Călin Georgescu a reprodus nu doar cuvintele, ci și gesturile și tonul mareșalului Ion Antonescu, spun procurorii
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/07/calin-georgescu-a-reprodus-nu-doar-cuvintele-ci-si-gesturile-si-tonul-maresalului-ion-antonescu-spun-procurorii-e1751488248741.jpg)
Călin Georgescu, care a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, anulate apoi de CCR, a fost trimis în judecată miercuri, 2 iulie. Parchetul General l-a acuzat de promovarea cultului unor persoane vinovate de crime de război (Ion Antonescu) și de promovarea de idei și concepții legionare (Corneliu Zelea Codreanu), în perioada 16 iunie 2020-16 mai 2025.
De ce a fost acuzat Călin Georgescu
Procurorii susțin în rechizitoriu că Georgescu, aflat sub control judiciar, a reprodus aproape identic nu doar cuvintele, ci și gesturile și tonul fostului conducător din anii 40, Ion Antonescu, „condamnat definitiv pentru crime de război”, potrivit comunicatului.
Mai precis, „elogiind persoana acestuia, prezentându-l drept erou național și reproducând, prin imitație, aproape până la identitate, nu doar cuvintele, ci și gesturile și tonul vocii sale și efectuând salutul legionar cu ocazia unui discurs susținut în fața unei mulțimi de protestatari la adresa restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, organizat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la data de 2 octombrie 2021”.
Mai mult, anchetatorii spun că Georgescu și-a afirmat în ultimii ani „consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrarea istorică a Mișcării Legionare”. Aici, referirea este la fostul lider legionar, Corneliu Zelea Codreanu.
Procurorii spun că Georgescu a făcut asta „într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului și a figurilor istorice conexate acestei ideologii, sens în care acesta a făcut mai multe afirmații cu caracter elogiativ/laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moța”.
Drept urmare, anchetatorii l-au trimis în judecată pentru infracțiunea de „promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată (5 acte materiale)”.
Rechizitoriul a fost transmis Judecătoriei Sectorului 1 București.
Istoricul cazului Călin Georgescu
La alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR) au obținut cele mai multe voturi, calificându-se în turul 2. Surprinzător, Marcel Ciolacu, fostul premier și președinte PSD, deși era favoritul sondajelor, a ieșit pe locul 3.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur, după ce documente desecretizate și prezentate în ședința CSAT au arătat că Georgescu a beneficiat de finanțări dubioase, promovări suspecte pe TikTok pentru creșterea rapidă a popularității și ingerințe ale Rusiei în procesul electoral.
Pe 26 februarie, fostul candidat la prezidențiale a fost ridicat din trafic și dus la Parchetul General, care a stabilit că a comis mai multe infracțiuni, inclusiv instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale 2024, pe care îl câștigase.
El a mai fost acuzat că a pus la cale un plan de destabilizare a României cu ajutorul mercenarilor conduși de Horațiu Potra, dar nu a fost reținut atunci, ci doar plasat sub control judiciar, care a fost prelungit succesiv.
Ulterior, prin decizia BEC și a CCR, Călin Georgescu nu a mai avut voie să candideze pe 4 mai, în primul tur al alegerilor prezidențiale 2025. La finalul lunii mai, cu o zi înainte ca Parchetul General să îl cheme la audieri și să extindă urmărirea penală pentru că a citat la Realitatea Plus din Corneliu Zelea Codreanu, Georgescu și-a anunțat retragerea din viața politică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu