Iranul publica bilantul victimelor atacului israelian asupra inchisorii Evin

Zeci de membri ai personalului, doi detinuti si un trecator se numara printre victimele atacului israelian de luni asupra inchisorii Evin din Teheran, o institutie infama in care sunt detinuti multi prizonieri politici si disidenti.
Bilantul victimelor atacului a fost facut public duminica de sistemul judiciar iranian si confirmat de grupurile pentru drepturile omului, in timp ce se apropie sfarsitul incetarii focului de o saptamana intre Israel si Iran, in ciuda indoielilor ambelor parti cu privire la mentinerea armistitiului.
Purtatorul de cuvant al sistemului judiciar, Asghar Jahangir, a declarat pentru site-ul oficial al agentiei de presa Mizan ca cel putin 71 de persoane au fost ucise luni, inclusiv angajati, soldati, prizonieri si membri ai familiilor aflati in vizita.
Oficialii nu au furnizat o defalcare a numarului de victime. Potrivit organizatiei Human Rights Activists in Iran, cu sediul la Washington, cel putin 35 de persoane erau membri ai personalului si doua erau detinuti.
Printre celelalte persoane ucise se numara o persoana care se plimba prin apropierea inchisorii si o femeie care se ducea sa se intalneasca cu un judecator in legatura cu cazul sotului ei incarcerat, a declarat organizatia.
Atacul din 23 iunie, cu o zi inainte de intrarea in vigoare a incetarii focului intre Israel si Iran, a lovit mai multe cladiri din inchisoare si a starnit ingrijorarea grupurilor de aparare a drepturilor omului cu privire la siguranta detinutilor.
Nu este clar de ce Israelul a vizat inchisoarea, dar atacul a avut loc in aceeasi zi in care Ministerul Apararii a declarat ca ataca „tinte ale regimului si ale organelor represive ale guvernului in inima Teheranului”.
Vestea atacului asupra inchisorii a fost rapid umbrita de un atac iranian asupra unei baze americane din Qatar, care nu a provocat victime, si de anuntul incetarii focului.
In ziua atacului, Centrul pentru drepturile omului din Iran, cu sediul la New York, a criticat Israelul pentru ca a lovit inchisoarea, considerata un simbol al represiunii de catre regimul iranian, afirmand ca a fost o incalcare a principiului distinctiei intre obiectivele civile si cele militare.
In cele 12 zile dinaintea declararii incetarii focului, Israelul a declarat ca a ucis aproximativ 30 de comandanti iranieni si 11 oameni de stiinta in domeniul nuclear, lovind in acelasi timp opt instalatii nucleare si peste 720 de infrastructuri militare.
Peste 1 000 de persoane au fost ucise, inclusiv cel putin 417 civili. Ca represalii, Iranul a lansat peste 550 de rachete balistice asupra Israelului. Majoritatea au fost interceptate, dar cele care au fost lansate au provocat pagube in numeroase regiuni si au dus la moartea a 28 de persoane.
Abbas Araghchi, ministrul iranian de externe, a declarat sambata, intr-o scrisoare adresata oficialilor Organizatiei Natiunilor Unite – obtinuta de Associated Press – ca organizatia internationala ar trebui sa recunoasca Israelul si Statele Unite „drept initiatorii actului de agresiune” impotriva Iranului in razboi si ca tintirea de catre acestea a unei tari suverane ar trebui sa dea nastere la „compensatii si reparatii”.
In acelasi timp, activistii pentru drepturile omului au sustinut ca Iranul era obligat prin lege sa protejeze prizonierii detinuti in Evin si au criticat autoritatile de la Teheran pentru „esecul lor de a evacua, de a oferi asistenta medicala sau de a informa familiile” dupa atac.
In timp ce Israelul si Iranul au respectat armistitiul, oficialii iranieni si-au exprimat duminica indoiala cu privire la faptul ca cealalta parte se va tine de cuvant.
Abdolrahim Mousavi, seful Statului Major al fortelor armate iraniene, a declarat, in cadrul unei intalniri cu ministrul saudit al apararii, ca tara este pregatita sa faca fata unui nou atac surpriza din partea Israelului.
„Nu noi am inceput razboiul, dar am raspuns agresorului cu toata puterea noastra. Deoarece ne indoim ca inamicul isi va respecta angajamentele, inclusiv incetarea focului, suntem pregatiti sa ii dam un raspuns puternic daca isi repeta agresiunea”, a declarat Mousavi, potrivit televiziunii de stat iraniene IRNA.
Exista inca o mare incertitudine cu privire la situatia programului nuclear al Iranului, care a stat la baza atacului israelian initial. Presedintele american Donald Trump sustine ca atacurile SUA au „anihilat” programul, insa iranienii spun ca acesta exagereaza.
Rafael Grossi, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, a declarat intr-un interviu difuzat duminica in emisiunea „Face the Nation” de la CBS ca capacitatile Iranului raman, dar ca este imposibil sa se evalueze daunele totale aduse programului nuclear daca inspectorilor nu li se permite sa intre, asa cum se intampla acum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu