este necesar să creezi un cont pe platforma EU Login, să completezi formularul de aplicație online și să încarci documentele necesare: diplomă de licență, dovada cunoștințelor lingvistice, CV și scrisoare de motivație.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu